A Momentum roma stratégiája

Szerző: | febr 27, 2018 | Hírek

 

A magyarországi cigányság a remény cigánysága. Évszázadok alatt együtt küzdött, együtt építette ezt az országot az anyanemzettel, a magyar néppel. Ez alatt a két nép kulturális és mindennapi értékei egymást erősítették, és tették az országot egyre gazdagabbá. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy a kárpát-medencei cigányság jelentős része erős kettős identitással bír, és ugyanúgy megéli magyarságát, mint cigányságát. Trianon után jelentős számú magyar anyanyelvű cigány is a határokon kívül rekedt és mind a mai napig magáénak vallja a magyar szellemiséget és a nemzethez tartozást.

 

Mégis a XXI. század elején is azt mondhatjuk, hogy a magyarországi cigányság csak a remény cigánysága: reméli azt, hogy egyszer szerves része lehet a nemzetnek, teljes jogú magyar polgárként élheti meg cigányságát. Ma még mindig erős előítéletekkel kell megküzdenie az állami és a magánszférában egyaránt.

 

A Momentum olyan Magyarországért harcol, ahol a magyarországi cigányok a magyar kulturális és politikai nemzet teljes jogú tagjai, és ugyanolyan jogok és bánásmód illeti meg őket, mint mindenki mást az ország polgárai közül. Visszautasítunk minden olyan erőfeszítést és próbálkozást, amely e jogukat elvitatja, vagy viszonylagossá teszi.

Olvasd el a roma stratégiánkat!

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest