Itt az ideje a politikai generációváltásnak!

Szerző: | febr 21, 2018 | Blog

Adott egy ambíciózus, dolgozó, fiatal generáció. Innen kerül ki minden harmadik munkavállaló Magyarországon, akiket idáig nem képviselt igazán senki. Szembeszállunk a feudalizmussal, mert Magyarország története csak korszerű megoldásokkal válhat sikertörténetté. Ahogy az észtek is képesek rá ma, és ahogy Széchenyiék is képesek voltak rá egykor.

Ebben a bejegyzésben blogunk főszerkesztője, Szilva Attila összefoglalja a Momentum kampánystartján elhangzott legfontosabb üzeneteket.

A generációnk előtt alló legnagyobb kérdés, hogy hol nőjenek fel a gyerekek. A Facebook falamon szinte naponta jön hír egy-egy új baba megszületéséről.

A válasz ezer dologtól függ, de a legtöbb külföldön elő magyar ismerősöm a válaszát azzal kezdi, hogy várjuk meg az áprilisi választások eredményét. Ha egy indokot kell találni a vissza nem költözésre, akkor a hazai közélet egyre súlyosabb állapota nagyon könnyen adja magát. A „menni vagy maradni” kérdést egy nyári bejegyzésben jártam alaposan körül, de a választások közeledtével többet kell beszélnünk a politika jelentőségéről.

A Momentum a pártok közül a legegyértelműbben szól a tizen-, huszon- és harmincévesekhez.

A kampányt megnyitó rendezvény a jövőről szólt. Politikus helyett egy magyar űrvállalkozó jelent meg elsőként a színpadon. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András fizikailag Szegeden volt egy párhuzamos rendezvényen, miközben a budapesti eseményen a hologramja beszélt a nézőkhöz. A forma is üzent, de a tartalom volt a lényeg.

A Momentumnak van programja. Egy program, ami érzékeny a költségvetési felelősségre, és amire független elemzőktől pozitív visszajelzések érkeznek. Az egészségügyi szakértők ezt az anyagot találták az egyik legkidolgozottabbnak, de még az egyházpolitikai programrész is elismerést kapott. A Momentum jelöltjei ezekben a napokban már az aláírásokat gyűjtik. Az elmúlt egy évben tartottunk oktatási fórumot Edelényben, gyűjtöttük a népszavazást követelő aláírásokat Putnoktól Stockholmig.

Mégis, úgy érzem, hogy a kampánynyitón hangzottak el azok a mondatok, amelyek válaszolnak a privát beszélgetésekben felmerülő kérdésekre, ha politikáról van szó. Ezek javát gyűjtöm ki lentebb, és ahol

Széchenyi mellett Észtország jön elő, mint pozitív példa.

Ez azért fontos, mert  amint egy mára kultikussá vált cikk is írja , az „észtek a kilencvenes évek elején vettek egy nagy levegőt, és kimondták, hogy nem fogadnak el semmit az előző évtizedek ‘igazságaiból’. A nyugaton élő emigráns észteket hazahívták, megannyi skandináv, német és amerikai intézménnyel indítottak csereprogramokat, a vezető vállalatok és állami intézmények élére szemtelenül fiatal embereket neveztek ki.”

Itt az ideje Magyarországon is a politikai generációváltásnak, és a fiatal generáció képviseletének.

Kulcsmondatok, pontokba szedve

 • Ennek a generációnak nem 106 tagja van, hanem közel kétmillió: kétmillió politikai árva, kétmillió becsapott választópolgár. Ennek a kétmillió embernek elege van a múltba révedő, korrupt kormányból és a tehetetlen ellenzékből egyaránt.
 • Friss lelkesedésre, nyitott fülekre, és új gondolatokra van szükség, jöjjön az időstől, fiataltól, bodrogközi gyerekorvostól, vagy egy dél-budai mérnöktől.
 • Mi a valóság és a tények generációja vagyunk. Mi állunk a robotok és az informatika mögött, a gyári gépek, a banki szerverek, a közlekedési szoftverek mögött.
 • Mi vagyunk az apuka, aki korábban sosem volt politikai párt tagja, de van három kicsi gyereke, és aggódik a jövőjükért. Mi vagyunk a lány, aki Bécsben tanult vállalati jogot, de inkább hazajött, mert bár világot is láthat, de egy innovatív Magyarországot még szívesebben látna.
 • Mi vagyunk az informatikusok és a tanárok, az orvosok és a gazdák, mérnökök, rendőrök, pékek, hentesek. Ott vagyunk az irodákban, a gazdaságban, a kórházakban és a sarki boltban.
 • Fogyasztunk. Dolgozunk. Adózunk.
 • A valódi, égető problémákkal állunk szemben, amikre nem a feudalizmus, hanem a korszerűség a válasz.
 • Korszerű megoldásokkal van remény tisztességes versenyre, ahol a korrupció elő se fordulhat, mert minden szerződés fent van azonnal az interneten.
 • Tudjuk, hogy hogyan működik máshol a világ, de a mi világunk itthon, Magyarországon valamiért mégsem működik.
 • Itt van a zsebemben ez az okostelefon, ami kb. ötvenezer forintba kerül. Szedjük szét, hogyan oszlik el az ötvenezer forint. Megy ötszáz forint az afrikai nemesfémbányásznak, kétezer forint a kínai összeszerelő munkásnak, körülbelül hét-nyolcezer forint az indiai szoftverfejlesztőnek, és negyvenezer forint annak, aki kitalálta ezt a terméket.
 • Orbán Viktor azt akarja, hogy mi legyünk az összeszerelő munkás. A Momentum azt akarja, hogy először mi legyünk a szoftverfejlesztő, aztán meg mi találjuk ki a terméket. Mi abban hiszünk, hogy Magyarország története csak korszerű megoldásokkal válhat sikertörténetté.
 • Tudjuk, hogy ez lehetséges, hiszen az észtek is képesek voltak rá ma, és Széchenyiék is képesek voltak rá egykor.
 • Beszélgessetek erről a mamátokkal és emlékeztessétek erre apukátokat: ha megbízott bennetek, amikor be kellett állítani a GPS-t, hogy oda jusson, ahova szeretne, akkor most is bízzon meg bennetek, amikor Magyarország GPS-ét szeretnénk beállítani.
 • Szerintünk nem az a kérdés, hogy milyen esélyünk van. A kérdés az, hogy milyen választásunk. Hagyjuk az egészet? Alkalmazkodjunk a rendszerhez?
 • A kérdés az, hogy ha esetleg nem lesz kormányváltás, ugyanazzal a parlamenti ellenzékkel akarunk nekimenni a következő 4 évnek, amelyik az elmúlt 8 évben tehetetlen volt?
 • Mi mindent meg fogunk tenni a kormányváltás érdekében, rajtunk nem fog múlni. De nem elég a legjobb esetre felkészülni.
 • Készen kell állnunk egy ugrásra kész, ütőképes mozgalmiságra is: ezért a Momentum mozgalmi programot is alkot.
 • Ha nem lesz kormányváltás 18 áprilisában, hanem 18 szeptemberében, vagy ‘19-ben, idő előtt, hogyan fogjuk egy agresszív ellenzéki politikával kiszorítani a Fideszt a hatalomból, kihozni a politikát a parlamentből, és ütni-verni a rendszert addig, amíg össze nem roppan.
 • Ne arra várjatok, hogy valamelyik másik párttal vagy a Momentummal 100%-ban egyetértetek majd, hogy minden akciónk, nyilatkozatunk véleményünk tökéletesen megfelel majd annak, amit ti tennétek, vagy gondoltok adott helyzetben. Ilyen nem lesz.
 • Szerintünk arra kell szavazni, akiben lehet hinni, aki elhozza a reményt, aki teljesíti amit vállal, aki cselekszik, nem csak beszél, aki nem megosztani akarja a nemzetet, hanem összehozni, és akit becsületes, őszinte szándék vezérel.
 • Mi mindent meg fogunk tenni, hogy megfeleljünk ennek a magunk által és magunk felé támasztott mércének.
 • Mi hisszük, hogy van remény olyan politikusokra, akik értünk, és nem önmagukért dolgoznak.
 • Ezért matricázunk munka előtt, ezért pultozunk munka után. Ezért járjuk az országot, ezért megyünk az utcára hétköznap és hétvégén. Ezért kelünk korábban és fekszünk később. Ezért kopogtatunk, és ezért beszélgetünk a buszon valódi emberekkel, a valódi problémáikról a mai napig.
 • Mindezt nem a szüleink, a haverok vagy a leendő unokáink pénzéből tesszük, hanem szerelemből, szenvedélyből és hitből: az itthon maradtak hazaszeretetéből, és az elvándoroltak honvágyából.

Van remény. Van választás. Gyertek velünk!

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest