Ma van a lengyel-magyar barátság napja!

Szerző: | márc 23, 2021 | Blog

Báthory István, Sobieski János, Bem József, … 1848, 1956, 1989, … Néhány név és néhány év csupán közös történelmünk számtalan fejezetéből, melyek az elmúlt ezer évben lengyelek és magyarok millióit kötötték össze. Talán nincs a világon még két olyan nép, melynek sorsa ennyire összefonódott volna, s amelyet ilyen különleges, láthatatlan kapocs kötne össze, mint e két testvéri nemzetet.

S bár népeink történelmét egyaránt kísérték világraszóló győzelmek és fájó vereségek, fényes diadalok és csúfos kudarcok – az elmúlt évezredben azonban egy valamiben mindig biztosak lehettünk.

Mégpedig abban, hogy ezer év hányatott történelme során mindig ott találjuk egymás mellett a lengyel és magyar népet szabadságukért vívott küzdelmeikben, védve nem csupán egymást, de az európai civilizáció értékeit is a világ legerősebb hódítóitól – legyen szó akár a mongol, török, német vagy orosz birodalmi törekvésekről.

Ma, amikor sorsunk ismét összefonódik, s népeinkek ismét meg kell küzdeniük szabadságunkért, s a járvány mellett a szabadságunkat megint sárba tipró, autoriter rendszerekkel is fel kell vennünk a harcot, egyvalamiben ma is ugyanúgy biztosak lehetünk.

Abban, hogy ha ismét szolidaritást vállalunk egymással, s megint kiállunk egymásért, és azokért az értékekért, amikért az elmúlt ezer évben mindig síkra szálltunk, előbb-utóbb ismét győzni fognak a szabadság erői.

Mikó András

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest