Prága után Berlinben is tüntettek Orbán ellen

Szerző: | okt 11, 2022 | Magyarország

Orbán Viktor Berlinben találkozott Olaf Scholz német kancellárral, majd gazdasági lobbistáknak beszélt a Hilton hotelben egy rendezvényen. A Freie Ungarische Botschaft demonstrációján helyi civilek, ukrán tüntetők és momentumos barátaink is várták őt, hogy kifejezzék véleményüket a magyar kormány Putyin-barát politikájával szemben, és tiltakozzanak a demokrácia leépítése ellen. Orbánnak vélhetően nem tetszett a korábbi, prágai füttykoncert, vagy félt találkozni a tömeggel, ezért inkább kíséretével együtt a hotel hátsó bejáratát választotta.

A tüntetésen a Freie Ungarische Botschaft szónoka, Adamik Péter felhívta a figyelmet, hogy miközben sok nyugati vezető megfordult Kijevben az elmúlt hónapokban, csütörtökön Szijjártó Péter – egyedüli EU-s külügyminiszterként – Moszkvában beszélget az orosz energiaipar vezetőivel. Sokan közülük az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciós listáin szerepelnek.

A Momentum berlini szervezetének tagja, Kerpel-Fronius Ádám arról beszélt, hogy az ukrán háború által nyilvánvalóvá vált Orbán Putyin iránti lojalitása, hiszen sem a februári invázió, sem az áprilisi magyar választások után nem hagyott fel az orosz érdekek támogatásával. Erre jó példa az orosz propaganda terjesztése: a kormány által irányított Magyar Nemzet a krími hidat ért támadást „civilek elleni terrortámadásnak” nevezte. Beszédében emlékeztette a német kancellárt, hogy Orbán Franciaországban, Szlovéniában és Boszniában is aktívan támogat szélsőjobboldali pártokat és jelölteket, aláássa az európai egységet.

A demonstrációt az ukrán Vitsche aktivistái zárták. Oroszországot terrorista államnak nevezték és Olaf Scholz német kancellárt megszólítva azt kérdezték: vajon rendben van-e, hogy kezet ráz egy olyan emberrel, aki az Európai Unión belül totalitárius államot épít, a médiát a kezében tartja és támogatja az orosz terrorista államot?

Ez AZ a Budapest