Így akarja csődbe vinni Gödöt a Fidesz

Szerző: | febr 11, 2021 | Magyarország

A pest megyei önkormányzat elkészítette előterjesztését a Különleges Gazdasági Övezettel Gödtől elvett pénzek elosztásáról. Ezt a Samsung körüli utakra és látványberuházásokra akarják költeni, míg a gödi önkormányzat nem tudja ellátni feladatait.

A Samsung körüli beruházásokat Mészáros Lőrinc kapta meg, így látszik, hogy ismét a haverok gazdagodása, a gyáróriás kiszolgálása a legfontosabb a Fidesznek, a lakosok jólléte egyáltalán nem számít nekik.

Négy alapra osztották fel terveikben az összesen 1.8 milliárd forintot, amit az eddig befolyt összegekből az alábbiak szerint töltenek fel:

a) Településfejlesztési alap (0 Ft),
b) Gödi útfenntartási és -fejlesztési alap (300 mFt),
c) Gödi zöld-fenntarthatósági alap (100 mFt),
d) Civil támogatási alap (200 mFt)

Balogh Csaba polgármester kifejtette, hogy mi teszi igazságtalanná az elosztást:

“Göd útfenntartására szánt alap „kizárólag Göd város közigazgatási területén használható fel”, csakhogy miután elvették a közigazgatási hatáskörét az Önkormányzatunknak, a feladattal terhelt bő 93 millió forint összegű pest megyei beruházás szabálytalanul lett meghatározva. Gödi beruházás helyett saját utaikra költenek.

 

Az övezet kivilágításának bővítését 16 millióért tervezik, de az üzemeltetését (áramdíjat) már nem tervezte Pest Megye, úgyhogy ezek alapján azt is a Gödieknek kell megfizetni.

 

Pest Megye a Samsung körül található, kb 3 km aszfaltozott útjának fenntartására 35 mFt-ot szán, miközben a kiesett adóbevételek miatt a 72 km út karbantartására mi alig 50 mFt-ot tudunk kigazdálkodni.

 

Méltánytalan, hogy a Gödieknek járó pénzből Pest Megye (ami valójában a kormány eszköze) egyeztetés nélkül osztja el a pénzeket, és abból még mindig csak a saját övezetének ipari parkja jár jól, miközben húszezer embert semmiztek ki. Miután a KGÖ összes adóját elvette a kormány és további adómegvonásokat is eszközölt, nem tudjuk finanszírozni a megszokott önkormányzati szolgáltatásokat. Működésre kérünk pénzt, nem ipari beruházásra.”

Vajda Viktória gödi és pest megyei képviselő Facebook-posztjában számolt be a megyei elosztásokról, melyekkel kapcsolatban megjegyezte:

“Sok ponton nem stimmel a matek, illetve sok ponttal nem értünk egyet, ezért elkezdtem egyeztetni az érintett gödi képviselőtestülettel, illetve a megyei frakciómmal. Módosítót fogok benyújtani, ami újrastrukturálja ezeknek a forrásoknak az allokációját, hogy a városi működésre is jusson, mert méltánytalannak tartom ezt az elosztási rendszert. “

Ez AZ a Budapest