Debreceni akkugyár: az Alkotmánybíróság is nemet mondott a népszavazásra

Szerző: | jún 9, 2023 | Magyarország

Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője a Facebook-oldalán számolt be róla: az Alkotmánybíróság hivatalosan nem értesítette őt arról, hogy döntést hozott az általa benyújtott helyi népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban, amely az akkugyár építésére vonatkozott volna.

„Tegnap sajtóhírből értesültem – mert hivatalos papírokat, levelet még nem kaptam –, hogy az Alkotmánybíróság helybenhagyta a bíróság, ezzel a választási bizottság döntését is” – írja bejegyzésében.

A Momentum politikusa hozzáteszi: az AB ugyanazzal a hazug indokkal vette el a debreceniek döntési jogát a vízzabáló akkumulátorgyárról, mint amit a HVB és a törvényszék is kitalált: szerintük a választók nem értenék, milyen következményei vannak a kérdés megválaszolásának.

„Mélységesen felháborít, hogy az Alkotmánybíróság lenézi a magyar emberek tudását és képességét a megfelelő információk megszerzésére egy döntéshez, és csak két alkotmánybíró tudott tisztességesen dönteni. Két alkotmánybíró szerint ugyanis nekünk és azoknak van igazuk, akik szerint ilyen érvvel nem lehet elutasítani ezt a népszavazási kérdést. Sajnos – ahogyan azt már április közepén is említettem – ez az érvelés meg fogja nyitni az utat a demokrácia további korlátozása előtt. Innentől kezdve, erre való hivatkozással, bármilyen kérdést el lehet majd utasítani, hiszen bármilyen kérdésre ráfogható lesz, hogy a választók nem értenek hozzá?! És erre a két alkotmánybíró is felhívta a figyelmet a különvéleményében” – teszi hozzá Mándi.

(Kép: A CATL arnstadti épülete. Forrás: Wikipedia)

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest