EP: elfogadták Donáth Anna jelentését a civilek helyzetéről

Szerző: | márc 9, 2022 | Európa

Az Európai Parlament elfogadta Donáth Anna riportját, amely a civilek romló európai helyzetéről szól. A riportot, ami a szomszédunkban zajló háború miatt aktuálisabb, mint valaha.

Hiszen láthattuk az elmúlt napokban, hogy amikor a háború elől menekülők átlépik a határt, akkor elsősorban nem katonák, nem politikusok, nem hivatalnokok, hanem hétköznapi emberek, civil szervezetek segítenek rajtuk. Azok, akik felismerték, hogy csak akkor tudunk egy jobb világot teremteni, ha teszünk is érte.

A civil társadalom ellehetetlenítése Donáth Anna szerint veszélyt jelent demokráciánkra, szabadságunkra és jólétünkre. Ezért nagyon fontos, hogy a riport elfogadásával uniós szintre emelkedett Donáth Anna javaslata: minél hamarabb szükségünk van egy európai szintű civil társadalmi stratégiára. Olyanra, ami egyértelműen elismeri és kimondja, hogy a civil társadalom elengedhetetlen része az igazságos és emberséges demokráciáknak.

Donáth Anna szerint sokkolóan gyorsan terjednek különböző civilellenes taktikák, mint például, hogy kormányok álcivil szervezeteket hoznak létre, amelyeknek az egyetlen feladatuk a választók megtévesztése, a propagandagép meghosszabbított karjaiként. A Momentum EP képviselője és elnöke Facebook posztjában arra utal, hogy Magyarországon is működnek már ilyen szervezetek, amelyek százmilliókat kapnak az államtól, és százmilliókat el is költenek, a hatalom álláspontját terjesztő, Facebook- és YouTube-hirdetésekre.

Donáth Anna megjegyzi, hogy mindeközben az igazi civil szervezetek erejükön felül teljesítenek, hiszen olyan közfeladatot kénytelenek ellátni, amit az állam rendre elmulaszt: segítenek a járvány alatt még súlyosabb problémává váló családon belüli erőszak áldozatain; a járvány miatt nehéz helyzetbe került hajléktalanokon; a válság miatt munkájukat vesztett embereken; a lezárások alatt online oktatással küzdő családokon. Vagy éppen önerőből működtetik az ország menekültügyi-rendszerét, mert a kormányzó pártok politikai okokból leépítették az állami intézményrendszert.

A civilek munkája ma tehát életbevágóan fontos szerepet tölt be a magyar és az európai társadalomban, főleg most, egy háborús helyzetben, amikor civil szervezetek állami feladatokat kell ellássanak. Ezért Donáth Anna szerint az Európai Parlamentnek kötelessége segíteni őket – és ehhez a segítségnyújtáshoz ad alapot a most elfogadott riport.

Ami pedig a hazai helyzetet illeti, egy biztos: a kormányváltás után, szakítva a Fidesz jelenlegi gyakorlatával, a Momentum azért fog dolgozni, hogy a kormány partnerré emelje a civileket, hogy közös erővel megoldhatóvá váljon a Magyarországon tomboló válság.

Ez AZ a Budapest