Nikola Gruevszki, a politikai menedékjogért folyamodó bűnöző

Szerző: | nov 14, 2018 | Blog

Azt már Ramil Safarov (a “baltás gyilkos”) kiadatása óta tudjuk, hogy a Kormány az ország érdekeit külpolitikai kérdésekben is a NER hálózatába tartozó üzleti kör érdekei alá helyezi, akik gond nélkül üzletelnek köztörvényes bűnözőkkel is. Elcsépeltnek tűnik, de ma újabb mérföldkőhöz értünk. A Gruevszki-ügy sokadszorra bizonyítja, hogy a magyar Kormánynak a legfontosabb Vlagyimir Putyin kegyeinek a keresése.

Kép innen.

A volt macedón kormányfő egy olyan ország oroszbarát vezetője volt, amely sok más kelet-európai és balkáni államhoz hasonlóan a Nyugat és Oroszország közötti ütközőzónában található. Az orosz titkosszolgálat évek óta próbálja Macedóniát a legkülönbözőbb eszközökkel destabilizálni, valamint elzárni az ország elől a nyugati szövetségi rendszerekhez való csatlakozás, a valódi kibontakozás lehetőségét. A súlyos korrupciós ügyek miatt eljárás alá vont Gruevszki az oroszok bábja volt, ma pedig – sajtóhírek szerint – Putyin hathatós közbenjárására “vendégeskedhet” hazánkban, miközben Macedóniában elfogatóparancs van érvényben ellene. Ha szarkasztikusak lennénk, mondhatnánk: nem véletlen, hogy épp Orbán Viktor szolidáris vele. Az egész eljárás nem Gruevszki egykori pozíciójának szól, hanem elvbaráti gesztus egy Orbánhoz hasonló korrupt politikus irányába.

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő megjelenése Magyarországon azonban a nyilvánvaló külpolitikai következményeken túl rávilágít a Kormány teljesen következetlen menekültügyi politikájára is.

A határőrizeti rendszer kudarca

Gruevszki a határ átlépésére jogosító okmány nélkül jött Szerbián keresztül Magyarországra. A Kormány szerint mindkét állam ún. biztonságos harmadik ország, így a menedékjog iránti kérelme erős ellenszéllel találkozhat a későbbiekben. Ami ennél fontosabb, hogy azon a határszakaszon jött át, ahol okmányok nélkül csak a kerítésen keresztül teheti ezt meg, máskülönben őrizetbe veszik vagy tranzitzónába kerül. Arról nincs információ, hogy az utóbbi történt volna, így felmerül a kérdés, mégis milyen hatékonyságú a határőrizeti szervek munkája, ha egy úti okmányok nélküli bűnelkövető ennyire simán bejuthat az országba.

Jegyezzük meg, hogy Gruevszki a jogszerű igazságszolgáltatási eljárás, nem pedig vallási vagy politikai üldöztetés elől menekül, semmivel sem különb, mint Bróker Marcsi, Pándi atya, vagy mások.

A végrehajtó hatalom kettős mércéje

Nyilvánvaló lenne a menekültügyi kérdést a letelepedési kötvényekkel összekötni, ahol a kapcsolatot a korrupció jelenti. Ugyanakkor van egy még lényegesebb szempont is. Ha egy szíriai, iraki, vagy más közel-keleti menekült Magyarországon menekültstátuszért folyamodik, a Kormány válasza az, hogy biztonságos harmadik országból (Szerbia) érkezett. Ekkor egy hosszas vegzatúra kezdődik, amelynek során a menekült tovább traumatizálódhat, miközben – a Kormány kommunikációjának hála – összemosódik a menekült és a bevándorló fogalma is.

Kár lenne ugyanakkor a határőrizeti szervekre húzni a vizes lepedőt. Az odavezényelt rendőri állomány képzettsége nem ilyen irányú, ahogy a határvadásznak csúfolt századok sem rendelkeznek megfelelő szaktudással. Sokkal valószínűbb, hogy a Kormány részéről érkezett az utasítás, hogy Gruevszkit be kell engedni. Hiába nincsenek papírjai, hiába jön biztonságos harmadik országból, ahogy a Kormány által pellengérre állított menekültek százai, ezrei érkeznek, vele kivételt tett a Kormány. Ez összecseng a korábbi macedón és a mostani magyar Kormány Soros György elleni kampányával is. Gruevszkitől származik a Stop Soros szlogen.

A feltételezhető valóság

Utóbbi megközelítés már talán jobban közelíti a valóságot. Sokkal valószínűbb ugyanis, hogy a Kormány egy olyan elítélt bűnözőt tervez befogadni, mint akinek a rémképe miatt a migrációt meg akarják állítani, kockára téve ezzel Magyarország külpolitikai helyzetét és ignorálva a magyar emberek érdekeit.
Miközben az első lépés az kellett volna legyen, hogy világosan tájékoztatják a közvéleményt, egyúttal választ adva arra is, hogy Magyarország legnagyobb erőbedobással védett határszakaszán mégis hogy juthatott át Nikola Gruevszki.

Vajon a magyar Kormány be fogja fizetni az illegális migrációt támogató tevékenysége után a 25%-os különadót?

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Esélyek és lehetőségek