„10 év múlva ki fog rólam tanítani?” – kérdezik a köztéri szobrok országszerte

Szerző: | jún 17, 2023 | Magyarország

A Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX pénteken és szombaton országszerte táblákat helyezett ismert magyar személyiségeket ábrázoló köztéri szobrokhoz, összesen 49 településen. A táblákon a „10 év múlva ki fog rólam tanítani?” szöveg áll, utalva arra, hogy az oktatás súlyos válsága miatt lassan alig marad tanár a magyar iskolákban. Budapesten a Hősök terei szobrok nyakába is tábla került, amelyről videó is készült.

Borsik Viktor, a Momentum TizenX elnöke elmondta:

“Súlyos válságban van a magyar oktatás, aminek az egyik legjobban észrevehető tünete a súlyos tanárhiány. Lassan tényleg ott tartunk, hogy nem lesz, aki tanítsa a jövő generációit. Nem lesz, aki tanítsa a jövő generációt a nagy magyar költőkről, írókról, zeneszerzőkről, történelmi hőseinkről. Nem lesz, aki megtanítsa őket arról, hogy ki volt Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, József Attila. Akciónkkal erre hívjuk fel a figyelmet.“

Hozzátette, hogy a Momentum ezért fordul indítvánnyal az Európai Bizottsághoz, hogy kössék az uniós pénzek kifizetését a státusztörvény visszavonásához, az 50%-os pedagógus-béremeléshez és az oktatás reformjának megkezdéséhez.

A TizenX a következő településeken helyezett ki táblákat: Ajka, Baja, Balatonfüred, Békéscsaba, Biatorbágy, Bordány, Budapest, Bük, Csömör, Debrecen, Deszk, Domaszék, Dunakeszi, Dunaújváros, Ecser, Eger, Fót, Gödöllő, Gyula, Hajdúszoboszló, Hódmezővásárhely, Jászapáti, Jászberény, Jászjákóhalma, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Komló, Mezőszentgyörgy, Mezőtúr, Miskolc, Nagykanizsa, Nagykőrös, Oroszlány, Pátka, Pécel, Pécs, Pomáz, Pusztaszabolcs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szentgotthárd, Szolnok, Szombathely, Tata, Tatabánya, Törökbálint, Vanyarc, Veszprém.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest