Kapott pénzt Orbán az orosz érdekek képviseléséért cserébe?

Szerző: | szept 16, 2022 | Magyarország, Nagyvilág

A Momentum frakciója írásbeli kérdést intézett Orbán Viktorhoz, annak érdekében, hogy megtudja kapott-e ő, vagy valamelyik hazai politikai szereplő pénzt az oroszoktól az orosz érdekek képviseléséért cserébe – erről a párt frakcióvezetője és elnöke, Gelencsér Ferenc, posztolt videót a Facebook-oldalán.

A héten derült ki, hogy Putyin az elmúlt 8 évben 300 millió dollárt költött külföldi befolyásszerzésre.

„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyszerűen megvették ezeknek az országoknak a vezetőit vagy bizonyos politikai szereplőit, annak érdekében, hogy azok az orosz érdekek szerint cselekedjenek.” – mondja a videóban Gelencsér.

Mivel a Fidesznek és a magyar kormánynak több Oroszországhoz köthető botrányos ügye is volt, ezért most az alábbi kérdésekre szeretne a Momentum választ kapni:

  • Kapott-e tájékoztatást a kormány arról, hogy bármely magyar politikai szereplő befolyásolására törekedett-e Oroszország?

  • Van-e a kormánynak arról tudomása, hogy folyamatos orosz titkosszolgálati aktivitás alatt áll-e bármely hazai politikai szereplő?

  • Mit kíván tenni a magyar kormány az orosz titkosszolgálatok térnyerésével szemben?

  • A kormány illetékes tagjai készek-e a hazánk szövetségi politikáját, nemzetbiztonságát közvetlenül fenyegető orosz hatalmi törekvéseket érintő kérdésekre az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti, Külügyi és a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén válaszolni?

„Itt az ideje, hogy kiderüljön az igazság arról, hogy Orbán miért is játssza el Putyin trójai falovát az EU-ban, és miért szolgáltatta ki hazánkat ilyen  mértékben az orosz érdekeknek!” – tette hozzá a pártelnök.

Ez AZ a Budapest