Mi történik Gödön?

Szerző: | aug 7, 2020 | Blog

A koronavírus-válság alatt Gödre vetült a NER-en kívüli világ szeme, miután a rezsim a Samsunggal együttműködve elvette bevétele harmadát és területe ötödét. A város hiába szervezett autós-dudás tüntetést, az ellenzéki képviselő-testület felbomlott, az összefogásból kivált képviselők pedig a Fidesszel együttműködve felfüggesztették a momentumos polgármestert, Balogh Csabát, most pedig manipulált felvételekkel próbálták lejáratni. De mi vezetett ehhez a konfliktushoz? Ezt járjuk körbe ebben a blogposztban.

Az októberi győzelem után

Tavaly október 13-án sikerült a Fidesz-KDNP, azaz a mai állampárt jelöltjeit egy időben egyszerre több helyen legyőzni, dacára a lejtős pályának. Az ellenzéki, lokálpatrióta szavazóknak, az aktivistáknak és a pártok közötti együttműködésnek hála jobb eredmény született, mint amit tavaly ilyenkor sokan elképzelni mertünk. Így történt Gödön is, ahol a tizenkét fős testület kétharmada az ellenzéki összefogás jelöltjeiből állt fel, a közvetlenül megválasztott Balogh Csaba momentumos polgármesterrel.

Az őszi ellenzéki sikerek után, a koronavírus-járvány alatt éppen ezért igazán érdekes, hogy a NER mit kezd az (ellenzéki) önkormányzatokkal. Ezek a lépések talán annál is több figyelmet érdemelnek, mint az amúgy is teljes uralom alatt lévő parlament.

Áprilisi tréfa

A NER nem tudja elviselni, ha nem tart mindent kontroll alatt – ezért be is nyújtottak egy törvényt a koronavírus (és a nemzetközi figyelmet kapott felhatalmazási törvény) leple alatt, amivel a forráselvonások mellett erősen korlátozták volna a polgármesteri jogköröket is. Majd a törvény ezen részét elég gyorsan, április elsején vissza is vonták. Magyarul stratégiát váltottak.

Ezután híresült el az ún. gödi modell, aminek a lényege, hogy a kormány különleges gazdasági övezetet hoz létre, ahol az önkormányzat helyett a megye rendelkezik többek között az építési szabályokról és a helyi adókról. Eddig egy ilyen területet jelöltek ki, de azt rögtön jogintézmény létrehozásával együtt: a gödi Samsung-akkumulátorgyárat és környékét. Ezáltal az önkormányzat legfőbb saját bevételi forrását, a helyi iparűzési adó legnagyobb részét oda kell adnia a (Fidesz kezében lévő) megyének. Göd területének ötödét, bevételének harmadát vesztette el, a helyiek autós-dudás tüntetést is szerveztek a lezárások alatt április közepén.

Ez nem egy olyan helyzet, ahol bármi értelme maradt gesztusokat tenni az állampárt felé. Aki így tesz, azt előbb-utóbb ledarálják. Ennek ellenére az akkori alpolgármesterek, a DK-s Lőrincz László és az LMP-s Fülöp Zoltán már ettől a tüntetéstől is elzárkóztak, miközben a budapesti főpolgármester és számos más önkormányzat nyíltan kiállt Göd mellett, azaz a NER térfoglalása ellen.

A fent említett két alpolgármester egy másik DK-s és egy jobbikos képviselővel június végén kivált az összefogásból, és létrehoztak egy szakadár frakciót. Így a tizenkét fős testületben a korábbi nyolcfős (azaz kétharmados) összefogás Balogh Csaba polgármester vezetésével négyfős kisebbséggé zsugorodott.

Azóta a legtöbb kérdésben velük szemben hoz együtt döntéseket a négyfős szakadár és a négyfős fideszes frakció. Ezek a képviselők zömében a gödiek érdekével szemben, ugyanakkor a NER és a Samsung érdekét kiszolgálva politizálnak, ezért hivatkoztunk rájuk a nyilvánosságban Samsung-koalícióként. (Pintér Gyögy fideszes képviselő az egyetlen a nyolc közül, aki nem minden kérdésben zár velük össze. Ezt a részletes összefoglalót a június 29-i  szavazásokról érdemes böngészni.)

Baljós árnyak

Január 27-én a gödi képviselő-testület a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. élére egy új ügyvezetőt nevezett ki. Míg Balogh Csaba ragaszkodott volna a nyílt pályáztatáshoz, addig a DK-s Lőrincz László alpolgármesternek már megvolt a pozícióra kiszemelt embere, dr. Tóth Ágnes ügyvéd, a DK 2019-es (vesztes) dunakeszi körzeti képviselőjelöltje, a megyei közgyűlés tagja. Ez volt a konfliktus első jele, a szavazáson a momentumosok tartózkodtak.

A Szolgáltatóval kapcsolatban több probléma akadt később, ahogyan Hlavács Judit (a megmaradt összefogás egyetlen Momentumon kívüli, párbeszédes tagja) ebben a posztjában ezt összeszedi. Balogh Csaba áprilisban leváltotta az ügyvezetőt, majd a Samsung-koalíció június 29-én újra visszahelyezte pozíciójába dr. Tóth Ágnest.

De talán ennél is fontosabb, a Göd működésében kulcsszerepet játszó intézmény, a Településellátó Szervezet, vagy röviden TESZ. A TESZ profilja szerteágazó: működteti a termálstrandot, a sportcsarnokokat, a védőnői hálózatot, karbantartási feladatokat lát el szerte a városban, könyvelést végez az óvodák, bölcsődék, művelődési ház, könyvtár részére. Nagyjából évi egymilliárd forinttal gazdálkodik.

Az októberi választások után a TESZ igazgatója lemondott, majd az új önkormányzat 2019. november 26-án új igazgatói pályázatot írt ki, az új testület viszont nem tudott konszenzusra jutni az új igazgató megválasztásában. Január 27-vel kezdve öt testületi ülésen, négy hónapon keresztül akadályozták a későbbi szakadárok és a fideszesek, hogy a TESZ-nek új vezetője legyen, ami a város intézményeinek zavartalan működését kockáztatta, a válság alatti időszakban is.

Március 25-én Balogh Csaba polgármester a rá átruházott képviselő-testületi jogkörben eljárva újra határozatot hozott a pályázat kiírásáról. A régi és új pályázók online meghallgatása után a bizottsági szavazáson legtöbb pontot kapó jelöltet a polgármester kinevezte, a jogviszonyt létrehozták, az új igazgató munkába állt.

A járvány utáni első ülésen, amikor az összefogás felbomlott, a szakadárok és a fideszesek alkotta többség az új igazgatót azonnal elküldte. Ugyanakkor a leváltás indoklása a jegyzői állásfoglalás szerint nem állja meg a helyét vagy egyszerűen téves, tehát a gödiek számára is elfogadható magyarázat az eltávolításra nincs, azóta se.

Magyarázat azért is nagyon kellene, mert az új igazgató egyhavi ténykedése alatt megoldott egy hosszú évek óta húzódó problémát, amit egy sok-sok éven át elhanyagolt trafó karbantartásnak teljes hiánya okozott. A transzformátorállomás problémája a gödi strandon odáig fajult, hogy a strand egész nyáron zárva maradhatott volna, és a megoldáshoz mégsem kellett több tízmillió forint. Az elhúzódó probléma oka lehetett, hogy a strandon történő, külsős megbízás alapján végzett munkákat szinte kivétel nélkül ugyanaz az egyéni vállalkozó, a strand vezetőjének rokona bonyolítja le. (A közbeszerzésekről hosszabb összefoglalót itt olvashattok.)

Ki tárgyal a Samsunggal?

A “gödi modellnek” országos híre lett. A polgármesterek jogfosztása helyett az einstand sokkal NER-kompatibilsebb támadási formának bizonyul az önkormányzatokkal szemben. Szalámitaktika és békafőzés egyszerre.

A későbbi szakadár alpolgármesterek nem voltak hajlandóak tüntetni, helyette átvették a Fidesz narratíváját: Balogh Csaba túl keményen tárgyalt a céggel, illetve nem tartotta be azt az ígéretet, miszerint az iparűzési adót 1,4%-ra csökkenti a város. Ennek jegyében hozták a Fidesszel együttműködve azt a határozatot, miszerint a várost a Samsunggal kapcsolatos tárgyalásokon az LMP-s Fülöp Zoltán kizárólagos felhatalmazással képviselheti.

Hogy a kormánnyal, az „elcsatolt területekkel” rendelkező Pest megyével és a Samsunggal való békés együttműködés mennyire fontos, azt példázza két előterjesztésük is: az egyik a Göd kifosztásáról szóló rendeletekkel kapcsolatos alkotmányjogi panaszt benyújtó ügyvédi irodával való azonnali szerződésbontás, a másik pedig egy másik ügyvédi szerződés megszüntetése, amely a Pest megye tulajdonába került ingatlanokkal kapcsolatos peres eljárásokról szólt.

Az előterjesztés arról is rendelkezik, hogy a képviselő-testület (vagy legalábbis a „Samsung-koalíció”) minden egyes képviselőtől és a polgármestertől is elvárja, hogy a Samsung SDI és a különleges gazdasági övezet tekintetében semmilyen nyilvános nyilatkozatot ne tegyen. Emellett felhatalmazza Fülöp Zoltánt, hogy a tárgyban szakértők megbízását kezdeményezhesse.

A 8-4 arányban, a (Momentum és a Párbeszéd alkotta megmaradt) összefogás ellenszavazataival elfogadott határozat teljes egészében abszurd, néhány ponton jó eséllyel jogszerűtlen is. Balogh Csaba megvétózta a határozatot, újra kell tárgyalni, a törvénysértő részletek tekintetében várjuk a kormányhivatal állásfoglalását. Erről bővebben itt olvashattok.

Fontos tudni még, hogy április 16-án jelent meg egy cikk az Origón, amire hivatkozva Szijjártó Péter, Tuzson Bence, és Gulyás Gergely a gödi modellt indokolták. Ebben a cikkben hivatkoznak egy kiszivárgott hangfelvételre, ami egy online frakcióülésen készült, és jutott el villámsebességgel hozzájuk. Rögtön ezután jelent meg a 135 és a 136/2020-as kormányrendelet, a különleges gazdasági övezetekről és a Samsung elcsatolásáról. Azóta sem tudjuk, ki készíthette a felvételt, pláne nem, hogy ki juttatta el a fideszes propagandasajtóhoz.

Összegezve

Egy város érdekeinek érvényesítése több módon lehetséges.

Ezek természetes módon vezetnek a felek közötti vitákhoz, amik az ellenzéki vezetésű önkormányzatok többségében megegyezéssel zárulnak. Minden önkormányzat más és más, ami leginkább a testületet alkotó embereken múlik. Göd helyzetét speciálissá teszi az a modell, amit a NER a Samsung javára és a gödiek kárára vezetett be. Göd bevételének harmada és területének ötöde nem a gödieké.

Ezek együtt az összefogás kettészakadásához vezettek. A szakadárok pedig a legfontosabb kérdésekben együtt szavaznak a Fidesszel. Közösen függesztették fel az összefogás momentumos polgármesterét, Balogh Csabát. A felfüggesztésnek lehet egy nagyon fontos indoka: át kell tolni olyan dolgokat, amelyeket Balogh Csaba polgármesterként – jogszerűen, a határokat feszegetve, vagy esetleg átlépve – meg tudott vagy tudna akadályozni.

Indokolt volt-e ezzel együtt is az alpolgármesterek leváltása?

Az LMP-s alpolgármesterre két dolgot bízott a polgármester, illetve az akkor még egységes frakció: egyik – a Samsung gyár köré elhelyezendő – mérőállomásokkal kapcsolatos egyeztetés a céggel, másik a több mint duplájára drágult új óvoda építésének átvilágítása. Az elsőt egyáltalán nem végezte el, a másikat hanyagul. A DK-s alpolgármester úgy írt alá teljesítésigazolást, hogy az adott projektek hiányosan valósultak meg, beszerzési eljárásokat nem megfelelően bonyolított le.

Pályáztatás nélkül akartak kinevezni egy olyan embert a Szolgáltató kft. élére, aki jogellenesen írt alá többmilliós szerződéseket. Pályáztatás nélkül akarják újra megbízni a sokkal kevesebb tapasztalattal bíró, ötszörös áron dolgozó ügyvédi irodát közbeszerzési tanácsadónak. Megszavazták, hogy a képviselő-testületből senki, még a polgármester se nyilatkozhasson a Samsung-ügyben, valamint hogy az LMP-s képviselő egyedül tárgyalhasson a Samsunggal, tanúk nélkül.

Ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik: nem tértünk ki olyan részletekre, mint például arra, hogy leszavazták az „Ez a minimum” átláthatósági programot, valamint a helyi újságból kvázi DK-s pártlapot csináltak úgy, hogy a minősége is bőven hagy kivetnivalót maga után (az első számban több száz helyesírási hiba volt).

A célunk továbbra is az, hogy megoldást találjunk a kialakult helyzetre, a gödiek érdekét képviselve.

Hlavács Juditnak köszönjük a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségét. Itt tudjátok a további fejleményekért követni őt Facebookon.

Borítókép: Képviselő-testületi ülés Gödön a polgármester felfüggesztése után

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest