Tényleg szégyen az, ha valaki dolgozik?

Szerző: | ápr 28, 2020 | Blog

Tíz éve épül a rendszer. Tíz év után jó ötletnek tartják megszégyeníteni azt, aki valóban dolgozik a munkaerőpiacon. Ez a történet elsősorban nem Szabó Bence momentumos képviselőről szól, hanem minden magyarról, akit egy ideje a munkaalapú társadalom ideológiájával fárasztanak. Szilva Attila bejegyzése.

Tíz éves a NER. Ha a bemutatására egy képet kellene választani, akkor ezt a képet választanám. Szabó Bence debreceni momentumos képviselőt próbálták megszégyeníteni kormánypárti aktivisták azzal, hogy civilben… wait for it… dolgozik. 

A  momentumosok nagy többségéről tudnának hasonló „lejárató” képet készíteni, mert attól, hogy közügyekkel is foglalkozunk, még el kell tartanunk magunkat és a családunkat. És ezt munkával tesszük meg, ahogyan a nagyon sok millió másik honfitársunk. 

De ez a kép nem rólunk szól.

Hanem arról, hogy Orbán Viktor rendszere és az állampártot kiszolgálók serege valójában hogyan tekintenek azokra, akik eltartják őket. 

A rendszer legnagyobb hazugsága ugyanis a „mi vagyunk az emberek” populista tételmondat.

Sokfélék vagyunk, sokféle munkát végzünk. Ettől még a legtöbbünkre igaz, hogy önmagunkat munkából tartjuk el, és hogy a körülményeinket nem az határozza meg, hogy hány lépés távolságra vagyunk a miniszterelnök körüli kapcsolati hálóban.

Tiborcz István, Rogán Antal vagy Mészáros Lőrinc körülményeit viszont csak az. És ezek a körülmények radikálisan eltérnek a miénktől. Egyikünknek sincs stadion a kertjében, nem épül a puszta közepén privát bunkere, nem járunk magánrepülőgépekkel focimeccsekre. 

Határozottan nem így élünk. Akkor sem, ha tudományos kutatóként élünk, és akkor sem, ha egy kávézóban dolgozunk felszolgálóként, a vasútnál mozdonyvezetőként vagy egy kórházban ápolóként.

Csinálhatnak a Századvégnél naponta ezerötszáz közvéleménykutatást. Bedobhatják a kisemberezést, és megmérhetik, hogy mennyire jön be (az épp nem jött be). Rogánnak végtelen pénze van erre. Orbán Viktor állandó standupokkal megpróbálhatja elvenni Bödőcs Tibor munkáját, de az átlag falusi emberhez akkor sem lesz semmi köze. 

Tegyünk azért, hogy ezt minél többen lássák!

Szilva Attila

Vezessük új útra Magyarországot!
Védjük meg Debrecent!
Beszéljük meg Zalaegerszeg