Május elsején újra Európamenet!

Szerző: | ápr 28, 2019 | Blog

Május elsején lesz tizenöt éve, hogy az Európai Unióhoz csatlakoztunk. Harmadik alkalommal, “momentumos hagyományként” újra Európamenetet szervezünk.

Európamenetet szervezünk május elsején, szerdán a Szabadság téren, délután három órakor. Az eseményt itt találjátok meg a Facebookon. Gyertek el minél többen, és hívjatok ismerősöket, akik fontosnak érzik, hogy alakítsák Európa jövőjét!

Európa mi vagyunk. Ez a mondat azt jelenti, hogy egy emberközeli, büszke, tisztességes, fenntartható és biztonságos Európáért küzdünk. Egy információs unióról, közös pénzügyminiszterrel, energiahálózattal, hadsereggel, valamint okos menekültpolitikával. Egy új Közép-Európával, ahol a nemzeti kisebbségvédelem egy európai szinten kezelt kérdés. Egy Európáért, ami képes célba juttatni az EU-s pénzeket. Ahol ezek a pénzek nem az oligarchák vagyonát növelik, hanem az iskolákat, az egészségügyet és a (kelet-magyarországi) munkahelyeket fejlesztik.

Ahol egy Európa-ellenes szlogenekkel kampányoló nemzeti kormány sem képes az arra rászorulóknak szánt pénzeket sem eltéríteni, sem egy szűk kör kezére átjátszani. Egy versenyképes Európáért küzdünk, benne egy versenyképes Magyarországért, amiben képesek vagyunk a világszerte keresett termékeket, szolgáltatásokat előállítani és világszinten jelentős tudományos eredményeket felmutatni, miközben maximálisan figyelünk a környezetünk védelmére. Ennek részleteiről az EP-programunkban írtunk.

Program nélkül értelemzhetetlen egy politikai mozgalom. Csak programot írni ugyanakkor nem elég. A program csak szükséges, de nem elégséges feltétel. Közösséget kell építenünk Bánrévétől Berlinig. Jelen kell lennünk a médiában, de jelen kell lennünk az utcán is. Erőt kell mutatnunk, mert az európai eszme ellenlábasai csak az erőből értenek.

Azért küzdünk, hogy az EU tényező legyen a többi nagyhatalom mellett, és ne egy félkész szerkezet, ami képtelen célba juttatni a támogatási pénzeit vagy megszervezni határvédelmét. Május elsején szerdán délután háromkor a Szabadság téri Európameneten felszólal Margrethe Vestager dán politikus, az EU versenyjogi sztárbiztosa, aki ha kell, a Google-lel és a Facebookkal is felveszi a harcot. Felszólal Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere, aki 2004-ben az első Magyarország által delegált biztos volt az Európai Bizottságban, és aki jelenleg Bod Péter Ákossal a Momentum EP-kampányát értéknyilatkozattal támogató V21 – Legyünk többen csoportot vezeti. Vendégfelszólaló lesz még rajtuk kívül Szél Bernadett, az LMP tavalyi miniszterelnök-jelöltje. Délután három órakor a Szabadság téren kezdünk, ahonnan az Andrássy úton keresztül a Kodály köröndre megyünk. Hívjatok meg minél több ismerőst és osszátok meg az eseményt!

Az Európamenet részletes programja

  • 15:00 – 15:30 Gyülekezés a Szabadság téren
  • 15:30 – 17:00 Séta a Kodály köröndre
  • 17:00 – 19:00 Beszédek

Az eseményen többek között felszólalnak:

Az olyan populisták, mint Orbán Viktor sokszor nem is szétszedni, hanem félkész állapotban szeretnék tartani az EU-t. A pénz jöhet, de ha például nincs közös határvédelem – ami legalább 2008 óta egy “brüsszeli terv” akkor lehet az EU-ra mutogatni, miközben a magyar kormány egyedüliként megvétózta az EUArab Liga csúcstalálkozó és EUAfrika csúcs utáni megállapodást egyaránt. De megvétóztak egy Kínát elítélő nyilatkozatot, és szétvertek egy az EU-t és az óceániai térséget összekötő megállapodást is, ezenfelül a visegrádi négyek és Japán közötti megállapodásnak is keresztbe tettek.

Egy gyenge, “félkész” EU csak Orbánnak, az EU-s pénzekből gazdagodó családtagjainak és baráti körének az érdeke. A mi érdekünk az, hogy az európai projekt új lendületet kapjon.

Ehhez viszont kell a segítséged. Gyere ki május 1-én a Szabadság térre, és sétálj velünk egy erős Európáért, amit mindannyian az otthonunknak érzünk!

Május 26-án pedig szavazz az Európáért küzdő új erőre, a Momentum Mozgalomra!

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest