„Helyreigazítás”

Szerző: | jan 7, 2019 | Blog

A NER propagandagépezete a tüntetések idején sem pihen. Amíg a közösségi médiában a Fidesz trollhadserege soha nem látott intenzitással teszi a dolgát, a közmédia – fogyasztók figyelmét a családtámogatások emelésének álhírével próbálja elterelni a világszerte zajló tüntetéssorozat céljáról. Néhány nappal ezelőtt a Mindenszó hozta le a Nem stadion – Emelkedik a gyed és a diplomás gyed összege, megjelenik a gyod című írást, amely a dicséretesen önkritikus cím ellenére megint csak arra jó, hogy félrevezesse az állampolgárokat.

A fent említett cikk szerint ismét emelkednek a családtámogatások 2019-ben, az alábbi tételesen felsorolt módon:

 • A gyed maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot
 • A diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedik, a gyermek kétéves koráig igénybe vehető
 • A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a GYOD, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.
 • Havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye
 • A központi közigazgatásban dolgozó friss házasok öt nap, valamint a nagyszülők minden unoka születésénél öt-öt nap pótszabadságot kapnak, a gyerekek után járó pótszabadságok pedig a duplájára emelkednek.

Nézzük sorjában:

 • A GYED maximális összege tehát az idei évben bruttó 208 600 Ft, amely igencsak jól hangzik, ugye? Azonban ez csak azokat a családokat érinti, ahol a GYED-et igénylő szülő rendelkezik minimum 365 nap munkaviszonnyal két éven belül, és minimum bruttó 298 000 Ft havi jövedelemmel. Ebben az esetben is a kézhez, illetve számlára kapott nettó összeg 156 450 Ft lehet maximum. A GYED ugyanis a jogosultság napját megelőző 3. hónap utolsó napjától visszaszámolt 180 napra vonatkozó napi átlagkereset 70%-a, de maximum az aktuális minimálbér kétszeresének 70%-a, és SZJA-előleg, valamint nyugdíjjárulék levonás terheli. A tájékoztatás tehát így pontos és teljes.

 

 • A Diplomás GYED összege alapképzésben, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésben megegyezik a minimálbér 70%-ával, mesterképzésben, doktori képzésben a bérminimum 70%-ával. Az igénybevétel feltétele, hogy a gyermek születését megelőző 2 évben 2 félév aktív jogviszonyt igazoljon az anya magyar nyelvű, nappali képzésben, valamint hogy a gyermek egy aktív félévben, vagy a megszűnést, szünetelés kezdetét követő 1 éven belül születik. SZJA-előleg, valamint nyugdíjjárulék – levonás terheli, mint a dolgozói GYED-et, így a cikkben ismertetett 104 300, illetve 136 500 Ft összegek a kézhez vételkor nettó értéken alapképzés esetén 72 450 Ft-ot, mester és doktori képzésben 94 763 Ft jelentenek. A diplomás GYED már 2018. január 1-től is a gyermek kétéves koráig volt igénybe vehető, ez nem új intézkedés.

 

 • A GYOD új elem a családtámogatási rendszerben, a cikk szerint ennek összege bruttó 100 000 Ft. Nézzünk kicsit emögé is! A kiemelt ápolási díj a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozót ápoló személy számára, jövedelemtől függetlenül 2018-ban havi nettó 52 812 Ft volt. A bruttó 100 000 Ft-ra emelés kizárólag gyermek ápoltak esetében értendő (felnőtt ápolt esetében nem). Az emelést nagy társadalmi elégedetlenség, tüntetések sorozata előzte meg. A GYOD kritériumrendszere kizárólag a mozgást és az alap önkiszolgálást vizsgálja, nem terjed ki a viselkedési anomáliákra, a kommunikációra, vagy az önállóságra, amely például autizmus, vagy az ADHD bizonyos eseteiben nem kedvez az elbírálásnál. Az összeg jelen esetben is bruttó, 10% nyugdíjjárulék terheli, így a kézhez kapott összeg, amelyből az ápoló család megélni kényszerül, nettó 90 000 Ft. A kormány ígérete szerint a GYOD összege 2022-re eléri az akkori minimálbér összegét. Erre majd 2022-ben visszatérünk…

 

 • A kétgyermekes családok adókedvezménye havi 40 000 Ft-ra emelkedik. Jól hangzik, de vigyázat, két gyermekre vonatkozik! Egy gyermekre vonatkoztatva a 2018-as 17 500 Ft/gyermekről 20 000 Ft/gyermekre nőtt csupán. A kedvezmény az az összeg, ami a személyi jövedelemadó alapot csökkenti, tehát a bruttó munkabér összegének megfelelő adóalapot csökkenti, és ezáltal kisebb összeg után kell szja-t fizetni. 2019-ben az alábbiak szerint alakul a családi kedvezmény, mely az adóalapot csökkenti, akkor ha csak kedvezményezett eltartott van a családban:
  • 1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt
  • 2 gyermek esetén havonta 133 330 forint adóalap-kedvezményt
  • 3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT.

Ez adókedvezményre lefordítva ennyit jelent (ennyivel lesz magasabb a nettó béred az adókedvezmény miatt)

  • 1 gyermek esetén havonta 10 000 forint gyermekenként
  • 2 gyermek esetén havonta 20 000 forint gyermekenként
  • 3 vagy több gyermek esetén havonta 33 000 forint gyermekenként.

 

 • Végül a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok és nagyszülők pótszabadsága egyértelműen csak a központi közigazgatásban dolgozókra vonatkozik. De kik ők? Ők a központi közigazgatási szervek dolgozói, mint a kormány, a kormánybizottságok, a Miniszterelnöki Hivatal, a minisztériumok, az államigazgatási szervek dolgozói, kormánybiztosok, államtitkárok és munkatársaik. Rájuk vonatkozik.

+1 fontos észrevétel – ami a propaganda médiából kimaradt

A gyermek 3. életévének betöltéséig járó GYES összege (nettó 25 650 Ft/hó) 2008 óta, a családi pótlék összege 2009 óta nem változik, és ez a családok évében, valamint az idei évben is így maradt. Cserébe a lakhatási válsággal foglalkozó eseti bizottság felállítását is elvetette a kormány, amely a kisgyermekes családok kilakoltatásának válságmegoldását is kezelte volna. Erről nem olvashatunk a propagandamédiában.

Mindent összevetve

A lakájmédia működése nagyon egyszerű. Az emberek elolvassák, és azt fogják hinni, hogy a GYED bizony 208 600 Ft. Nagyon kevesen néznek utána, hogy ez a gyakorlatban mit is jelent, hogy jóval kevesebb lesz az a pénz, amelyet kézhez kap a szülő, amelyből meg kell vásárolnia a pelust, élelmiszert, gyógyszert. Ráadásul csak bizonyos bérszint felett. Mutatjuk, hogy mit állít a propaganda, és mi a gyakorlati valóság:

Ha már felhozta a cikk a stadionokat, természetesen nem mehetünk el emellett sem. Jelentős stadionokra fordított összegekről itt olvashat, mindenesetre a kormány 2010 óta 218 milliárd forintot hagyott jóvá stadionépítésekre, és közel 1500 milliárd Ft-ra rúg a 2010 óta sportra elköltött közpénz.

Mit tesz a Momentum a családbarát országért?

Mindent megteszünk, hogy levegyük a terhet a szülők válláról, hogy a családalapítás ne járjon együtt az életminőség tartós csökkenésével, hogy könnyű legyen a visszalépés a munkába. Különösen igaz ez azokra a családokra, ahol fogyatékossággal élő, vagy tartósan beteg gyermeket ápolnak.

Biztosítjuk, hogy a gyermekekhez kapcsolódó költségekhez a társadalom is hozzájáruljon. Méltányos és igazságos családtámogatási rendszert hozunk létre, amely nagyobb figyelmet fordít a szegénységben élő családokra és a gyermekszegénység csökkentésére. A támogatási rendszerrel ösztönözzük a munkába való mielőbbi visszaállást és azt is, hogy a férfiak is töltsenek otthon néhány hónapot a gyermekükkel. Elősegítjük, hogy minden gyermek családban és biztonságban nőhessen fel.

 

Borítókép: Forrás

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest