Töröljék el az ársapkákat!

Szerző: | jan 9, 2023 | Magyarország

Az árstopokkal a Fidesz csak annyit tudott bebizonyítani, hogy egyáltalán nem ért a kormányzáshoz. Alaptétel, hogy a hatósági árak hiányt okoznak, az alternatív és kiegészítő termékek árát pedig felhajtják. Orbán Viktor azonban mindennel és mindenkivel szembemenve mind az élelmiszerekre, mind a benzinre a szocialista tervgazdálkodás egyik ismert eszközét alkalmazta. Látjuk, mit ért el vele: rekordmagas az élelmiszerinfláció, már a 40%-ot is meghaladja, az üzemanyag tekintetében pedig csak a hetekig tartó hiány és ellátási gondok késztették őt visszalépésre. Az elmúlt hónapok megmutatták a valóságot: az ársapkák nem működnek, pusztán tüneti kezelések.

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese és Ilyés Márton, a párt elnökségi tagja és gazdaságpolitikusa a mai napon felszólította a kormányt arra, hogy töröljék el az ársapkákat és helyette nyújtsanak hatékony, célzott segítséget élelmiszer-utalványok formájában.

„Mondjuk ki az igazságot: az árstopok nem működnek. Hiány van az árstopos élelmiszerekből és ezért kell több mint 40%-kal többet fizetnünk a boltokban. Ezért drágul minden, amin nincs a káros hatósági ár” – mondta a sajtótájékoztatón Bedő Dávid, aki hozzátette, a szocialista tervgazdálkodás akkor sem működik, ha azt narancssárgába öltöztetjük.

Ilyés Márton kiemelte, hogy az árstopok csak gerjesztik az inflációt, ezért történik az, hogy míg az EU-ban csökken és már csak 9%-os az infláció, addig idehaza folyamatosan nő és 21%-on áll jelenleg. A Momentum szerint célzottan kellene támogatni a családokat.

„Felszólítjuk a kormányt, hogy törölje el a többezer termék árát égbe lökő árstop-politikát, és helyette az extra ÁFA-bevételekből adjon élelmiszerutalványt a családoknak. Mert nem az árakat kell machinálni, hanem közvetlen segítséget kell adni.”

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Ez AZ a Budapest