Milliós jutalom a vámospércsi fideszes polgármesternek

Szerző: | dec 18, 2019 | Blog

Vámospércs a legkisebb hajdú városként ismert, alig több mint ötezres lakossággal. Ahogy sok ilyen kisebb település esetén, itt is a Fidesz nevű állampárt adja a polgármestert. Hogyan (ön)kormányoz a rezsim vidéken? Megmutatjuk, hogy a Fidesz vidékpolitikája nem más, mint a haverok és rokonok hatalomhoz juttatása, a polgármesternek „járó” 13. és 14. havi milliós jutattás, miközben a hivatali dolgozók cafeteriát sem kapnak. Kosztin Mihály, vámospércsi képviselőnk írása következik.

Mint a Fidesz által uralt kisváros lakói, már meg sem lepődünk egy-egy komisz tetten, de azt gondoljuk, hogy a pofátlanságnak is van határa! Történt ugyanis, hogy a törvényi kötelezettségnek eleget téve közmeghallgatást tartottunk. Közmeghallgatás ugyanis évente legalább egy alkalommal minden településen, így Vámospércsen is kötelező. Azért, hogy ez úgymond hasznos és tényleg a lakosság érdekét figyelembe véve kerüljön megrendezésre, a meghallgatás időpontjának megválasztása egy lényeges elem. 

Vámospércsen ez idén december másodikán hétfő délután két órára esett. Tehát nem hétvégére, nem is egy munka utáni időpontra, hanem hétfő délután kettőre. Abban reménykedtem, hogy ennek a lakosság érdekeit tökéletesen figyelmen kívül hagyó lépésnek azért csak van valami magyarázata. 

Itt szeretném megjegyezni, hogy a Fidesz által alakítgatott szervezeti és működési szabályzat ide vonatkozó szabályozását sem sikerült betartani, miután legalább öt nappal az ülés előtt tájékoztatni kellene a vámospércsieket.

Hát, nem sikerült!

Természetesen, ahogyan sejthető volt, egyetlen helyi tisztséget nem vállaló lakos sem jelent meg. Mindössze a Roma Nemzetiségi Önkormányzat két tagja jött el napirendi érintettség miatt, illetve az egyik külsős bizottsági valahogyan ott felejtődött. Mint  tudjuk, most volt az önkormányzati választás. Lejárató szórólapra volt nyomdafesték, volt pénz, volt energia kiszóratni, de ennek a fórumnak a hirdetésére már nem jutott erőforrás. 

Mi történt akkor a közmeghallgatáson?

Testületi ülésnek lassan vége, szinte már állna fel az ember, amikor az orrunk alá toltak egy előterjesztést(!) az utolsó utáni pillanatban.

Az előterjesztés tartalma: 13. és 14. havi jutalom a fideszes polgármesternek!

Hamar beálltak a sorba az új képviselők: nem kérdez, végrehajt! 

Az előterjesztést, miszerint a polgármester kéthavi illetményt, tehát a 13. és 14. havi illetményt kapna eddig elvégzett munkájáért, ami jelen esetben közel bruttó 1.200.000 forint, az új pénzügyi bizottsági elnök terjesztette elő. Vámospércsen rokoni szálak a testületben elég erősen megvannak, akár sógornő-, akár unokatestvér-vonalon. 

A „jutalommal” két probléma van. 

Az egyik, hogy percekkel a döntés előtt a Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) újonnan megválasztott tagjai kéréssel fordultak a tisztelt képviselőtestülethez, hogy az általuk szervezett hagyományőrző mikuláscsomag-osztáshoz járuljon hozzá a testület a 2020. évi támogatásból előlegként, összegszerűen nem megjelölt, de nem nagy mértékű támogatással.

Tudni kell, hogy az előző RNÖ testület választási kampány idején 570.000 Ft költségvetési pénzt romabál megszervezésére költött, kinullázva a bankszámlát. A testület válasza az volt, hogy a 2019. évi költségvetési tartalék során nem áll rendelkezésre összeg. Beszélünk itt pár tízezer forintról, roma kisgyerekeknek, de erre nincs keret. Ha viszont a polgármestert kell megjutalmazni milliós nagyságrendben, akkor a kassza mégsem teljesen üres. 

De csak halkan kérdezem: nem elég jutalom az a vámospércsiek részéről, hogy október 13-án megnyerte a választást a polgármester, amennyiben tényleg tisztességes eszközökkel küzdött? 

A másik probléma, hogy 

osztjuk a pénzt a polgármester kiszolgálása érdekében, miközben a hivatali dolgozók idén cafeteriát sem kapnak. 

Ha már ilyen „jól teljesítünk”, legalább becsülnénk meg azokat a dolgozóinkat, akik nyomott béreken, erősen kiszolgáltatva a helyi hatalomnak dolgoznak azért, hogy a település haladjon, vagy gyermekeink fejlődjenek az óvodában. De költhetnénk ezt a pénzt akár a köztemető belső útjainak járhatóvá tételére, vagy parkoló építésre, és még sorolhatnám.

Egyszerűen elfogadhatatlannak tartom, hogy egy-egy település ilyen szinten működjön kifizetőhelyként. Sejthetjük azt is, hogy nem egyedi példáról van szó, nem Vámospércs az egyetlen ilyen fideszes vezetésű kisváros az országban. 

A történetet azért is tartom fontosnak megosztani, hogy világos legyen mindenki számára, mi is a Fidesz vidékpolitikája a gyakorlatban.

Kosztin Mihály

 

Ez AZ a Budapest