Van remény: 2021 az előválasztás éve lesz

Szerző: | jan 8, 2021 | Blog

2020 minden bajával együtt pozitív fejleményeket is mutatott. Mit várhatunk 2021-ben? Szilva Attila évnyitó blogbejegyzése.

2020 szokatlan és nehéz év volt. A koronavírusválság minden korábbi várakozást felülírt, elsőszámú téma lett a világ legtöbb pontján. Az országok kormányai és polgárai különböző védekezési stratégiával próbálták a válságot menedzselni, amik között voltak kifejezetten kudarcos és sikeres megközelítések is. Magyarországot elég csak Szlovákiával összevetni, hogy lássuk, lehetett volna ezt jobban is csinálni, de ennek értékelése egy külön cikket érdemel.  

Pozitív fejlemény nemzetközi kontextusban Donald Trump legyőzése, a lengyel nők kiállása, vagy a belarusz tüntetők eltökéltsége. A történelemnek illiberális módon sincs vége — van remény a változásra. Ez 2020 egyik legfontosabb üzenete. 

Szemben a vírussal, a tavalyelőtti éven a klímaváltozás tematizálta, és hosszú távon továbbra is ez lehet a legnagyobb kihívás. De gondoljunk bele, hogy mennyivel könnyebb sok szempontból most, mint mondjuk száz évvel ezelőtt. Azért százat mondok, mert a dédszüleim közül ismertem néhányat, akik akkor voltak gyerekek vagy fiatalok.  

Száz évvel ezelőtt (Magyarországon) minden második temetés 14 éven aluli gyermeket érintett. Nagyrészt négy éven aluliakat. Ezen az arányon abszurd módon csak az első világháború és az azt követő járvány javított rövid távon. Az (orvos)tudomány fejlődése viszont mára a gyermek- és csecsemőhalandóságot lényegében megszüntette. 

Ezt a járványt is tudja kezelni a tudomány a vakcina-fejlesztésnek köszönhetően. A járvány meg fog állni, ha a társadalom nyitottságot, a kormányzat pedig szervezettséget mutat az oltások kapcsán. Ez a legfontosabb dolog most rövid távon. 

A tavalyi év magyar fejleményei sem mind rosszak. 

A Telex vagy az SZFE története megmutatta azt, hogy van még polgári/civil ellenállás a NER tizedik évében is. Ezek olyan történetek, ahol ellenzéki párt definíció szerint csak mellékszereplő lehet — ugyanakkor egy sikeres rendszerváltozáshoz az ilyen ellenállás is szükséges egy kormányváltás esetén. Ezek nem egymást helyettesítő, hanem kiegészítő történések.

Fontos fejleménynek gondolom, hogy az ellenzék támogatottsága jelenleg úgy haladja meg a Vox Populi Választási Kalauz szerint az állampártokét, hogy van szándék egy korábban reménytelennek tűnő együttműködésre, miközben a megújuláshoz szükséges belső verseny sem szűnik meg, hanem konstruktív és demokratikus mederbe terelődhet az előválasztásokkal. 

2021 ugyanis az előválasztás éve lesz.  

Ami azért lényeges, mert a NOlimpián kívül egyedül a 2019-es előválasztás volt az az időszakasz, amikor nem a Fidesz-KDNP nevű állampárt, hanem az ellenzék tematizált. Az előválasztás ezért nagy lehetőség, miközben persze kockázat is. 

Ha sikerül tartósan a Fidesz előtt maradni támogatottságban, azt Orbán persze nem fogja tétlenül nézni. Fontos ezért felkészülni a 22-es választások minél erősebb ellenőrzésére.  

De mit tehet egy átlagember? 

Előfizethet lapokra, segíthet civilként és párttagként rengeteg módon. Ennek részleteiről szól ez a tavalyi bejegyzésem.

Boldog és politikailag aktív új évet mindenkinek!

Szilva Attila 

Ez AZ a Budapest