Beszéljünk nyíltan az átnevelő terápiáról!

Szerző: | júl 12, 2022 | Blog

Ha LMBTQ+ téma, akkor mindenkinek a szivárványzászló jut eszébe, a melegházasság, az örökbefogadáshoz való jog, jobb esetben a transzneműek nem- és névváltoztatásához való joga is. Ezek mind égető és megoldásra váró ügyek, de fontos látnunk, hogy az LMBTQ+ emberek komplex jogi és társadalmi egyenlőtlenségben élnek, és a nehézségek, amelyekkel napi szinten szembesülni kényszerülnek, közel sem állnak meg ezeknél a kérdésköröknél. Az átnevelő terápia is egy olyan dolog, amiről nem beszélünk. A politika nem foglalkozik vele, de a civil szférában is csak az utóbbi időben kezdett téma lenni. Beszéljünk róla! Mi is ez valójában? Létezik? Tényleg működik? Egyáltalán aktuális ez napjainkban Európában, vagy ez a múlt század zenéje? Árt vagy használ?

Az átnevelő/reperatív/konverziós terápia olyan gyakorlatok összessége, amelyek célja az egyén szexuális irányultságának vagy nemi identitásának megváltoztatása vagy megváltoztatása. A világ minden táján végzik egészségügyi szakemberek, vallási szereplők, valamint különböző közösségek vagy a család tagjai, gyakran az állam által vagy annak támogatásával. A konverziós terápiát annak ellenére végzik, hogy bizonyítottan hatástalan, és jelentős, súlyos fizikai és mentális fájdalmat és szenvedést okoz az egyéneknek, hosszú távú káros hatásokkal, mint a depresszió, a szorongás, a drogfogyasztás, a hajléktalanság, szexuális diszfunkciók és az öngyilkossági hajlam. (Douglas, 2002)

Sajnos nehéz pontosan detektálni ennek a gyakoriságát, mert sokszor zárt ajtók mögötti konferenciákon zajlanak a megbeszélések, illetve titokban a terápiák. Az eljárás elszenvedői pedig traumatizálva, megszégyenítve érzik magukat, és a többszörös stigma miatt sem mernek beszélni róla.

De hogyan is zajlik egy „átnevelés”? Néhány ilyen programot elsőre nehéz beazonosítani. Különböző neveket használnak rájuk, többek között „reparatív terápiát”, sokszor pedig csak a folyamat közben derül ki, miről is van szó valójában. Általános módszer a kliens meggyőzése arról, hogy identitása/szexuális orientációja miért helytelen. Ezt követheti megszégyenítés, elektrosokk, de akár egy heteroszexuális férfi heréjét is beültethetik páciensbe. A kezelés tartalmazhat továbbá averziós terápiát, például émelygés kiváltását vagy fájdalom okozását a szexuális gondolatokkal kapcsolatos negatív asszociáció kikényszerítésére. Például amikor férfiak képét vetítik, áramütés kíséri a diát, amikor pedig nőt, elmarad a büntetés. Bevett módszer még „korrekciós nemi erőszak” is, ami a szexuális erőszak szörnyűséges alkalmazása annak érdekében, hogy valakit heteroszexuális vonzalomra kényszerítsenek. De nem ritka a hipnózis (egyébként csodálatos terápiás eszköz) erre a célra való használata sem.

A legnagyobb probléma az átnevelő-terápiák alaptéziséből fakad: abból, hogy a melegség (vagy a transzneműség) betegség lenne. Ez pedig nem igaz. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság 1973-ban eltörölte a homoszexualitást a mentális betegségek közül. Nincs mentális betegség, nincs tehát semmiféle zavar, nincs mit terápiának alávetni. Az átnevelő-terápiák így tehát csak emberek természetes identitását kérdőjelezik meg a lehető legmélyebben, megszégyenítik a klienseket, egy életre traumatizálják őket, és alávetik a segítő szakmákba vetett bizalmat is. Ezért fontos, hogy tegyünk ellene! Számos államban már betiltották ezeket az eljárásokat.

Az első átnevelő terápiát először Brazíliában tiltották be 1999-ben, melyet 2018-ban a nemi identitás megváltoztatására törekvő eljárásokra is kiterjesztettek. Tilalmakat vezettek be továbbá Samoában, Fijiben, Taiwanon, Chilében, Uruguayban, Máltán, Ecuadorban, Kanadában, Franciaországban, Új-Zélandon, Spanyolországban Murcia, Madrid, Valencia, Andalúzia tartományokban, az Egyesült Államok 20 államában, az ausztráliai Queensland és Victoria államokban és Németországban (Equaldex, 2022).

Írország, Izrael, Norvégia, Dánia és Finnország nemzeti kormányai és parlamentjei pedig aktívan fontolgatják a konverziós terápia betiltására vonatkozó jogszabályok meghozatalát.

Magyarországon is az átnevelő terápiák mihamarabbi betiltására van szükség!

Pongrácz Emese


Forrás
Douglas C. Haldeman PhD (2002) Therapeutic Antidotes: Helping Gay and Bisexual Men Recover from Conversion Therapies, Journal of Gay & Lesbian Psychotherapy, 5:3-4, 117-130, DOI: 10.1300/J236v05n03_08
https://www.equaldex.com/

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest