Az orbáni áremelkedés mindenkinek számít!

Szerző: | nov 19, 2021 | Magyarország

Orosz Anna, a Momentum ügyvezető elnöke és Ilyés Márton, a Momentum elnökségi tagja egy átlagos bevásárlás segítségével mutatták be, hogy az infláció mekkora plusz kiadást okoz mindenkinek 3 évvel ezelőtthöz képest. Az eredmény megdöbbentő: minimum 25, de akár 30%-kal is többe kerülhet ma egy bevásárlás, mint 2018-ban!

Orosz Anna szerint ez a probléma mindenkit érint:

„Elvették a magánnyugdíj megtakarításainkat, ellopták az egyetemeinket, magánvagyonukként kezelték az eu-s pénzeket, száz milliárdokből folytattak gyűlöletkampányokat. Nagyon sokan érezhették azonban, hogy ez nem az ő problémájuk, hiszen nem érinti őket közvetlenül. Most viszont egy olyan válsághelyzetet bontakozik ki a gazdaságban, amely mindenkinek számít.”

Ilyés Márton a videóban többek között elmondja:

„6,5%-kal kilencéves csúcson az infláció, elszálltak az élelmiszerárak, mélyponton a forint, egy euró már több, mint 360 forintba kerül. Orbán Viktor hiába próbálja brüsszelezéssel és gyurcsányozással eltolni a felelősséget, ezért a helyzetért a magyar kormány vastagon felelős, a kormány és a jegybank is részt vesz az árak felverésében. A Fidesz inkább kisöpri a padlást a választási osztogatással és utoljára még kitömi a haverokat, de a hatalmas költségvetési hiány tovább emeli az árakat is! Az orbáni áremelkedés mindenkinek számít!”

A Momentum politikusai 4 megoldást mutattak be az infláció kezelésére:

  • Minden 100 forint áremelkedésből legalább 27 az államnál marad. Ilyenkor csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek, létfenntartási cikkek ÁFA-ját.

  • A kormánynak azokat kellene támogatnia, akik az infláció hatását legjobban megérzik, pl. a közszférában dolgozókat, akiknek nem vagy alig nő a fizetésük, akiknek nagy távolságról kell a munkahelyükre járniuk, vagy általában az alacsonyabb jövedelemből élőket: vezessék be a bérkiegészítő adójóváírást, adjanak közlekedési utalványokat.

  • A kormány fogja vissza azokat a költéseit, amely piacokon hiány van – fejezze be például az építőipari árak felverését.

  • A kormány és nemzeti bank ne egymásnak üzengessen, hanem közösen dolgozzanak az infláció letörésén. Vállalják az ERM2-be, az euró előszobájába való belépést. 10 év alatt 30%-kal gyengült a forint, most állítsuk le ezt a káros, a magyar embereket leértékelő árfolyampolitikát!

 

Ez AZ a Budapest