Képviselet a Kárpát-medencében élő és a külföldre vándorolt magyaroknak is

Szerző: | máj 9, 2021 | Európa, Magyarország

Május 9-én, Európa-napon Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje, Facebook videóban jelentette be, hogy a párt országgyűlési képviseletet biztosítana külhoni és külföldi magyaroknak.

“2020-ban minden hatodik gyermek külföldön született meg. Ma több, mint 2 millió magyar honfitársunk él az országhatárokon túl.”

– kezdte a Momentum miniszterelnök-jelöltje

“A Momentummal egy olyan nyugati Magyarországot építünk, ahol tényleg minden magyar számít, nem csak a szavak szintjén, hanem a Parlamentben is! Ennek érdekében egyéni országgyűlési képviseletet adunk a Kárpát-medencében élő és a külföldre vándorolt magyaroknak is.”

Erre azért van szükség, mert a múltban is és jelenleg is sokan hagyják el az országot jobb megélhetés reményében.

“Napjainkban is százezrek hagyják el Magyarországot jobb megélhetés és iskolázottság reményében. Orbán Viktor és a korrupt fideszes elit egyáltalán nem figyel oda erre a 2 millió magyarra. Ha ismernék a külföldön élő magyarokat, akkor tudnák, hogy ők nem a Fidesz üres magyarkodó álomvilágában akarnak élni, hanem egy egyenlő jogokat biztosító európai országban.”

Fekete-Győr András bemutatta azt a két képviselőt is, akiknek listás helyet biztosítanak annak érdekében, hogy a külhoni és a külföldi magyarokat képviselje.

Csillag Tamás a Momentum londoni közösségének tagja és jelöltként már szerepelt a Momentum EP választási listáján. Ő fogja képviselni a külföldi magyarokat. A Momentum politikusa elmondta:

“Már 10 éve tapasztalom, hogy a Fidesz semmibe veszi a külföldön élő magyarságot. Még mindig több száz kilométert kell utaznunk akkor, ha szavazni szeretnénk. Mi biztosítani fogjuk minden külföldi magyarnak a levélszavazás lehetőségét. Parlamenti képviselőként egy olyan Magyarországért fogok dolgozni, ahol bár mindig hazavárunk, de külföldön is lehetővé tesszük a gördülékeny és kiszámítható életet.”

Tomos Endre kifejezetten azokat a magyarokat képviselné a momentumos frakcióban, akik a történelmi Magyarország területén élnek. A sepsiszentgyörgyi politikus elmondta:

“Sajnos Orbán Viktor nem összehozta, hanem szétválasztotta a kárpát-medencei magyarságot. A politikai csatározásaikban Erdély csak egy üres szimbólum. A Momentumban egy sokszínű, többközpontú, autonóm közösségekből álló kárpát-medencei magyarságban gondolkodunk. Az a célom, hogy a külhoni magyarok szülőföldjükön is egyenlő jogokat élvezhessenek.”

Ez AZ a Budapest