Választás 2018 Berlinben

Szerző: | márc 12, 2018 | Blog

Németországban élsz és Berlinben fogsz szavazni április 8-án? Esetleg épp Berlinben leszel azon a hétvégén és itt tervezed leadni a voksodat? Ez a cikk neked szól!

Ne feledd: ahhoz, hogy személyesen tudj szavazni Berlinben, regisztrációdnak meg kell érkeznie a választási irodához március 31-ig!

Fontos még tudnod, hogy Németországban idén már négy helyen is választhatsz. Ha messzebb laksz Berlintől, nézd meg, melyik a hozzád eső legközelebbi németországi szavazóhely (München, Stuttgart, esetleg Düsseldorf).

Több érdeklődő is jelezte a Momentum csapatának, hogy Berlinbe érkezik az április 8-i hétvégére, hogy éljen szavazati jogával és részt tudjon venni a 2018-as országgyűlési választásokon. Itt összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat és a lehetséges programokat a hétvégére, illetve, hogy hogyan juthatsz el a követséghez és hogy milyen szálláslehetőségekkel számolhatsz a német fővárosban, ha már szombaton megérkeznél vagy esetleg hétfőig maradnál.

A választással kapcsolatos legfontosabb infók:

Időpont: 2018. április 8 6-19 között

Helyszín: Magyarország berlini Nagykövetsége, Unter den Linden 76, 10117 Berlin

Hozd magaddal: személyi igazolványodat vagy útleveledet

Egyéb: amikor leadod a szavazatodat, a borítékot feltétlenül le kell ragasztanod, különben voksod érvénytelen lesz!

Ha Berlinben laksz:

Ha Berlinben laksz, viszonylag egyszerű a helyzeted: a Nagykövetségre kell menned választani, ami továbbra is az Unter den Linden 76, 10117 Berlin cím alatt található. Reggel 6 és este 7 között adhatod le a voksodat. Hozd magaddal a személyidet, vagy az útleveledet, hogy szavazni tudj majd.

Ezen kívül miben tudsz segíteni?

Mivel Németországban csak négy helyről lehet szavazni, rengetegen érkeznek majd olyan városokból, ahol nincs külképviselet. A “környező” nagyobb városok közül Hamburgból, Hannoverből, Lipcséből és Drezdából is sokakra számítunk.

Ha bizonytalanul kóválygó magyarok hangját hallod április 8-án a városban, ők lehetnek azok, akik nem helyben laknak. Ne habozz útbaigazítani őket a követség felé, esetleg adj pár tippet egy jó kávézóra a környéken!

Ha fel tudod ajánlani a kanapédat a Berlinben éjszakázó magyaroknak, akik szavazni jönnek, vagy parkolóhelyet tudsz nekik ingyen biztosítani (vagy a kerületedben egy Gästeparkausweis-t igényelni), esetleg szívesen körbevezetnéd őket a városban, nagyon szívesen látjuk a jelentkezésedet a [email protected] e-mail címen, vagy a berlini szavazás Facebook eseményében. Ha bármilyen egyéb helyi tipped van, azt is szívesen fogadjuk, és kibővítjük majd a lent olvasható listát.

Minden apró segítség számít, így ha bármivel olcsóbbá, egyszerűbbé vagy kellemesebbé tudod tenni azoknak a Berlinbe jutását vagy itt létét, akik több száz kilométerről érkeznek a fővárosba, hogy leadhassák a voksukat, már sokat teszel a demokráciáért és hatalmas taps jár neked!

Ha nem Berlinben laksz:

Mivel rengeteg az információ, igyekszünk tematikusan összefoglalni mindent.

FONTOS: AZNAP VAN BERLINBEN A FÉLMARATON, A SZAVAZÁS HELYSZÍNE PEDIG A PÁLYA MENTÉN VAN

Ez önmagában nem olyan vészes, de 10:15 és 11 óra között kb. 30.000 ember fog elfutni a magyar Nagykövetség előtt, ezért torlódásokra lehet számítani. Elképzelhető, hogy ebben az időszakban a Követség épülete leginkább az S-Bahn megálló aluljáróján keresztül lesz megközelíthető.

Érkezés a városba

1) Vonattal

Ha vonattal jössz a városba, valószínűleg a Berlin Hauptbahnhofra érkezel. Innen már nincs messze a követség, akár egy negyed órás sétával elérhető. Cím: Unter den Linden 76, 10117 Berlin. A követséghez nagyon közel van az S+U Brandenburger Tor nevű U-Bahn és S-Bahn megálló (ez az U55 jelzésű U-Bahnnal csak 2 megálló a főpályaudvarról). A megállóban van lift, így ha mozgáskorlátozott vagy, vagy babakocsiban hoznád a gyerekedet, akkor sem kell aggódnod.

2) Busszal

A buszok többnyire a ZOB vagy a Südkreuz állomásokra érkeznek. Mindkét helyről viszonylag gyorsan (fél órán belül) megközelíthető a Nagykövetség (címet lásd fent).

3) Autóval

Ha autóval jössz Berlinbe a választásokra, esetleg van üres hely a kocsidban, ne felejtsd el megosztani más, a környékeden lakó magyarokkal. A költségek megosztásával nem csak a benzinen tudsz spórolni, hanem hatalmas szívességet teszel a magyar demokráciának azzal, hogy másnak is segítesz biztosítani a választás jogát. Ha fel tudsz ajánlani helyet az autódban, használd a Momentum erre készült alkalmazását, vagy hirdesd meg a helyi magyarok között.

Ha a parkolás kérdésén töröd a fejed, van megoldásunk! Ha csak a választásra jönnél, de Berlint már láttad és tényleg csak azt az egy-két órát töltenéd a városban, érdemes egy közeli parkolóházat választani. Az utcán nem mindig lehet parkolni a környéken, mert tele van követségekkel, de ha minden igaz, a környéken a parkolódíjakról ezen az oldalon tudsz tájékozódni.

Ha egész hétvégére jönnél és már van szállásod, viszonylag olcsón, 10-20 euróért tudsz ún. vVendégparkolójegyet (Gästevignette) venni 3 napra. Ehhez tudnod kell, hogy hol fogsz lakni, és találni kell egy abban a körzetben lakó berlinit, aki vendéglátóként segíthet neked ilyet szerezni. Ha ez a megoldás látszik jónak, mindenképp írj a [email protected] címre, és segítünk kitalálni a részleteket.

Ezen kívül számos parkolóház van a városban, ami leegyszerűsítheti a parkolást.

Íme néhány:

 • Parkhaus Adlon APCOA: https://goo.gl/maps/w1H5ks4sSGE2 (nagyon közel a követséghez)
  • Unter den Linden 77, 10117 Berlin
  • Minden megkezdett fél óra 2 €, napi maximum 40 €
 • Q-Park Operncarrée: https://goo.gl/maps/VbXBD8UmTFv (kb. 850m a követségtől)
  • Französische Straße 39, 10117 Berlin
  • Minden megkezdett óra 2 €
  • Napi maximum (0-24h-ig) 23 €

Ha annyian jönnének Berlinbe választani, hogy ezek mind megtelnek 🙂 :

 • Parkhaus Leipziger Platz APCOA: https://goo.gl/maps/D3mG3X6sE912 (kb. 950m a követségtől)
  • Leipziger Pl. 12, 10117 Berlin
  • Minden megkezdett óra 2,50 €
  • Napi maximum: 20 €

A már említett tömegrendezvény miatt mindenkinek azt ajánljuk, hogy lehetőleg közösségi közlekedéssel próbálja megközelíteni a nagykövetséget! További információkat és egy interaktív térképet az elkerülhetetlen útlezárásokról itt találtok: https://www.berliner-halbmarathon.de/der-tag/strecke.html   

Közösségi közlekedés

Az S+U Bahnhof Brandenburger Tor megállónál kell leszállni a Nagykövetséghez, itt megállnak a következők:

 • U55
 • S1, S2, S25, S26
 • Illetve a 100-as, és a TXL jelzésű buszok

Ez az A jelölésű zóna, AB jeggyel oda lehet jutni a város bármelyik pontjáról. Infókat a jegyárakról a BVG oldalán találsz.

Programok

A berlini Momentum készül programokkal április 7-re és 8-ra is. Ezeken kívül összeszedtünk pár általános látni,- és tennivalót a városban:

Április 7: Választási előkészítő buli

A helyszín még nem fix, minden esetre, ha már szombaton a városban leszel, készülj egy bulira, az infókat a Szavazz, Berlin! facebook eventben is meg fogjuk osztani, illetve bejelentkezhetsz a Momentum Berlin nevű Facebook csoportunkba is. Ha nincs Facebookod, írj egy emailt a [email protected] címre és értesíteni fogunk a részletekről.

Április 8: Választási eredményváró buli

Ha este még a városban leszel, figyeld a Momentum Facebook eseményeit illetve a Momentum Berlin csoportot, ahol a bővebb infókat fogjuk megosztani.

Egyéb programok:

Ha egy gyors városnézésre vágytok a követség környékén, nagyon sok történelmi hely van, amit érdemes megnézni:

 • Brandenburgi kapu
 • Holokauszt- emlékmű
 • Reichstag (a kupola látogatásához előre kell jegyet foglalni,. További infók ezen az oldalon.)
 • Tiergarten
 • Potsdamer Platz
 • a 100-as buszra felszállva, egy elég jó városnéző túrát lehet tenni, szinte ugyanazon az útvonalon megy, mint a turistabuszok
 • Múzeumsziget, itt bármelyik múzeum, ami érdekel
 • Alexanderplatz
 • Gendarmenmarkt

Múzeumok a közelben:

 • Madame Tusseaud’s
 • Akademie der Künste (itt lehet a mosdót ingyen használni is)

Április 8-án, vasárnap a boltok zárva vannak, de ha már 7-én szombaton a városban leszel és a boltokban nézelődés, illetve shoppingolás a célod:

 • hatalmas könyvesbolt: Dussmann Kulturkaufhaus
 • Mall of Berlin a Leipziger platzon
 • Hipszter boltok a Rosenthalerstrasse és a Weinmeisterstrasse környekén

Berlin vasárnap

Első és legfontosabb program a választás maga! Ne felejtsd el, miért jöttél elsősorban, ez után indulj felfedezni a várost!

Bolhapiacok:

 • Mauerpark: nagy bolhapiac, ha jó idő van, karaoke is szokott lenni kora délután
  • ezen a környéken rengeteg kávézó és étterem is van, csak kövesd a tömeget ha ott vagy és rossz helyre nem nagyon tudsz keveredni
 • Boxhagener platz bolhapiac
 • RAW bolhapiac,  a Warschauerstrasse környékén

A berliniek hírhedten élvezik a vasárnapi reggeliket, brunchokat és kávézásokat. Rengeteg jó kávézó , reggelizőhely és pékség van a városban, a berlini Momentum tagok kedvenceiből szemezgettünk, de ez ne akadályozzon meg abban, hogy új helyeket fedezz fel! Ha kinéztél valamit, lehet, hogy érdemes előre helyet foglalni.

A követség környékén inkább olyan helyek vannak, ahová turisták mennek a leggyakrabban, mivel azokat úgyis megtalálod, álljon itt pár távolabb lévő, de annál jobb hely a teljesség igénye nélkül:

Friedrichshain:

Mitte:

Prenzlauer Berg:

Ha bármilyen kérdésed, kérésed vagy tipped van, légy szíves, oszd meg velünk a következő helyek egyikén (vagy mindegyikén):

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest