6 város, mely már lemondta az olimpiarendezést

Szerző: | febr 21, 2017 | Hírek

Nem Budapest az első város, melynek lakói felszólaltak az olimpiapályázat ellen. Volt, ahol népszavazáson döntöttek az ügyről és volt, ahol még a referendum megtartása előtt visszavonták a pályázatot. A 2024-es nyári olimpiarendezést már négy város lemondta, de a 2022-es téli sem népszerű.

Boston

Boston is a 2024-es nyári olimpiai játékokra pályázott volna. Azonban helyi aktivisták, a No Boston Olympics mozgalom népszavazást kezdeményezett az ügyben, mivel nem volt magas a támogatottság, és emellett gazdaságilag aggályosnak találták a projektet, a pályázatot pedig átláthatatlannak. Kiállt a népszavazási kezdeményezés mellett a pályázatért felelős non-profit szervezet, a Boston 2024, és Massachusetts kormányzója is. 2016 novemberében akarták megtartani, azonban az Amerikai Olimpiai Bizottság az alacsony támogatottság miatt, még 2015-ben, a város vezetésével egyetértésben leszavazta Bostont és helyette Los Angelest pályáztatta.

Hamburg

Hamburgban 2015 novemberében szavazták le a 2024-es nyári olimpiának megrendezését. A város alaphangon több mint 11 milliárd euróra becsülte az olimpia költségeit, azonban ennek csak töredékét tudta volna fedezni, a többit a szövetségi kormánynak kellett volna kipótolnia. Az olimpia ellenzői az akkor még fájóan közeli párizsi terrortámadások nyomán kiemelték azt is, hogy egy effajta gigaprojekt komoly biztonsági kockázatokkal jár.

Krakkó

Budapest testvérvárosában, Krakkóban 2014 májusában tartottak népszavazást a 2022-es téli olimpia rendezéséről. A város lakóit elrettentették a szocsi téli olimpia horribilis költségei, illetve attól tartottak, hogy a korrupciós botrányoktól megtépázott pályázat elnyerése és az olimpia megtartása után, a szükséges sportlétesítmények pénznyelőkké válnak.

München

A müncheni téli olimpia ötletét a bajor tartomány lakói még a pályázat beadása előtt leszavazták. A projekt ellenzői a magas költségeket és lehetséges környezeti károkat tartották a legaggasztóbbnak.

Oslo

A norvég kormány visszavonta a pályázatot, miután Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérései közfelháborodást váltottak ki. A NOB egy listán közölte elvárásait, többek között hogy az olimpia megnyitója után a norvég király a saját költségén koktélpartit rendezzen számukra, hogy a tárgyalóik mindenkor 20 Celsius fokosak legyenek és hogy a szállodákban mosolyogva köszöntsék őket.

Róma

Róma esélyes résztvevő volt a 2024-es nyári játékokért folytatott versenyben egészen addig, amíg a frissen megválasztott polgármester, Virginia Raggi be nem jelentette a pályázat visszavonását. Raggi szerint Rómának és Olaszországnak fontosabb dolgokra kell most költenie és az olimpiarendezésnek különben is túl nagy a korrupciós kockázata.

Ez AZ a Budapest