Egészségügy

A Momentum Magyarországán mindenkinek könnyen hozzáférhető és kifogástalan minőségű egészségügyi ellátás jár függetlenül attól, hogy szegény vagy gazdag, városi vagy falusi, fiatal vagy idős. Ezért az alapoktól gondoljuk újra az egészségügyi rendszert, hogy az orvosok és az ápolók emberileg, szakmailag és anyagilag megbecsülve végezhessék hivatásukat. El fogjuk érni, hogy bárki, legyen éppen egészséges vagy beteg, bizalommal fordulhasson egy korszerű szolgáltatásokat nyújtó egészségügyi rendszerhez.

1. Erőforrások és hatékonyság

Az egészségügyön nem spórolhatunk. A kormány jelenleg a GDP kevesebb, mint 5%-át költi egészségügyre. A Momentum évente 350 milliárd forint többletforrást fog bevonni az egészségügybe, a fejlett országok átlagához közelítő 6%-ra növelve ezt az értéket.  Ebből a pénzből az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülése mellett a gyógyítás feltételeire, köztük a kórházakra, a rendelőkre, a mentőkre, a gyógyszerekre is jóval több forrást fordítunk.

A forráshiány kezelése mellett javítani fogjuk a felhasználás hatékonyságát is. Ennek érdekében kiemelten kezeljük a megelőzést, a háziorvosi ellátás megerősítését és a rehabilitációt. A modern adminisztráció bevezetésével pedig gyorsabbá és megbízhatóbbá tesszük a diagnózisalkotást. A betegségek hátterében gyakran összetett problémák húzódnak meg, melyeket hatékonyabban kezelhetünk a szociális és az egészségügyi ellátás összehangolásával.

A finanszírozási rendszerből eltüntetjük a káros ösztönzőket. Nem történhet meg az, hogy míg a kórházakban ingyenes a gyógyszer, a patikákban többet költünk orvosságra, mint bármely másik uniós ország polgárai. Az sem történhet meg, hogy azért tartanak betegeket tovább kórházban, mert ez az intézmények pénzügyi érdeke.

2. Emberi, szakmai és anyagi megbecsülés

Biztosítjuk a megfelelő pénzügyi és emberi erőforrásokat ahhoz, hogy minden egészségügyben dolgozó honfitársunk megbecsülésben űzhesse hivatását. Az orvosok, az ápolók, a mentősök és mindenki más akkor tud minőségi megelőző és gyógyító munkát végezni, ha kifogástalan műszerek és adminisztráció támogatja őket. A gyógyító szakmákat fizetésemeléssel, tehermentesítéssel és a munkakörülmények javításával újra vonzó pályává tesszük. Az egészségügyi dolgozók nem fogják szükségét érezni, hogy másodállást vállaljanak vagy külföldre költözzenek.

Az egészségügyi dolgozók bérének növelésével és átlátható, korszerű adminisztrációval megszüntetjük a hálapénzt. Ez a korrupt rendszer megmérgezi az orvosok és ápolók kapcsolatát egymással és a betegekkel is, és ellehetetleníti a mindenki számára egyformán elérhető, minőségi ellátást. Az orvosoknak sem okuk, sem lehetőségük nem lesz senkit igazságtalanul gyorsabb vagy jobb ellátásban részesíteni.  A betegek pedig  egy kattintással ellenőrizhetik, mikor kerülnek sorra.

3. Belépés a 21. századba

A Momentum Magyarországán az egészségügy belép a 21. századba. Ma ahhoz, hogy eljussunk egy szakorvoshoz vagy kórházi kivizsgálásra, órákat kell sorban állnunk beutalóért a háziorvosnál, ha pedig két különböző szakorvos vesz részt a gyógyítás folyamatában, akkor a beteg felelőssége eljuttatni a saját leleteit egyik orvostól a másikig. Erre a digitalizált és az orvosokat támogató adminisztráció bevezetése lehet egy megoldás, mely hatékonyabbá teszi az ellátást és csökkenti az egészségügyi dolgozókra nehezedő terheket.

A Momentum Magyarországán a betegek az interneten keresztül is bejelentkezhetnek az orvoshoz és online is átvehetik elektronikus beutalóikat, leleteiket és receptjeiket. A háziorvosi rendelők és a kórházak digitális összekapcsolása után, mindenki, aki részt vesz a gyógyításban, tudni fogja, mi történik a betegével, és a betegek és hozzátartozóik is bármikor megtudhatják, melyik szakaszában jár a kezelés és mikor kerülnek sorra. Ha egy gyermek vagy felnőtt beteg, az iskolaorvostól kezdve, a háziorvoson át a különböző szakorvosokig, mindenki együttműködik a gyógyításában és rehabilitációban. Minden szereplő tisztában van a beteg panaszaival és kórtörténetével, felgyorsul a diagnózisalkotás és a gyógyulás folyamata. A biztonságosan tárolt betegadatok utólagos elemzésével pedig javítjuk az ellátás hatékonyságát és a kórházak működését, és biztosítjuk az egészségügy folyamatos fejlődését.

4. Egységes ellátás

Az egészségügyi rendszer szíve az alapellátás. A legfontosabb, hogy a fejlett országokhoz hasonlóan nálunk is minél több betegség gyógyítható legyen helyben, azokhoz a szakemberekhez fordulva, akiket helyben ismerünk és akikben bízunk – ne kelljen apróságokkal szakrendelésre utazni. A megoldás kulcsa a csoportpraxis: az olyan orvosközösség, ahol rotációs rendszerben szakorvosi csapat is rendel, így helyben, költséghatékonyan nyújtható magasabb színvonalú alapellátás, miközben a szakellátás a nagyobb problémákra koncentrálhat.

Az új alapellátás keretén belül meg kell újítanunk a hátrányos helyzetűek, különösen a hátrányos helyzetű fiatalok egészségügyi ellátását a leszakadó régióban – széleskörű szolgáltatásokkal a drogprevenciótól kezdve a családtervezésig. A csecsemők és a gyermekek egészségének megőrzése érdekében megerősítjük a védőnői és az iskolaorvosi hálózatokat is.

A szenvedélybetegségek kezelése, az egészséges életmód, a tömegsport és a rendszeres testmozgás kiemelten fontosak a Momentumnak. A megelőzés sokkal hatékonyabb a kezelésnél, ezért a szűrővizsgálatokon való részvételt pénzügyileg is ösztönözzük.

5. Helyi kezdeményezések támogatása

A Momentum szerint gyakran a helyi közösségek tudják meghatározni, hogy mik a legégetőbb problémáik és mik lehetnek a lehetséges, helyben működő megoldások. Ugyanakkor a kisközösségeknek nem mindig vannak meg a megfelelő erőforrásaik az ötleteik megvalósításához. Ezért helyi szinten ösztönözzük az új és innovatív programokat: ha egy közösség új módszerrel javít a megelőzés vagy az ellátás minőségén, akkor az állam anyagi erőforrásokat és szakmai támogatást fog biztosítani az ötletek kipróbálásához. Sikerek esetén pedig támogatjuk a szélesebb körben való alkalmazást.


Szakpolitikai javaslatokat a [email protected] várunk.

Momentum Mozgalom © 2020 | Proud member of