Aszály-mentőcsomagot mutatott be a Momentum

Szerző: | aug 16, 2022 | Magyarország

A 4+1 elemből álló javaslatcsomag célja a súlyos válság legégetőbb problémáinak kezelése. 

A klímaváltozás nem csak hazánk, hanem a világ egyik legégetőbb problémája. Az egyre melegebb és szárazabb időjárás hatalmas nehézségeket okoz a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is. A kormány elhibázott intézkedései és nem törődömsége is hozzájárult ahhoz a helyzethez, hogy idén nyáron soha nem látott szárazság és aszály sújtja hazánkat. Ahelyett, hogy az agrárszektor érdemi támogatásával, természetes élőhelyünk megóvásával foglalkozott volna Orbán Viktor és kormánya, inkább kisajátították a Balatont, ellopták a termőföldeinket, letérkövezték a közparkjainkat, beépítették a Fertő-tavat és most az erdeinket is ki akarják vágni.

A gazdák megsegítése és az aszálykárok mérséklése érdekében a Momentum 4+1-es aszály-mentőcsomagot mutatott be, és Lőcsei Lajos, parlamenti képviselőnk, valamint Kiss László, agrárpolitikusunk, felszólították a kormányzópártokat, hogy az első őszi parlamenti ülésnapon fogadják azt el.

A Momentum aszályvészhelyzet 4+1 javaslata:

  1. A kárenyhítési alapot bővítsék ki 12,5 milliárdról 500 milliárdra. A gazdák a kárbejelentésük után kapjanak egyből előleget.
  2. Az állattenyésztők állategységenként kapjanak 100 ezer forint takarmányozási támogatást.
  3. Kamatmentesség a hitelmoratórium alatt. Az állam vállalja át a gazdák hiteleinek kamat és egyéb terheit a hitelmoratórium alatt.
  4. A terület alapú támogatásokat még szeptemberben fizessék ki a gazdáknak.

+1: Egy több éves tervet kell készíteni, felkészülve az aszályos időkre. Látványberuházások helyett víztározók építése. Az ország jelenleg egy “lefolyóhoz” hasonlít, ehelyett “szivaccsá” kellene válnunk. Stadionok alapjába öntötték a víztározókhoz szükséges forrásokat.

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest