Tízezres tüntetés az Indexért, a szabad sajtóért

Szerző: | júl 24, 2020 | Magyarország

A Momentum vezetésével kilométereken át vonultak a tüntetők július 24-én, pénteken este a budai várba a Sándor-palota és a Karmelita kolostor elé, hogy tiltakozzanak az Index.hu beszántása ellen és kiálljanak a magyar sajtóért. Az eseményen többek rész vett Kerpel-Fronius Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, Cseh Katalin EP-képviselő, továbbá feltűnt a tömegben Bródy János dalszerző és Uj Péter, az Index alapító főszerkesztője is. Menet közben rengetegen csatlakoztak a vonulókhoz, így végül egy tízezres tömeg érkezett meg a Várba.

Tüntetés az Indexért

Az est házigazdájaként Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja elmondta: „Ezt a mai tüntetést a Momentum szervezte, de egyrészt csatlakozott hozzánk sok párt, ahogy láthatjátok ti is a tömegben, másrészt mi mindenkit nagyon sok szeretettel látunk ezen a mai tüntetésen pártszimpátiától függetlenül, mert ez nem egy pártügy – ez egy nemzeti ügy, amiért itt ma kiállunk. És higgyétek el, hogyha bárki más szervezte volna ezt a mai tüntetést, mi ugyanígy itt lennénk, és ugyanígy itt lennétek ti is.”

A színpadon beszédet mondott Orosz Anna, a Momentum alelnöke és Újbuda alpolgármestere, Gulyás Balázs publicista, Herczeg Zoltán, designer, divattervező, független civil aktivista, Szekeres Tamás, aki több országos napilap főszerkesztője volt, Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Az eseményről részletesen, számos fotóval és videóval számolt be többek között az Index.hu, a 24.hu, a hvg.hu és a Magyar Hang is.

Köszönjük mindenkinek, aki eljött és aki követte a tüntetést az interneten: köszönjük a kiállást!

Az Indextől távozó újságírók azóta saját Facebook oldalt hoztak létre, aminek vasárnap estére már több mint 200 ezer követője lett. Itt arról tájékoztatták a közönségüket, hogy szeretnénk egységben együtt maradni, továbbvinni az Index szellemiségét, és dolgoznak rajta, hogy ehhez hamarosan támogatásokat is tudjanak majd fogadni.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest