Ezért támogatjuk Jancsó Andreát – tíz kérdés és válasz

Szerző: | júl 17, 2019 | Blog

Ferencvárosban kerületi előválasztáson dől el, hogy ősszel ki hívja ki a Fideszt. Ezzel a bejegyzéssel egy teljesebb képet szeretnénk alkotni az ottani fejleményekről, az események hátteréről, valamint arról, hogy miért Jancsó Andreát támogatja a Momentum. Andrea önkormányzati képviselőként számos, ingatlanmutyihoz kötődő korrupciós kerületi ügyet tárt fel. Jelen pillanatban őt látja alkalmasnak az ellenzéki pártok (országos és helyi szervezeteinek) nagy többsége is arra, hogy a kerület polgármestere legyen. 

Itt tudjátok Andrea hivatalos oldalát követni a Facebookon. Az Andrea által feltárt kerületi korrupciós ügyeket pedig egy külön blogbejegyzsében gyűjtöttük össze.

Jancsó Andrea ferencvárosi polgármester-jelölt aspiráns

1. Miért nem olyan jelöltet támogattok Ferencvárosban, aki a korrupció elleni küzdelemben valóban eredményes?

Pontosan ilyen jelölt az, akit támogatunk. Míg Jancsó Andrea lakhatási ügyekben ért el kerületi szinten eredményeket, addig Baranyi Krisztina főként parkolási ügyekben volt aktív. A 444 díjnyertes filmje után az országos sajtó figyelmét inkább a parkolási ügy keltette fel, de két évvel korábban a ferencvárosi lakhatási ügyekről is olvashattunk az országos sajtóban

Aki nem ferencvárosi, nem követi a helyi ügyeket, az mostanában valószínű inkább a parkolási ügyekről halhatott. Ugyanakkor Andrea is feltárt rengeteg, főként ingatlanokhoz köthető korrupciós ügyet Ferencvárosban, amiket tételesen felsoroltunk egy külön blogposztban.

2. De Jancsó Andreáról alig hallottunk bármit. Miért nem a népszerűbb jelöltet támogatjátok? Egy a neten keringő kerületi felmérés szerint nem ő a népszerűbb a kerületben.

Nem csak ismertnek, alkalmasnak is kell lenni. A kerület lakóihoz nem csak az országos média hírei jutnak el, ezért egy polgár, aki nem a kerületben él, nem feltétlenül tudja megítélni a jelöltek helyben végzett munkáját és beágyazottságát.

Az említett mérés módszertana pedig kérdésesnek tűnik. Egyrészt a népszerűség és az ismertség nem ugyanazok a fogalmak, viszont a mérés inkább az ismertséget mérte (nem voltak előre megadott nevek a kérdezés során). Változó információink vannak arról is, hogy a mérés során valójában mennyi embert kérdeztek meg, és tudomásunk szerint a megkérdezettek több mint 60 százaléka nem válaszolt. Ez utóbbi az igazán aggasztó. Amit leginkább nem értünk, az az, hogy a mérésnek miért csak egy kisebb része került a nyilvánosságra. A teljes felmérés nyilvánossága sok kérdést tisztázhatna.

3. Nem inkább arról van szó, hogy Jancsó pártember, míg Baranyi civil? 

Pikó András a nyolcadik kerületben civil jelöltként indul a „C8 – Civilek Józsefvárosért” támogatásával, mégis, az ellenzéki pártok közt konszenzus van mögötte. Egy friss példa Szentendre, ahol Fülöp Zsoltot, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület jelöltjét támogatják a pártok, többek közt mi is. Egy évvel ezelőtt Hódmezővásérhelyen az aktivistáink kiszórtak húszezer szórólapot az ottani civil jelöltnek, Márki-Zay Péternek, aki később meg is nyerte a választást.

Tehát vannak bőven példák, hogy egy civil jelölt mögé állnak be a pártok.

A legfontosabb célunk, hogy az őszi önkormányzati választásokon az ellenzék minden választókerületben egyetlen jelöltet állítson a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben, Budapesten és vidéken egyaránt. Egy jó példa erre Baja városa, ahol a teljes ellenzék Nyirati Klára angoltanárt, a Momentum helyi elnökét támogatja. Budapesten pedig a Momentum tagjaként Déri Tibor indul a IV. kerületben, Soproni Tamás a VI. kerületben, és Havasi Gábor a XXII. kerületben. Ők már most a Fidesz ellen küzdenek, azon dolgoznak, hogy a kerületeikben minél több ellenzéki választót elérjenek az őszi változás céljából. 

Máshol pedig mi támogatunk más ellenzéki vagy pártoktól független jelölteket.

4. De Jancsó Andrea mégis csak pártember?

Jancsó Andrea korábban az LMP-ben politizált, jelenleg pártoló tag a Momentumban. Korábban Baranyi Krisztina pedig az Együttben politizált. Tőle sem idegen a pártpolitizálás, amivel önmagában természetesen semmi gond nincs.

5. Hol harcolt? Mit csinált a kerületben? Szerepelt ő bárhol? 

Jancsó Andrea alapvetően nem az országos médiában mozog, hanem a kerületért dolgozik. A munkájának rengeteg kézzelfogható eredménye van, amit egy másik írásunkban mutattunk be. A szereplései közül ezt az Andreával készült videós interjút ajánljuk. Ebben arról van szó, hogy a IX. kerületben a Fidesz felépítene az 55 ezer férőhelyesre bővíthető atlétikai stadiont, amellyel Budapest a 2023-as világbajnokságra pályázna. A Kvassay-zsilip mellé szánt létesítménynek csak a tervezési költsége 4,7 milliárd forint. Andrea itt a korrupciós kockázatokról és a pontos költségekről, a várható túlköltekezésekről beszélt. Pontosan azokról az ügyekről, amikről mi is beszéltünk egy hónapon át az országos sajtóban a NOlimpia-kampány idején. 

És ezentúl még többet fog szerepelni, főként, ha végre lesz lehetőségünk a Fidesz jelöltje ellen küzdeni, mert valójában már régen itt kellene járnunk Ferencvárosban is.

6. Jó, de hogyan lehet a NER-es korrupcióval szemben küzdeni úgy, hogy közben a NER-el mutyizó helyi MSZP-sek is Jancsó mögött vannak?

Az önkormányzati választásokon minden párt együttműködésére szükség van, de ez nem jelenti azt, hogy a képviselők ne dolgozhatnának vagy szavazhatnának saját lelkiismeretük szerint. Semmi sem bizonyítja jobban, hogy a kettő nem függ össze, mint az, hogy 2014-ben Baranyi Krisztina éppen az általa is kritizált szocialista Pál Tibor vezette listán lett képviselő. Nem gondoljuk, hogy ez a megbélyegző érvelés bármelyik irányba is helyes lenne.

Az EP-választás után a ferencvárosi támogatottsági arányok a következők voltak a pártok körében:

38% Fidesz, 23% Momentum, 17% DK és 7% MSZP-PM. Ez a kerület nyerhető, és minden esélyünk megvan, hogy visszavegyük! 

A helyi MSZP-t a Momentum helyi alapszervezete győzte meg arról, hogy Jancsó Andrea a legalkalmasabb jelölt a polgármesteri feladatra, és ne indítsanak vele szemben jelöltet. Ezzel nincsenek egyedül. A helyi tárgyalásokon valamennyi résztvevő párt kész volt egymás felé kölcsönös engedményeket tenni. A nap végén a számok magukért beszélnek: a helyi MSZP-nek nincs se többsége az ellenzéki képviselőjelöltek között, sem első helye a kompenzációs listán, az ellenzéki pártok pedig már megállapodtak az összes körzetben, és egy listán indulnak. Sokkal kevesebb ok van az aggodalomra, mint 2014-ben.

7. Az MSZP-s Pál Tibor is indult volna polgármesternek? Ez komoly? 

Így van, de sikerült erről lebeszélnünk: már szó nincs arról, hogy ő legyen a közös jelölt, és ezt a DK-val is elfogadtattuk. (Azért közben ne felejtsük, hogy az igazán súlyos arc itt Bácskai János fideszes polgármester.)

8. Még mindig nem értjük, hogy miért nem jó nektek Baranyi Krisztina.

Messziről nézve ezt tényleg kihívás elmondani. Nem véletlen, hogy a helyi DK-tól a Jobbikig Andrea mellett állnak a pártok. Nem véletlen az sem, hogy Krisztina csapatából többen átjöttek azóta Andreához.

Andreát támogatja több országos és helyi ellenzéki politikus is. Többek között Hadházy Ákos, akit az EU-s pénzek körüli visszaélések terén végzett oknyomozásai, valamint az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért folytatott hosszú, kitartó kampánya hitelesít antikorrupciós témában. Támogatják Andreát rajta kívül még önkormányzati képviselőként dolgozó helyi civilek, számos momentumos és ellenzéki aktivista.

9. Háború jön az ellenzéken belül?

Nem, nem jön háború. Mi ezt az egész helyzetet szeretnénk intelligensen megoldani, hogy minél előbb elkezdjük a valódi kampányt a Fidesz jelöltjével szemben. A megoldás az előválasztás lesz, amit Karácsony Gergely is támogat. 

Ezt a tarthatatlan helyzetet egyébként hosszú ideje próbáljuk feloldani. Feljánlottuk Krisztinának, hogy legyen alpolgármester-jelölt, vagy azt, hogy vezessen egy korrupciós bizottságot a kerületben. Ő ezeket elutasította.

Ezzel együtt ezen ajánlatunkat Jancsó Andrea győzelme esetén továbbra is fenntartjuk a számára, mert úgy gondoljuk, hogy bár vannak konfliktusok közöttünk, teljes mértékben elismerjük a kerületért végzett munkáját. A Momentum ugyanúgy abban érdekelt, hogy a mindenkori önkormányzat ne tűrjön meg semmiféle mutyit és lopást a kerületben.

Végezetül: ha az előválasztás egymás lejáratása és támadása helyett a kerületi programok és víziók bemutatásáról szól, akkor ezzel Andrea és Krisztina is nyernek, bármelyikük kerül ki végül ebből győztesen. Rajtunk nem fog múlni.

10. Oké, legyen így. De miért nem szavazta meg Jancsó Andrea a parkolási szerződés felbontását?

2015 februárjában nem szavazta meg, 2018 decemberében viszont igen. 2015-ben – a helyi DK-hoz és Jobbikhoz hasonlóan – azért nem szavazta meg a szerződés felbontását, mert az előterjesztésben nem volt semmilyen üzleti terv, költségbecslés, vagy akár jövőkép arra vonatkozóan, hogy a szerződés felbontása milyen következményekkel járna, és hogy milyen alternatív megoldások lennének. Emiatt rengeteget buktak volna a helyi adófizetők. Felelős városvezetés nem hozhat döntést üzleti terv nélkül. Hasonló helyzetekben megoldás is kell, nem csak megszüntetni a korábbi szerződéseket. 

Tavaly decemberben a felmondást Andrea is megszavazta, ugyanis ekkor már teljesen egyértelműen látszódott, hogy visszaélések történtek. A 2015-ös félelmek azonban most is beigazolódtak. Azóta sincs új parkolási cég: az átmeneti időszakban ugyanaz a cég végzi tovább a tevékenységet, vagyis hat hónapja megkapja ugyanazt a pénzt, amit korábban is. Emellett a szerződés felbontása miatt mintegy 100 millió forintos extrakiadása volt az önkormányzatnak, mert a szerződés kitétele volt, hogy annak felbontása esetén az önkormányzatnak meg kell vennie a kapcsolódó eszközöket.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest