Az Európai Parlament leszavazta a legyengített klímavédelmi javaslatot

Szerző: | jún 8, 2022 | Európa

Donáth Anna a Facebookon közölte a hírt, hogy az Európai Parlament leszavazta a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztését, ami az EU klímavédelmi csomagjának egyik fontos pillére. A szavazáson ő is a végső szöveg ellen szavazott. Döntését azzal indokolta, hogy átmentek olyan módosítók, amelyek jelentősen gyengítették klímavédelmi szempontból az előterjesztést.

Donáth Anna a döntést bejelentő posztjában elmondta, hogy álláspontja szerint a klímaváltozás elleni harcból és a zöld átállásból a multinacionális vállalatoknak is ki kell venniük a részüket. Szerinte azonban úgy tűnik, hogy ezt az Európai Parlamentnél folyamatosan lobbizó egyes nagyvállalatok nem így gondolják: sikerült elérniük, hogy az egyik legfontosabb klímavédelmi javaslatot annyira felhígítsák, hogy végül kénytelenek voltak a zöld átállás mellett elkötelezett képviselők azt leszavazni.

A momentumos EP képviselő példaként említette, hogy számára elfogadhatatlan módosítás volt többek között a szénvám bevezetésének eltolása. Szerinte ezzel az eszközzel megakadályozhatná az EU, hogy a kibocsátási kvóták miatt megdráguló környezetkárosító tevékenységet a vállalatok kiszervezzék az unión kívülre, majd onnan hozzák be a klímakárosító módon készült termékeiket. Donáth szerint olyan drágává kell tenni az EU-n kívül előállított, jelentős szén-dioxid-kibocsátással előállított termékek importját, hogy azt ne érje meg behozni.

Mivel az Európai Parlament többsége elutasította a javaslatot, az most visszakerül szakbizottsági szintre a klímavédelmi csomag több elemével együtt. További egyeztetésekre van még szükség, hogy elfogadható célszámokban állapodjon meg a Parlament többsége.

A Momentum EP képviselője szerint az Európai Parlamentben kiállnak most amellett, hogy a zöld átállást csak úgy lehet megvalósítani, ha az ezzel járó költségeket nem hárítják át a lakosságra. Ugyanis a klímaváltozás elleni harc akkor lesz sikeres, ha megfelelő társadalmi támogatottságot tudunk köré szervezni – vallja Donáth. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a megélhetési költségek ne emelkedjenek drasztikusan a zöld átállás miatt.

Olvasd el Donáth Anna publicisztikáját a Mércén:
A zöld átállást csak szociális érzékenységgel lehet megvalósítani

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Esélyek és lehetőségek