Miért áll le minden egészségügyi reform?

Szerző: | nov 7, 2017 | Blog

A rendszerváltás utáni 27 évben egyetlen kormány sem valósította meg a saját, sokszor nagy ígéretekkel induló egészségügyi programját. Ez történt többek között a Fidesz 2011-es Semmelweis Tervével is. Ebben a posztban megnézzük, hogy a Momentum egészségügyi programja hogyan valósulhat meg, és miért nem jut majd a mi tervünk is a korábbi koncepciók sorsára.

Az egészségügyi reformok elbukása főleg arra vezethető vissza, hogy a programokat még szakpolitikusok készítik, de amikor a megvalósítás jön, akkor két másik szempont kerül előtérbe: a politikai haszon (kockázat), és a hatalmi erőviszonyok. Az utóbbiban a Fidesz  igen „erős”, hiszen tökélyre fejlesztette a vazallusi rendszert. Ebben az Orbán által dominált rendben első, második és harmadik helyen a hűség számít a szakmai hozzáértés legfeljebb a nagyon sokadik szempont. A döntéseket senki nem meri meghozni, mindenben a Nagy Vezető utasítására várnak.

A reformban ellenérdekelt feudális elit a szakmai racionalitástól megfosztott döntési folyamatban könnyen megakasztja az előremutató változásokat. Az eredmény a ma látható katasztrófa.

A politikai haszon és kockázat viszonyában is gyávának bizonyult minden eddigi kormány. Minden változásban a demagóg támadások számára feldobott magas labda fenyegetését érezték, az egészségügy hosszú távú szempontjai háttérbe szorultak. Folyamatosan az ellenérdekelt felek, a jelen helyzet változatlanságában érdekelt kórházi vezetők, a legnagyobb hálapénzeket zsebrerakó osztályvezetők, a demagógiát meglovagoló országgyűlési képviselők állnak nyerésre.

Megvan-e a Momentumban a bátorság szembeszállni ezzel a nyomással?

A régi elit a Momentum kezét nem köti meg.

A program, amit egy másik blogposztban rövidesen összefoglalunk eleve tartalmazza azokat a konkrét intézkedéseket, amik az ellenérdekelt elit érdekeit leginkább sértik. Ilyen intézkedésre a legfontosabb példa az ellátórendszer teljesítményének mérése, és az eredmények nyilvánosságra hozatala. Az átláthatóságtól félnek azok a vezetők, akiknek a megszerzett előnyök megőrzése az első, a betegellátás minősége másodlagos. Ezek a vezetők elintézték  a kórházi fertőzések statisztikájának eltitkolását arra hivatkozva, hogy a betegek ezekből az adatokból csak hibás következtetéseket vonnak le. Hiszen nem úgy van az, hogy a magas fertőzési kockázat rossz betegellátást jelent, hangzik el sokszor.

Valójában a rendszert fenntartó elit attól fél, hogy a nyilvánosság előtt felelniük kell az intézmény szolgáltatási színvonaláért.

Az ellátás minőségét jellemző adatokat szakmai standardok alapján kell definiálni, szisztematikusan gyűjteni és nyilvánosságra hozni. Ilyen adat a kórházi újrafelvételi arány, tehát a kezelés után elbocsátott páciens újbóli kórházi felvétele adott időn belül. Vagy a betegek értékelése a kapott szolgáltatásról, ami még izgalmasabb. Az ilyen (anonim) visszajelzéseket elérhetővé kell tenni telefonon és az interneten, majd nyilvánosságra kell hozni. Senki nem állítja, hogy ezek az adatok abszolút pontosak, és hogy minden egyes negatív visszajelzés, egy-egy beteg által adott negatív értékelés teljesen megalapozott. Arról van szó, hogy minden kórház egyforma esélyekkel indulva értékelésre kerül nagyszámú visszajezés alapján, ami után statisztikailag értékelhető a jobb és a rosszabb teljesítmény.

Lehet-e valamilyen intézkedéssel gyengíteni a nyilvánossággal szembeni várható ellenállást? Ilyen intézkedés az önkéntesség. Vannak Magyarországon kiváló teljesítményt nyújtó ellátóhelyek, akik ezt tudják magukról. Ők nem fogják ellenezni a nyilvánosságot, és lesz néhány hely ahol a vezetés sem fogja ellenezni. Ha az intézmények önkéntesen csatlakozhatnak a nyilvánossági programhoz, akkor

az első hullámban csatlatozók büszkék lesznek a nyilvánosságra hozott eredményeikre, és a programban való részvétel a minőség egyfajta védjegyévé válik.

A nem-csatlakozás egyre kevésbé lesz védhető, egy idő után a nem-csatlakozás önmagában a rossz ellátás szinonimája lesz.

A legfontosabb biztosíték, amit a Momentum a választóknak ajánl, a tisztesség. Sokan gondolják, hogy tisztességes politika nincsen. Mi a Momentumban azonban hiszünk a tisztességes politikában, ezért hoztuk létre ezt a pártot, ezért politizálunk.

Ez AZ a Budapest