Fekete-Győr András: Nem ismerem el Orbán ügyészségének vádját!

Szerző: | dec 17, 2020 | Magyarország

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ellen az ügyészség vádat emelt a 2018 decemberi rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken történtekkel kapcsolatban. Fekete-Győr akkor egy játékboltban is kapható lila füstölőt ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába. Orbán Viktor ügyészsége szeptemberben azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel szabjon ki próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést Fekete-Győrre. Ezt megfellebbezték, és a mai napon megtartották az ügyben az előzetes tárgyalást.

Ezen az előzetes tárgyaláson az állampárti Polt Péter vezette fideszes Ügyészség ismertette a Fekete-Győr ellen emelt vádat és kért rá 1 év 6 hónap börtönbüntetést, 3 évre felfüggesztve. A bíróságnak arra a kérdésére, hogy elismeri-e a vádban összetákolt bűncselekmény elkövetését, Fekete-Győr a következőket mondta: “Megértettem az Orbán Viktor által tollba mondott vádat, azonban semmilyen bűncselekményt nem követtem el az Orbán-rezsimmel szembeni demokratikus tömegtüntetésen.”

Előtárgyalásról lévén szó, a bíróság jövő év elejére tűzte ki az első rendes tárgyalást, amin a Momentum elnökének lehetősége nyílik majd az ártatlanságát érdemben is megvédeni. 

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Fekete-Győr elmondta: 

“Fontosnak tartom elismételni, hogy politikusként éppúgy, mint állampolgárként, vállalom a felelősséget minden tettemért. Ahogyan vállaltam az eddigiekben, vállalni fogom a jövőben is. Az Orbán-ügyészség hatóság elleni erőszak vádja nevetséges, szánalmas próbálkozás, egyedül Oroszországban vagy Törökországban nem lenne abszurd. Szinte napra pontosan két évet várt az Orbán-ügyészség arra, hogy bíróság elé állítson engem. A Momentum ma már az ellenzék egyik legerősebb pártja. A Fidesz pedig retteg az új politikai generációtól, ezért akar engem bilincsben látni Orbán Viktor.

 

2018 decemberében azért tüntettem a Kossuth téren, hogy ne kényszeríthessék rabszolgamunkára, fizetetlen túlórára a magyar munkavállalókat. Tüntettünk valamennyi magyar dolgozóért: orvosokért, ápolókért, mentősökért, munkásokért, tanárokért és a rendőrökért is! Ehhez képest én ülök ma a vádlottak padján azért, mert ki mertem állni a magyarok érdekeiért. Nem Szijjártó Péter, aki egy korrupt oligarcha jachtján töltötte a nyarat napi 7 millió forintért. Nem Tiborcz István, aki az adófizetők pénzét ellopva lett milliárdos. És nem Polt Péter, aki sunyi hallgatásával, a markát tartva, a bűnözőket védve ezt lehetővé tette.”

Ez AZ a Budapest