Meg kell mentenünk a vasúti mellékvonalakat, amiket a vasútgyilkos Lázár János bezáratna!

Mondjuk ki az igazságot, bajban van a magyar vidék, mert a Fidesz rosszul kormányoz: bezáratja a postákat, az orvosi ügyeleteket és a vasúti mellékvonalakat.

Nincs baloldali vagy jobboldali vasút, nincs bal- vagy jobboldali vasútvonal. Ez az ügy pártállástól független, mindenkit érintő ügy, ezért csak azzal tudunk eredményt elérni, ha egységesek vagyunk és sokan vagyunk. Mondjuk ki az igazságot: mindenkinek joga van a biztonságos, gyors és kényelmes vasúti közlekedéshez.

A mostani igazságtalan helyzeten csak a kormány tud változtatni, ezért folyamatosan nyomást kell gyakorolnunk rájuk.

 

Ezeket a vasútvonalakat záratná be Lázár János:

1. Komárom-Esztergom

Budapest elővárosi forgalmában is résztvevő vasútvonal.

2. Nyíregyháza-Mátészalka-Zajta

Nyíregyháza elővárosi forgalmában az a vonal, amivel párhuzamosan naponta 100-nál több Volánbusz jár.

3. Eger-Szilvásvárad

a Bükk turistaforgalmában jelentős vasútvonal.

4. Nyíregyháza-Tiszalök

 

5. Siófok-Kaposvár

Somogy busszal is nehezen elérhető zsákfalvait kiszolgáló vasútvonal.

6. Szentes-Orosháza

Lázár János saját portája.

7. Kiskunfélegyháza-Lakitelek

 

Ezeket pedig már be is záratta:

  • 89 sz. (Miskolc-Tiszai―) Nyékládháza―Tiszaújváros,
  • 114 sz. (Fehérgyarmat―) Kocsord alsó―Csenger,
  • 121 sz. Újszeged―Mezőhegyes,
  • 125 sz. Mezőhegyes―Battonya,
  • 38 sz. Somogyszob―Nagyatád,
  • 47 sz. (Dombóvár―) Godisa―Komló,
  • 78 sz. Balassagyarmat―Ipolytarnóc,
  • 98 sz. Abaújszántó―Hidasnémeti,
  • 103 sz. Karcag―Tiszafüred,
  • 146 sz. Lakitelek―Kunszentmárton (―Szentes).

Megoldási javaslataink

1. Regionális közlekedésszervezők

A megrendelők a régiós közlekedésszervezők lennének (az országos szolgáltatások, pl. IC járatok, országos buszjáratok az országos közlekedésszervezőnél lennének – szintén létre kell hozni), ők ismerik a helyi viszonyokat és igényeket a legjobban, és ezáltal a helyi és helyközi szolgáltatásokat is össze lehetne jobban hangolni. Jó példa: a GYSEV sokkal jobban működik ebből a szempontból már attól is, hogy kicsi és helyi szolgáltató).

2. Mellékvonali stratégia kidolgozása, mellékvonalak felújítása

A teljes mellékvonali infrastruktúra alapszintű rendbetételét (80-100 km/h-val történő közlekedés, kulturált utaskiszolgáló infrastruktúra stb.) 2005-ben 60 milliárd forintra becsülték, ami mai árakon nagyjából 120 milliárd forintot jelent. Ha ennek a dupláját is vesszük (240 milliárd), akkor is 2800km mellékvonal felújítása = 50 km autópálya megépítése.

3. Korszerűbb járművek beszerezése

Akár használt nyugati mellékvonali járművek beszerzése is jelentős minőségi javulást jelentene (mind utaskomfort, mind üzemeltetés szempontjából), ehhez alkatrészellátás biztosítása, a GYSEV ma is üzemeltet ilyen járműveket pl. a kőszegi vonalon.
A legújabb becslések szerint a teljes mellékvonali járműállományt meg lehetne újítani (használt, de korszerű motorvonatokkal) 20 milliárd forintból (1 stadion ára).

4. Valódi utasvonzó képességet jelentő célállomások

Megyeszékhelyek, főbb csatlakozási pontok elérése (az emberek jellezően ezekre akarnak utazni, nem egyik kistelepülésről a másikra). Vonalak összekötése, ezáltal interrégiós szolgáltatások kialakítása.

5. Megállóhelyek áthelyezése

A településközponthoz közelebbi helyen, jobb átszállási kapcsolatokkal / könnyebb elérhetőséggel rendelkező megállóhelyek létrehozása (sokszor a vonal a települése keresztül / mellett halad el, de a megálló a település szélén található).

6. Vonzóbb menetrend kialakítása

Megfelelő sűrűségű, jó időfekvésben közlekedő járatok biztosítása (ez sokszor nem okoz valódi többletköltséget, amennyiben a jármű és a személyzet egyébként is csak várna a következő fordulóra). Csatlakozások biztosítása mind a vasúti fővonali csomópontokban, mind a buszos átszállópontoknál (összehangolt vasúti-buszos közlekedés)

7. Megállóhelyek korszerűsítése

Kulturáltabb körülmények biztosítása. Audiovizuális utastájékoztatás kialakítása. Buszos/mikrobuszos ráhordás lehetőségének megteremtése az odavezető utak megfelelővé tételével, megállóhelyek kialakításával. B+R kerékpártárolók kialakítása (ez jelentősen csökkenti a rágyaloglási időt a kistelepüléseken is), kamerás felügyelettel. Magasperonok kialakítása (elegendő forrás esetén) Üresen álló épületek hasznosítása a helyi önkormányzatokkal együttműködve.

8. Közös MÁV és Volán menetrend

Hiába van ma már egy kézben, a Volánbusz ma is aktívan küzd a vasút ellen, versenyez az utasokért. Ezt a nonszensz koncepciót sokan szerették a ‘90-es években, mert a verseny eszközét látták benne, de valójában ez csak rossz szolgáltatásokat és veszteséget okoz. A buszos kapacitásokat nem párhuzamosan, hanem kiegészítő jelleggel kellene működtetni, ami azonos költségek mellett jelentősen jobb szolgáltatásokat eredményezne.

Csatlakozz hozzánk!

Nem hagyhatjuk, hogy Magyarország végérvényesen keletre sodródjon. Küzdjünk tovább együtt az európai, nyugati Magyarországért! Gyere velünk!

Kapcsolódó posztjaink:

Tessék választani!

Tessék választani! A Prága és Ostrava közötti 365 kilométeres távon ma akár 295 cseh koronáért, azaz 3700 forintért is utazhatunk a Cseh...

LEO Expresz

Adatvédelmi tájékoztató

Copyright © 2023
Momentum Mozgalom
Minden jog fenntartva

Momentum Mozgalom
1024 Budapest, Rózsahegy utca 1-2. I/1.
Budapest, Pf. 684.

[email protected]