Nyilvánosságra hoztuk, mennyi jutalmat kaptak egyes tankerületi vezetők

Szerző: | nov 21, 2022 | Magyarország

Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője és oktatásügyi szakpolitikusa néhány egymást követő Facebook posztban publikált információkat több tankerületi vezető tavaly év végi jutalmairól. A képviselő 10 hónapos jogi huzavona után  tudta megszerezni az információkat. A Facebook-oldalán közzétett adatokból kiderül, hogy míg a pedagógusok 2021-ben semmilyen év végi elismerést nem kaptak munkájukért, addig a tankerületi vezetőknek volt mit a karácsonyi asztalra tenni: milliós összegű jutalmakkal zárták az évet.

„Szép nagy összegek ezek, főként, ha a közoktatásban uralkodó általános alulfinanszírozottságra tekintünk. A legmagasabb jutalom összege több mint egy kezdő pedagógus 8 havi bruttó bére. Ennél igazságtalanabb jutalmazási rendszert kitalálni is nehéz lett volna az oktatásban.” – írta bejegyzésében Tóth Endre.

Elbocsátások, megfélemlítések

Az oktatáspolitikus elsőként három olyan tankerületi igazgató jutalmainak összegét hozta nyilvánosságra, akiknek a neve a pedagógusokat ért fenyegetések kapcsán vált ismertté.

Az adatok alapján Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerület vezetője – korábban fideszes önkormányzati jelölt – 1 590 000 Ft jutalmat kapott. Szabóné Forgács Gabriellának, a Dunakeszi Tankerület igazgatójának, aki ügyfélkapun keresztül küldte el a tiltakozó pedagógusoknak a fenyegető leveleket, pedig 1 050 000 Ft motivációs elismerés jutott. Marosi Beatrixnak, a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát elbocsátó vezetőnek, mivel az előző év novemberében még csak helyettes volt, “csupán” körülbelül 512 222 Ft jutott (az összeg a Belső-Pesti tankerület vezető beosztású munkatársainak fizetett jutalmak átlaga).

Tóth Endre hozzátette: „A 2021 év végi jutalmak összegeit látva meg is dőlt a kormány azon állítása, hogy nincsen pénz a pedagógusok béremelésére. Akad itt pénz, csak rosszul és igazságtalanul költik el.” 

A veze

A képviselő ezt követően Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke részére megállapított jutalom összegét publikálta – annak ellenére, hogy az előző napon nyíltan megfenyegették a tankerületi vezetők, hogy jogi lépéseket tesznek.

Az adatok alapján Hajnal 1 700 000 forint jutalmat kapott a saját költségvetésben keletkezett bérmegtakarítás terhére. Tóth Endre a posztjában kitér arra, hogy a KK vezetője hogyan húzta az időt a járvánnyal kapcsolatos adminisztrációs feladatokra hivatkozva, miközben év elején sem digitális oktatás, sem érdemi védőintézkedés nem történt az iskolákban.

Az oktatáspolitikus megjegyezte azt is, hogy Hajnal Gabriella fenyegető közleményben próbálta megfélemlíteni a képviselőt az adatok nyilvánosságra hozatalát megelőzendő, de ez a húzás nem jött be. Tóth szerint ezek ugyanis közérdekű adatok, melyek az adóforintjaink felhasználásáról szólnak.

Korábbi fideszes politikusok

Végül pedig Tóth Endre azoknak a tankerületi igazgatóknak a tavalyi motivációs elismerését írta meg, akik korábban a Fideszben politizáltak, illetve igazgatóként a Fidesz kampányát segítették.

Rábel Krisztina, aki 1 590 000 forintot kapott tavaly, a 2019-es önkormányzati választáson még a Fidesz színeiben indult egy XX. kerületi választókerületben, és bár egyéniben kikapott, listáról beülhetett a képviselő-testületbe. A Momentum politikusa megemlíti, hogy bár Rábel neve került a közbeszédbe, fideszes politikusi múltjával nincs egyedül az országban. Mint írja, jelenleg vele együtt összesen 6 olyan tankerületi igazgató van, aki megbízatása előtt a Fidesz politikusa volt. Vagyis minden 10. tankerületi igazgató a kormánypárt padsoraiból kerül ki.

Sági István, a karcagi tankerület vezetője 2010 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt, tavaly pedig 2 080 000 forint motivációs elismerést kapott. Käszné Lebő Zsuzsanna, a mohácsi tankerület igazgatója 2014-ig Mohács fideszes alpolgármestere volt, ő szintén 2 080 000 forint jutalmat kapott. Simon Tibor, a salgótarjáni tankerület vezetője 2016-ban időközi polgármester-választáson indult a Fidesz színeiben, hűségét 1 590 000 forinttal jutalmazták egy éve. Bognár László, a szigetvári tankerület vezetője Pécs fideszes önkormányzati képviselője volt tankerület vezetői megbízatása előtt. Motivációs jutalma 1 530 000 forint volt. Fenyvesi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje pedig nemrég került kinevezésre a balatonfüredi tankerületi élére.

Családtagok, rokonok

A képviselő azokról is írt, akik közeli családtagjaik révén kötődnek a kormánypártokhoz: Gruberné Kis-Pál Andrea, a siófoki tankerület vezetője, Gruber Attila, volt fideszes parlamenti képviselő és siófoki polgármester-jelölt ex-felesége tavaly ilyenkor 1 500 000 forintot kapott. Nagyné Barna Orsolya, a balassagyarmati tankerület igazgatója, a Nógrád megyei közgyűlés fideszes alelnökének, Barna Jánosnak a testvére, Tóth adatigénylése alapján, 2 120 000 forinttal lett gazdagabb.

A 10 legtöbb jutalmat kapó tankerületi igazgató

Tóth Endre posztjaiból az is kiderül, hogy legtöbb pénzt a Debreceni Tankerületi Központ korábbi vezetője, Pappné Gyulai Katalin kapta, pontosan 2 500 000 forintot. Pappné 10 éven át vezette a tankerületet és nevéhez több botrány is kapcsolódik. A legemlékezetesebb ezek közül az volt, amikor 2018-ban pedagógusnapon a „Nemzedékek jövőjéért” díjjal tüntette ki a közgazdász végzettségű Kósa Lajos, fideszes országgyűlési képviselőt.

Az bejegyzése végén a képviselő hozzátette: „senki nem akadna fenn azon, hogy az oktatásirányításban jutalmakat osztanak, ha tisztességesen keresnének a pedagógusok, nem lenne óriási tanárhiány, nem a szülőknek kellene alapvető eszközöket megvásárolni az iskolába, lenne pedagógiai szabadsága a tanároknak és egyre javulnának a magyar diákok PISA teszteredményei. Jutalmat pedig akkor szokás osztani egy vezetőnek, ha van mögötte teljesítmény is. És akkor is úgy, hogy a terepen dolgozó beosztottak is kapnak elismerést a saját fizetésükhöz mérten.”

Nézd meg a teljes jutalomlistát a Facebookon!

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest