A NER szemet vetett a benzinkutakra is

Szerző: | nov 18, 2021 | Magyarország

Az emelkedő üzemanyagárak miatt a magyar kormány november 11-én 480 forintban maximalizálta a nem prémium üzemanyagok árát. Az intézkedéssel párhuzamosan megjelent az a rendelet is, ami azokat a kutakat szabályozza, amelyek a kieső bevételek miatt nem tudják ideiglenesen folytatni működésüket. Ennek értelmében Palkovics László, Innovációs és Technológia miniszter, kijelölhet egy másik üzemeltetőt a benzinkút fenntartására.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja egy videóban közölte pártja álláspontját az intézkedésről.

„A kormány benzinkút bezárásról és üzemeltetés átadásról szóló rendelete elsősorban azokat a kutakat érinti, amelyek családi vállalkozásként üzemelnek, vagy kiskereskedők tartanak fenn.”

– kezdi a videóban Hajnal Miklós.

A Momentum politikusa szerint a legnagyobb probléma, hogy így nagyjából 15 ezer megélhetése került veszélybe.

Hajnal Miklós két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel:

  • A kormány kamatemelésének köszönhetően valószínűleg magától is helyreállna a benzinár, hiszen azt a forint-dollár árfolyamtól függ. Ez esetben nem beszélünk másról, mint egy szépségtapaszról, amiért a kormány learatja a babérokat, de amúgy magától is 480 forint alá csökkenne az üzemanyag ára. 
  • A másik esetben egy trafikmutyihoz hasonló piaci korlátozásról lehet szó, ami a nagy olajcégeket hozza helyzetbe a kiskereskedőkkel szemben.”

„A kormány mindkét esetben becsapja az embereket, hiszen valódi válságkezelés helyett a politkai haszonszerzést tartotta szem előtt. Így lehetősége nyílik a kormánynak arra, hogy kitömje az általa favorizált nagy vállalatokat. A MOL már be is jelentkezett a bajba került benzinkutakért.”

– zárja a videóban Hajnal Miklós.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest