Kiálltunk a Radetzky-laktanya megmentéséért

Szerző: | nov 12, 2020 | Helyi szervezeti hírek

A Momentum II. kerületi szervezete több mint 700 aláírást gyűjtött az elmúlt hetekben a II. kerületi Bem téri „Radetzky-laktanyaként” ismert műemléki épületegyüttes megmentése érdekében. Azt követelik, hogy az idén augusztustól „nemzetgazdaságilag kiemeltnek” minősített ingatlan-beruházást állítsák le, ne bontsák le az épületet, hanem az váljon nemzeti emlékhellyé, és bármilyen beruházást csak a helyben élőkkel szoros együttműködésben lehessen megvalósítani.

A köztereken és az interneten zajló aláírásgyűjtésen túl, II. kerületi momentumosok a hely gazdag történelmi múltját bemutató plakátkiállítást rendeztek a környező utcákban, tiltakoztak a műemlék lerombolására készülő beruházóval közös lakossági fórumon, és saját videót is készítettek, amiben elmondták, hogy miért fontos a Momentum számára a helyi, nemzeti és világörökségi ügy. A budai ingatlanpanamához kapcsolódóan a helyi Momentum céljairól, akcióiról országos elérésű sajtóorgánum is beszámolt.

A nemzeti építészeti-kulturális örökségvédelmi szempontokon túl, az ingatlanon tervezett beruházás súlyos klímavédelmi aggályokat is felvet, melyekre Szél Bernadett országgyűlési képviselő és Berg Dániel helyi momentumos alpolgármester közösen hívták fel a figyelmet.

A Radetzky bontásának előkészítése sajnos elkezdődött. Helyi politikusaink múlt héten adták (volna) át személyesen a petíciót a Miniszterelnökségen, abbéli reményüket kifejezve, hogy egy luxusszállodát-irodaházat-mélygarázst megvalósító NERuházás profit-szempontjai helyett a nemzeti örökségvédelem és a klímaváltozás aspektusai érvényesülnek a végső politikai döntéshozatal során.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest