Donáth Anna: közvetlen EU-s forrásokat a magyar önkormányzatoknak és civileknek

Szerző: | nov 30, 2022 | Európa, Magyarország

Az unió hétéves költségvetéséből Magyarországnak járó összegből mintegy háromezer milliárd forint visszatartását javasolta a tagországoknak november 30-án az Európai Bizottság biztosi kollégiuma. Ez az eredetileg Magyarországnak szánt uniós pénz harmada, pontosabban három operatív program – az energetikai és környezetvédelmi, a közlekedési és a területfejlesztési – 65 százaléka.

A Fidesz-kormány hintapolitikája, korrupciója és a háborús agresszor Oroszországhoz és Putyinhoz való közelsége miatt kétségessé vált, hogy Orbán Viktorék képesek lesznek-e arra, hogy hazahozzák a hazánknak járó uniós forrásokat. A helyzet kritikussága miatt Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azonnal Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult annak érdekében, hogy a kormány alkalmatlansága miatt zárolt forrásokat közvetlenül juttassa el az EU a magyaroknak, önkormányzatokon, civileken és helyi cégeken keresztül.

A Momentum EP-képviselője szerint ugyanis a magyar társadalom nem tehet arról, hogy az Orbán-kormány inkompetens és ellenséges az EU-val, azonban ebben a szociális válságban mindennél nagyobb szükség lenne ezekre a pénzekre.

„Ők ugyanis nem tehetnek arról, hogy a kormány 12 éve semmibe veszi az EU közös szabályait. Ezért arra kértem a Bizottság elnökét, hogy sürgősen vizsgáljon meg minden lehetőséget arra, hogy ne a magyar kormánynak, hanem az önkormányzatoknak, a civil társadalomnak és a vállalkozásoknak juttassa el ezt a 3000 milliárd forintot, közvetlen pályázatot írva ki ezekre” – írta bejegyzésében Donáth Anna.

Az EP-képviselő kérése nem lenne példa nélküli, hiszen épp nemrég sikerült elérnie, hogy magyar civil szervezetek az EU egy speciális programjának keretében 1,4 milliárd forint közvetlen támogatást kapjanak az EU-tól.

„Meg kell mentenünk a kormány által elherdált 3000 milliárd forintot a magyar emberek számára!” – emelte ki Donáth posztja végén.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest