Tiltakoztunk a szovjet emlékmű és az orosz invázió ellen

Szerző: | okt 23, 2022 | Magyarország

Az Igazság Hete keretében az október 23-mal záruló hét minden napján más-más akcióval hívjuk fel a figyelmet a kormány hazugságaira. Szombaton és vasárnap az orosz kapcsolat volt terítéken.

Szombaton a Szabadság téri szovjet emlékművet takartuk le egy nagy magyar zászlóval.

Bedő Dávid és Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselői elmondták: az emlékmű azért hazug, mert felszabadítóként állítja be a megszálló szovjet csapatokat, holott pontosan tudjuk, az elnyomás volt a céljuk. A képviselők szerint ez a szobor nem csak a múltat, hanem a jelent és a jövőt is hazug módon próbálja lefesteni.

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc hozzátette:

„1956-ban a magyar városok lövetése, bombázása jelezte, hogy a szovjetek bármire képesek, hogy megtörjék a magyarok szabadságigényét. Ma pedig egy olyan október 23-a előtt állunk itt, amelyen a kormány jóvoltából tele van az ország ízléstelen, az agresszor Oroszország elleni szankciókat bombaként ábrázoló hazug plakátokkal.”

Október 23-án vasárnap egy véres kezeket szimbolizáló fehér vásznat akasztottunk ki az orosz nagykövetség kerítésére, egyrészt az 56-os orosz invázióra emlékezve, másrészt tiltakozva Ukrajna inváziója ellen.

A Szovjetunió 1956-ban a magyar néptől, Oroszország pedig most az ukrán néptől akarja erőszakkal elvenni a független létezést, az önrendelkezést – mondta Gerencsér Ferenc.

Az akcióról készült videót a Facebookon lehet megtekinteni.

Mennyit tudsz a Fidesz-felárról?
Töltsd ki a kvízünket, és megtudod!

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest