Utcai plakátkiállításon mutatjuk be az oktatás válságát

Szerző: | jún 14, 2023 | Magyarország

Donáth Anna nyitotta meg a mai napon a Momentum utcai vándorkiállítását az oktatás válságáról a Nyugati téren.

„Az oktatás válsága még annál is sokkal súlyosabb, mint azt sokan gondolnák”

– fogalmazott Donáth Anna, aki szerint a Momentum ellenzéki pártként felelősséggel tartozik az embereknek, hogy eljuttassa hozzájuk az igazságot az oktatás állapotáról.

„Drámai a tanárhiány, az iskolák felében nincs elég matektanár, a pedagógusok fele pedig 50 év feletti. Elfogyott az utánpótlás, hiszen a tanárok alig 7%-a 30 év alatti”

– sorolta az oktatás válságának legsúlyosabb adatait Donáth Anna. Elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság felmérése alapján tíz év alatt 43%-kal nőtt az olvasási készségek terén gyengén teljesítő 15 évesek száma, és 71%-kal a természettudományos készségek terén gyengén teljesítőké.

„A hatalom megoldás helyett csak mélyíti a válságot: pénteken rendkívüli ülésen tárgyalják a pedagógus-rabszolgatörvényt, azaz a státusztörvényt. A céljuk világos: megfegyelmezni az elégedetlenkedő, sztrájkoló, tüntető tanárokat. Pont úgy, ahogy könnygázzal és gumibottal igyekeznek megfegyelmezni a jövőjükért tüntető diákokat is” – fogalmazott Donáth Anna.

Az utcai vándorkiállítás célja ezért, hogy az igazságot vigye el az emberekhez, nemcsak az oktatás súlyos válságáról, hanem a Momentum által javasolt megoldásról.

 „A Momentum megtalálta a megoldást arra, hogyan vegyük rá a kormányt az oktatás rendbe tételére. Az Európai Bizottságon keresztül fogunk nyomást gyakorolni rájuk, hogy vegyék végre komolyan a magyar oktatás válságát”

– mutatott rá Donáth Anna, utalva az Európai Bizottsághoz két hete eljuttatott indítványára.

Ebben arra kérte a Bizottságot, hogy az EU-s pénzekért cserébe várják el a magyar kormánytól a státusztörvény visszavonását, az 50%-os pedagógus-béremelést, és az oktatás átfogó reformjának megindítását.

A Momentum utcai vándorkiállítása az első hetekben Budapesten a Nyugati és a Széll Kálmán téren, valamint Egerben és Debrecenben lesz látható. Később pedig az ország további kisebb és nagyobb településeire fogjuk elvinni a kiállítással az oktatás válságának és a Momentum megoldásának hírét.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest