Vajon meddig bírják még a háziorvosok?

Szerző: | márc 17, 2021 | Blog

Kiss László, a Momentum Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviselőjének írása.

Dr. Kerekes Lászlóval, térségünk, Hajdú-Bihar megye egyik kistelepülési háziorvosával és Cseh Katalin EP-képviselővel egyeztettünk az alapellátást, illetve háziorvosi hivatást érintő, több évtizede fennálló súlyos problémákról.

A háziorvosok hosszú hónapok óta helytállnak a járvány alatt, és mostanra már a tűrőképességük határán vannak. Elképesztő teher az, amit ők cipelnek.  A kormány ebben a helyzetben döntött úgy, hogy az oltásra várókat a háziorvosnak kell értesíteniük, egyeztetni velük az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről – ami lehet kórházi oltópont, háziorvosi rendelő vagy az idős ember otthona is. Sőt, a legtöbb esetben személyesen a háziorvosnak kell bemennie a kormányhivatalba a vakcinákért, hűtőtáskával és jégakkuval. 

Közben a kormány nem is találhatott volna nehezebb helyzetet a háziorvosi rendszer átalakítására, mégis most alkották meg a praxisközösségekről szóló kormányrendeletet. Ennek értelmében február 28-ig dönteniük kellett a háziorvosoknak, hogy milyen működési formában akarják folytatni a tevékenységüket. (abban az esetben, ha visszamenőlegesen a megnövekedett terhek miatt bértámogatást kívánnak igénybe venni.)

Kerekes doktor úr két szóban foglalta össze azt, ami most a háziorvosok körül történik: hatalmas káosz. Ez nem csak a háziorvosokat érinti, ennek a káosznak a következményeit a betegek is elszenvedik. Látni kell, hogy a háziorvosok az eddigi feladataik ellátása, illetve egyéb rájuk rótt adminisztrációs terhek mellett az oltás megszervezésében is minden tőlük telhetőt megtesznek, nem úgy, mint a kormány. Az Operatív Törzsnek rengeteg tennivalója lenne ezen a területen is, de nem végzi a feladatait.

A kórházi folyosókon sokszor zsúfoltság alakul ki, ami komoly járványügyi kockázattal jár, miközben az oltásra várók mellett folyamatos a betegellátás is.

Szakemberek szerint a zsúfoltság oka az, hogy a kormányhivatalok állítják össze az oltási időpontokat, láthatóan úgy, hogy egyáltalán nem veszik figyelembe a körülményeket.

A háziorvosok jelenleg a legidősebb korosztályba tartozókat, illetve a 60 év feletti krónikus betegeket oltják, de közben nem kapnak információkat, ha mégis, akkor olyan szoros határidőkkel kell dolgozniuk, hogy alig van idő a felkészülésre.

MINDEN SEGÍTSÉGET MEG KELL ADNI AZ OLTÁST VÉGZŐ HÁZIORVOSOKNAK! 

Ezért követeljük a teljes oltási terv nyilvánosságra hozatalát, hiszen az oltást végzők és az oltásra várók számára is fontos információkat tartalmaz. Az oltás menete csak úgy lehet gördülékeny, ha az abban közreműködő és erejükön felül teljesítő háziorvosoknak minden lehetséges segítséget megad a kormány.

Titkolózás és egymásnak ellentmondó nyilatkozatok helyett egyértelmű információkra és teljes átláthatóságra van szükségünk, csak így tudjuk növelni az oltás körüli közbizalmat. A kormánynak nem lehet célja szétzilálni és maga alá gyűrni a minden nehézség ellenére helytálló háziorvosokat.

Háziorvosi rendelők és kórházi folyosók helyett a kormány alakítson ki oltóközpontokat országszerte! Számtalan erre alkalmas hely van az országban, és külföldi példák is bizonyítják, hogy ez a járható út. Alakítsanak ki oltóközpontokat a kultúrházakban, a művelődési otthonokban, a stadionokban és a sportlétesítményekben – ezzel még biztonságosabbá lehet tenni az oltás menetét.

Hiába mondta még decemberben Orbán Viktor azt, hogy egy hétvége alatt be tudnának oltani mindenkit, aki kéri, csak az oltás hiányzik, a valóság sajnos teljesen más képet mutat.

Hosszú évek óta tartó súlyos probléma a háziorvosok hiánya az országban, amit a Fidesznek nem sikerült megoldania az elmúlt tíz évben, persze komoly szándékuk sem volt rá. Mostani adatok szerint 6500 háziorvosi praxisból már több mint 600 áll üresen, azaz becslések szerint 800 ezret is elérheti azoknak a száma, akiknek nincs állandó háziorvosuk, és akiknek ezáltal kérdésessé vált a beoltása is.  A háziorvosok 43%-a idősebb 60 évnél, vagyis sok orvos dolgozik nyugdíj mellett. A pandémia és az utóbbi hónapok káoszkormányzása csak felgyorsította a praxisok elhagyását, mivel a veszélyeztetett (65 év feletti) korosztályba tartozó háziorvosok már nem valószínű, hogy visszatérnek az ellátásba dolgozni.

Hatalmas feladat áll előttünk és ehhez rendszert kell váltanunk! Ha nem változtatunk, néhány éven belül magyarok milliói maradhatnak háziorvosi ellátás nélkül.A háziorvosok ellátásszervező funkcióját meg kell erősíteni, és át kell szervezni a munkafolyamatokat úgy, hogy az adminisztrációs terhek alól a lehető legnagyobb mértékben mentesüljenek a háziorvosok. Segítsük azokat, akik értünk vannak!

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest