Elszállt Euro, háború, árrobbanás – ha nincs változás, akkor lassan bezárhatjuk a boltot!

Szerző: | márc 8, 2022 | Blog

Kiss László, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltjének írása (Bács-Kiskun megye 06. választókerület).

A 2022-es év a gazdák és az agrárium számára történelmi lesz, de sajnos nem a jó értelemben. Elszállt euróárfolyam, orosz-ukrán háború, energiaválság és takarmányár-robbanás, rekord infláció. Minden fronton támadás alatt a magyar agrárium, VALÓDI segítség nélkül pedig sokaknak ez lesz az utolsó idénye a csőd előtt. Röviden összefoglalom, hogy miért.

ELSZÁLLT EURÓ

A történelmi mélypontjait élő magyar forint a gazdák számára brutális termelési költségeket jelent. Mivel mindenki dollárban és euróban kereskedik, ezért ma szinte lehetetlen gépeket venni a kisgazdáknak. A takarmányt is így számolják, ami már amúgyis szuperdrága. A 400 forintos euróval és dollárral meg vagyunk lőve és sajnos sokan el is fognak vérezni, ha nem kapnak segítséget nagyon gyorsan…

HÁBORÚ

A szomszédban lévő háború is több módon gyűrűzik be hozzánk. A legtöbben egyelőre a menekülő embereket látják a keleti határon, de hamarosan elindul a brutális drágulás is. Hogy miért? Nézzük meg, mit jelent a gyakorlatban az, hogy Európa egyik mezőgazdasági nagyhatalma lerohanta a másikat:

Ukrajna 2021-ben 80 millió tonna gabonát, ezen belül 33 millió tonna búzát termelt. Oroszország 125 millió tonna gabonát, ebből 80 millió tonna búzát termelt. A két ország termelése a világpiaci részesedés szerint nagyjából 10%. Mit eredményez ez? Rendkívül nagy drágulást a bizonytalan termelési körülmények között.

Ukrajna egyik nemzeti jelképe a napraforgó, nem véletlenül! Évente 12-16 millió tonna napraforgót termelnek, évjárattól függően. 50 millió tonnàt állít elő nagyjából a világ, Ukrajnának így 25-30%-s részesedése van, amitől brutális drágulás várható napraforgó olaj piacon. Ez leginkább az étolajat és a biodízelt érinti. 

ÁRROBBANÁS

A fentebb leírtak egyvelege az elmúlt másfél évben tapasztaltakhoz képest is brutális drágulást fog eredményezni mindenhol: vetőmag, vegyszer, műtrágya, üzemanyag, bérleti díj. Ezt tudná ellensúlyozni a növekvő terményárak, de van itt egy kis gond. Magyarországnak NINCS értelmezhető méretű gabonatartaléka. Ezért meg kellett lépni a gabonafélék exporttilalmát, nehogy felvásárolják a magyar gabonát a gazdagabb országok a háború miatt. Az államnak elővásárlási joga van minden exportra szánt gabonafélére, emiatt az egyre növekvő költségek mellett kisebb bevételekre kell számítania a gazdáknak. 

Ha lenne tartalék, akkor a termények, takarmányok révén lehetne segíteni az állattartóknak. De ilyen tartaléka az országnak nincsen. Ennek az eredménye az lesz, hogy a gazdáknak muszáj lesz megfogni a pénzüket, ezért csökkenteni fogják az állományt, ezáltal a veszteségeket is. Hasonló jelenséget már a benzinkutakon is láthatunk, ahol megmondták, legfeljebb mennyit lehet tankolni. Ennek eredménye pedig újabb áremelkedés lesz, vagy pedig jön a rosszabb minőségű export hús, de már az sem lesz olyan olcsó!

MINDENKINEK ROSSZ LESZ!

Mindennek az egyvelege pedig olyan ördögi spirál, aminek a vége egy istenes földbeállás lesz, azt pedig mindannyian meg fogjuk érezni, nemcsak a gazdák!
Minden beruházás euróban történik, de forintban kell fizetni. Beruházások maradhatnak el a gyenge forint miatt, amik közvetve azon a gépeket forgalmazó cégek dolgozóin csapódhatnak be. Magyarul munkahelyek szűnhetnek meg az iparban, a mezőgazdaságban pedig családok ezreinek megélhetése tűnhet el. A gabonaexport tilalma miatt a gazdákkal fizetteti meg a kormány, hogy az elmúlt 12 évben nem képeztek tartalékokat baj esetére. Ennek pedig újabb munkahelyek láthatják a kárát a kereskedelemben. 

Beláthatatlanok a következményei a mai helyzetnek, segítséget pedig a kanyarban sem látunk…

A szavak és az ígéretek szépen csengenek, de a hajunkra kenhetjük… VALÓDI és AZONNALI segítségre van szüksége a gazdáknak ahhoz, hogy elkerüljük a teljes összeomlást és a mély válságot. 

Változás kell, méghozzá AZONNAL, különben bezárhatjuk a boltot…

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest