A Fidesz túl kínos lett Európában

Szerző: | márc 3, 2021 | Európa

Miután nagy többséggel szavazták meg (148 igen, 28 nem és 4 tartózkodás) az Európai Néppárt frakciójában azt a szabálymódosítást, ami a Fidesz tagságának a végét jelenti, a magyar kormánypárt be is jelentette, azonnal távoznak az Európai Néppárt frakciójából.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselőjének közleménye szerint:

Az Európai Néppárt több éves késéssel az egyetlen vállalható döntést hozta meg akkor, amikor elszánták magukat arra, hogy kezdenek valamit a soraikban ülő fideszes képviselőkkel, ezzel együtt pedig Orbán Viktorral.

 

A Fidesz távozása európai pártcsaládjának frakciójából azt is jelenti, hogy a magyar kormánypárt többé nem tagja annak a fórumnak, ahol a fontos döntéseket hozzák, mert túl kínos lett Európában.

 

A mai döntés azt jelzi, hogy végre a Néppárt is felismerte, amit évek óta lehetett tudni: a Fidesz csak játszik európai szövetségeseivel, és esze ágában sincs változtatni politikáján. A több éve húzódó vitában a Néppárt újra és újra csak vörös fonalakat állított fel, amit a Fidesz újra és újra megszegett.

 

2021-ben a Fidesz az európai frakciójából, 2022-ben magyar kormányzati pozíciójából távozik.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje is reagált a hírekre, mely szerint a Fidesz a nyomás hatására távozik a Néppártból.

Több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot.

 

Hiába hangoztatja Orbán Viktor, hogy ő csak a keresztény-konzervatív gyökerekhez akar visszatérni, pont a korábbi keresztény-konzervatív szövetségeseinek lett elege belőle. És hiába támadják azzal a jogállamisági mechanizmust, hogy az csak „politikai fegyver”, mindenki tudja, hogy egyszerűen csak lopni akarnak.

 

Orbán ma tovább távolodott Európától, és tovább közeledett valódi szövetségeséhez, Vlagyimir Putyinhoz. Lassan talán arra is megnyílik a lehetőségük, hogy minden európai szövetségüket hátrahagyva az orosz elnök Egységes Oroszország pártjával kössenek szoros szövetséget és barátságot. Tőlünk aztán nyugodtan mehetnek Moszkvába – csak az országot ne vigyék magukkal.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest