Adrenalin injekciót minden közoktatási intézménybe!

Szerző: | jún 29, 2022 | Magyarország

Déri Tibor, Újpest polgármestere és Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője bejelentették: a Momentum költségvetési módosító javaslatot nyújtott be azért, hogy minden közoktatási intézményben legyen EPIPEN, azaz antiallergiás injekció. Bár ez az injekció most már TB támogatást élvez, azonban az EPIPEN-re helyben és azonnal is óriási szükség lenne.

 
Fontos tudni

 • Magyarországon több ezer gyermek él valamilyen szintű ételallergiával. Egy allergiás roham esetén az ő életüket csak adrenalin injekcióval lehet megmenteni, amelyet a tünetek jelentkezésekor azonnal be kell adni. Egy percen is múlhat az élet.
 • Életmentő lenne, ha minden közintézményben tartanának ilyen EpiPen nevű injekciót, hasonlóan a defibrillátorokhoz.

 

Déri emlékeztetett rá:

„2022 elején egy mellbevágó történet rázta meg Újpestet és az egész országot. Egy kisiskolás hunyt el amiatt, mert egy iskolai szülinapozás után allergiás rohamot kapott, amit a helyszínen nem tudtak időben kezelni.”

Újpest polgármestere beszámolt arról, hogy a tragédia következtében kerülete azonnal beszerzett az életmentő injekciókból.

„Az esetet követően itt Újpesten a momentumos vezetésű önkormányzat lépett, és minden nevelési és oktatási intézménybe beszerezte az anafilaxiás sokk elleni, életmentő adrenalin injekciót, hogy baj esetén azonnali segítséget tudjanak nyújtani. Továbbá képzést biztosítottunk minden oktatással foglalkozó intézményben az ilyen esetekre.“

„A baj pedig ismét majdnem bekövetkezett, de a gyors segítségnek köszönhetően ezúttal nem történt tragédia: Egy szintén újpesti óvodában 5 éves gyermek életét mentette meg az önkormányzat által beszerzett készítmény, amelyet az óvónő adott be neki a tünetek jelentkezésekor.” – tette hozzá Déri Tibor. – „Ezért én arra kértem a Momentum országgyűlési képviselőit, javasolják a költségvetés tárgyalásánál, hogy a kormány biztosítson országszerte minden közoktatási intézménybe ilyen antiallergiás injekciókat.”

 
Fontos tudni

 • A januári eset folyományaként számos önkormányzat – köztük az újpesti is – úgy döntött, hogy beszerzi és eljuttatja minden közoktatási intézményébe a költséges EpiPen Junior injekciót.
 • Júliustól TB-támogatott lett az adrenalin injekció azok számára, akiknek korábban már volt anafilaxiás sokkjuk: ők a korábbi 25-30 ezer Ft helyett ingyen kaphatják meg az életmentő injekciós tollakat.
 • Déri Tibor május végén levelet írt a Belügyminisztériumnak, amiben azt kérte, hogy Újpest példáját követve az állam is gondoskodjon a gyermekek védelméről. A megkeresésre nem érkezett válasz.

   

  Tóth Endre szerint hazánkban 2,5 millió ember küzd valamilyen allergiával.

  „Ez egy valódi népbetegség, és ezek között az emberek között több ezer olyan gyermek is él, aki ha érintkezik az allergia tárgyával, akkor bizony életveszélybe kerülhet. A Momentum frakciója az ilyen esetek megelőzése érdekében ezért beterjesztett egy Egészségügyi Alap módosító csomagot, amelynek része az antiallergiás injekcióknak az egész országban való elterjesztése.”

  A módosító javaslat végrehajtásához nagyjából 1 milliárd forintra lenne szükség, ezért Tóth Endre reménykedik benne, hogy a kormánypártiak is támogatni fogják ezt a kezdeményezést.

  „Ha a kormány képviselőinek tényleg fontos a gyermekeink védelme, a gyermekeink élete, akkor elfogadják ezt a javaslatot.”

   
  Fontos tudni

  • Bár dicséretes, hogy sok önkormányzat lépett az ügyben, és beszerzett injekciós tollakat, de ez nem koordináltan történt, ezért sok településen továbbra sem érhetők el ezek az életmentő eszközök.
  • Az eszközök szavatossága évente lejár, így minden évben újakat kell beszerezni. Félő, hogy sok önkormányzatnál ez nem fog megtörténni, vagy a hiányzó források miatt, vagy azért, mert egyszerűen nem lesz rá kellő figyelem.
  • Friss hír, hogy a napokban országos hiány lépett fel az életmentő gyógyszerből, ami félő, hogy könnyen tragédiához vezethet.

    

   Óvjuk meg gyermekeinket! Ha közvetlenül életmentésről van szó, akkor semmi sem lehet drága!

   Tudtad? óriásplakát
   Vezessük új útra Magyarországot!
   Ez AZ a Budapest