Van még mit javítani az új ukrán kisebbségi törvényen

Szerző: | dec 20, 2022 | Magyarország

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője a Facebookon fejtette ki a véleményét az új ukrán kisebbségi törvényről. Szerinte az új törvény nem felel meg az európai értékeknek és nem veszi kellőképpen figyelembe az Ukrajna területén élő kisebbségek, így a magyarság érdekeit sem.

„A Momentum álláspontja, hogy ezen változtatni kell, mert ez az éppen honvédő háborúját vívó, ugyanakkor az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó Ukrajna és a Kárpátalján élő magyarság közös érdeke” – szögezte le bejegyzése elején Gelencsér Ferenc a törvényről.

A Momentum határozott álláspontja, hogy támogatni kell Ukrajna euroatlanti törekvéseit, ugyanis a legkönnyebben így biztosíthatóak a kisebbségi jogok, azonban szerinte a most elfogadott törvény nem segíti Ukrajnát abban, hogy közelebb kerüljön az EU-s csatlakozáshoz.

A pártelnök elmondta, hogy ukrajnai látogatása során több külhoni magyarral is találkozott és egyetértettek abban, hogy a két nemzet kölcsönös jó viszonya vezethet el az élhetőbb, biztonságosabb, gazdagabb és igazságosabb Magyarországhoz és Ukrajnához.

Ezért a Momentum 4 kisebbségi jogi javaslatot fogalmazott meg, amelyek segítségével Ukrajna a kisebbségi jogok éllovasa lehetne Európában:

  • Nyelvi egyenlőség: elérendő célnak kell lennie, hogy a magyarok által lakott területen ugyanúgy elérhetőek legyenek az állami szolgáltatások magyar nyelven, ahogy ukránul is.

  • Önkormányzatiság: nem kevésbé fontos cél, hogy Ukrajna létrehozza a magyar kisebbség „nemzeti tanácsát” a magyar kisebbség oktatási és kulturális szakpolitikájának autonóm alakítására.

  • Arányos forráselosztás: európai módon, jogi garanciák kell biztosítsák, hogy a magyar kisebbség arányosan részesüljön Ukrajna és Kárpátalja oktatási és kulturális költségvetéséből, és nem érheti hátrány a területfejlesztési források elosztásánál.

  • Szabad szimbólumhasználat: végül, de nem utolsó sorban pedig, véleményünk szerint új, erősebb törvényeknek kell biztosítania, hogy a kárpátaljai magyarok szabadon használhassák a zászlójukat, címerüket, és énekelhessék nemzeti himnuszunkat.

 

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest