Bocsánatot kérünk

Szerző: | ápr 5, 2022 | Magyarország

Bocsánatot kérünk tőletek, mert az Orbán-rendszer ellenzékeként nem tudtunk élni azzal a bizalommal, amit belénk fektettetek az elmúlt években, egészen az utolsó órákig.

Nincs mit szépíteni: elvesztettük ezt a választást. Eltűnt legalább 800 ezer ellenzéki szavazó, és erre nem csak a rendszer működése, a hatalom erőforrásfölénye vagy a kampányban elhangzó néhány, a propaganda által hazug módon kiforgatott mondat a magyarázat. Ennek az okait fel kell tárnunk és meg kell értenünk.

De nem szabad most egy-egy bűnbakot keresnünk. Ezért a bukásért ugyanis ellenzéki politikusként mindannyian felelősséggel tartozunk.

Éjt nappallá téve dolgoztunk, felszántottuk az egész országot – nem csak a kampányban, hanem a 2017-es alakulásunk óta folyamatosan. A legkisebb falvakban is voltunk, kopogtattunk, tettük a dolgunkat, amiről azt hittük, sikerre vezethet.

De ez nem volt elég. Mélyen át kell gondolnunk, miért nem, és hogy mit rontottunk el. Hogy mit tudunk másképp csinálni. Hogy mi az ellenzéki politizálás jövője. Akkor is, ha ebben az autoriter rendszerben az egyenlőtlen feltételek miatt ezerszer nehezebb többséget teremteni.

Sokkal mélyebben meg kell értenünk azt, hogy miért vették komolyabban Orbán Viktor politikai ajánlatát annál, mint amit az ellenzék kínált. Nem elég azzal elintézni, hogy a városokban informáltabbak az emberek, míg a „vidékre” nem jutnak el az információk, az akár hamis információk alapján kialakult választói félelmeket komolyan kell venni.

Nem lehet jobbról előzni a Fideszt, pláne egy megélhetési válság közepén. A saját felelősségünk is, hogy ma, 12 év katasztrofális gazdaságpolitikája után többen várják a kormánytól a szociális helyzetük javítását, mint az ellenzéktől.

Minden, de minden településen ott kell lennünk. Ezt persze könnyebb mondani, mint csinálni. Nincs más út, mint hogy még jobban, még nagyobb energiával folytassuk. Hogy meghallgassuk az ott élőket, hálózatokat építsünk ki, és hihetőbb, valódibb válaszokat kínáljunk annál, mint amit Orbán és propagandája kínál.

Vasárnap nem tudtunk élni a lehetőséggel, hogy megvalósítsuk azt az igazságos és emberséges Magyarországot, amiben hiszünk. De ez a mi országunk is, és a mi jövőnk is kockán forog. Ezért az a feladatunk, hogy a most érzett dühünket és csalódottságunkat teremtő erővé formáljuk.

És hogy felkészítsük a lelkünket a következő időszakra.

Mert a szabad Magyarországért folytatott küzdelem hosszabb és nehezebb lesz, mint azt bármikor is gondoltuk volna.

Donáth Anna
EP-képviselő, a Momentum Mozgalom elnöke

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest