Az Orbán-csomag egy történelmi méretű megszorító csomag

Szerző: | jún 7, 2022 | Beszédek, Magyarország

Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési frakciójának vezetője a Fidesz 2000 milliárdos megszorító csomagjáról, a várható adóemeléséről, a növekvő árakról beszélt a parlamentben. Nézd meg a felszólalásról készült videót!

Részletek a beszédből:

Mondjuk ki: az Orbán-csomag egy történelmi méretű megszorító csomag. A miniszterelnök a választásokat megelőzően azt mondta, hogy „ha a baloldal nyerne vasárnap, akkor lenne megszorítás, ha pedig a jobboldal nyer, akkor nem lesz megszorítás.” Érdekes, ezek szerint a Fidesz baloldali pártként azonosítja magát, ezt jó tudni. Ugyanis még meg sem száradt a tinta a miniszteri kinevezéseken, máris bejelentettek egy 2000 milliárd forintos megszorítócsomagot, az Orbán-csomagot. Tehát Orbán Viktor ismét hazudott.

Önök azt állítják, hogy csak a nagy cégekre vetik ki az adókat. A valóság ezzel szemben az, hogy a hatósági benzin- vagy élelmiszeráraktól eltérően itt a cégek egyszerűen megemelik az árakat, és a vásárlókkal fizettetik ki a különadókat. Boltban vásárolni, bankolni, telefonálni pedig mindenki szokott, ezért mindenki fizetni fog. A Wizzair már be is jelentette az áremelést, és a többi cég is így fog tenni. Még drágább lesz szinte minden: a tojás, a kakaó, az internet, az utazás – maga az élet.

De ha már megszorítanak: mi lesz a pénzünkkel? Mi a megszorítások hatására több pénzt fizetünk a cégeknek, ők pedig többet a költségvetésbe – a honvédelmi és „rezsivédelmi” alapba. Nem vitatom, hogy baj van. És ha baj van, én szívesen adok a közösbe. De néhány millió társammal együtt tudni szeretném: mi lesz ennek a pénznek a sorsa? Azt a hiányt finanszírozzuk belőle, amit a Fidesz választási költekezése okozott? Oké, kifizetik belőle a világpiaci és lakossági energiaár közötti különbséget – és még mit? Az Orbán-kormány úgy kér nadrágszíj-összehúzást és több áldozatot a magyaroktól, hogy nem mondják meg, pontosan mire költik a pénzt. Ez így nem járja!

Ha az Orbán-kormány képes lenne hazahozni az EU-s pénzeket, semmi szükség nem lenne megszorításokra.

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest