Rezsi-mentőcsomagot mutattunk be

Szerző: | aug 3, 2022 | Magyarország

A fűtési szezonban magyar családok százezrei fognak azzal szembesülni, hogy az Orbán-kormány becsapta őket és megélhetési válságba sodorta hazánkat. A válság hatásainak tompítása és a megemelkedett energiaárak csökkentése érdekében a Momentum rezsi-mentőcsomagot dolgozott ki, amelyet Kele János, a párt elnökségi tagja, online sajtótájékoztatón mutatott be.

 

„Azt ígérték, hogy a gáz és a rezsi árát nem fogja befolyásolni sem a háború, se a gazdasági válság. Hazudtak!” – utalt Kele a Fidesz választási ígéreteire.

A Momentum politikusának elmondása szerint 600 ezer olyan család van Magyarországon, amelyet túlfogyasztónak bélyegez a kormány, és ezért hatalmasat emel a számláikon. A kormány tudatosan hazudott az embereknek és nem készítette fel a magyarokat és a gazdaságot a választások utáni időszakra.

„Nem engedhetjük, hogy a kormány a felelőtlen politikájának és ígéreteinek árát az emberekkel fizettesse meg, ezért a Momentum azt követeli, hogy a kormánytöbbség a legelső őszi parlamenti ülésnapon fogadja el a párt rezsi-mentőcsomagját!” – emelte ki Kele János.

A Momentum csomagja az alábbi 3+1 pontból áll:

1. ÁFA-csökkentés a fűtési szezonra

  • A fűtési szezonra csökkenteni kell a gáz és az áram ÁFÁ-ját az átlagfogyasztáson felüli részre, 27%-ról 5%-ra azoknál a fogyasztóknál, akik a túlfogyasztók közül az alsó 50%-ba tartoznak.
  • Magyarországon van a világon a legmagasabb ÁFA. Egy ilyen szociális válsághelyzet előtt egyértelmű, hogy radikálisan csökkenteni kell a gáz és az áram ÁFA-ját.

2. Rendszerhasználati díj csökkentése

  • Nemrég emeltek jelentősen a rendszerhasználati díjakon.
  • Ne nyerészkedjenek a fideszes vállalkozók a megnövekedett rezsiszámlákon: csökkentsék radikálisan a rendszerhasználati díjat!

3. Rezsikupon

  • Azonnali, célzott segítséget kell nyújtani az energetikailag elavult házakban élőknek.
  • A Momentum azt javasolja, hogy az ilyen házakban lakóknak közvetlenül juttasson rezsikupont a kormány, amiből ki tudják fizetni a hirtelen megnövekedett rezsiköltségeket.
  • A rezsikupon egy egyszeri, személyenként 50 ezer forintos támogatás az energetikailag elavult házak lakóinak, amit a fűtési szezon végéig tudnak célzottan felhasználni.

+1) Családi Energiahatékonysági Kedvezmény – CSEK:

  • Állami támogatás előre azoknak, akik vállalják, hogy energetikai korszerűsítést hajt végre

 

A közelgő szociális és megélhetési válságot minden magyar a saját bőrén és pénztárcáján fogja érezni. Felszólítjuk a kormányt, hogy enyhítse az emberek terheit és fogadja el a Momentum rezsi-mentőcsomagját!

TÁMOGASD A MOMENTUM REZSI-MENTŐCSOMGJÁT!
ÍRD ALÁ A PETÍCIÓNKAT!

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest