Tanár nélkül nincs jövő

Szerző: | dec 5, 2022 | Blog

Tizenkét év alatt az Orbán-kormány a rendszerváltás legsúlyosabb válságát idézte elő a közoktatásban. Nem várhatunk tovább, azonnali beavatkozásra, azonnali lépésekre van szükség az iskolákban. A tanárainkért, a diákokért, hazánk jövője érdekében. 

Viszont ez a válság csak a jéghegy csúcsa. Az oktatási rendszer lezüllesztése és a tanárok ellehetetlenítése már évek óta zajlik. A tanárok mindeközben nyugodtan és felelősségteljesen állták a helyüket. Mert tipikusan nem azok a törtető emberek mennek tanári pályára, akik  a leghangosabban érvényesítik az érdekeiket, hanem azok a tudásukat átadni vágyó emberek, akik mások segítésében, mások útjának igazgatásában lelik örömüket. Viszont nekik is vannak szükségleteik, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni! Nem hagyhatjuk, hogy ezek a segítőkész, hivatástudattal rendelkező emberek rossz életkörülményeik miatt ne tudják betölteni azt a szerepet, amivel a leginkább tudnak hozzájárulni Magyarország sikerességéhez!

De miért fontos, hogy a tanárok meg legyenek becsülve, ne égjenek ki és motiváltan álljanak ki a gyermekeink elé? – Mert rengeteg időt töltenek a gyerekekkel, és jelentősen befolyásolják a gyerekek világról és társadalomról alkotott képét. Nem engedhetjük, hogy a gyerekeink ne a lehető legjobb oktatást kapják, ugyanis az ország jövője szempontjából alapvető, hogy a 21. század kihívásaira felkészült, értékes munkát végezni képes generáció növekedjen fel. 

A tanárok ma Magyarországon a túlélésért küzdenek. Túlterheltek, alacsony a fizetésük, miközben nagyon kis beleszólásuk van abba, hogy mit tanítanak. A tanártársadalom elöregszik. Megalázó módon vizsgáztatják a pedagógusokat, és ez csak nagyon sok extra munkaórát ró ki a minősülni készülőkre, miközben gyakorlati haszna az tulajdonképpen pár tízezer forintos béremelkedés.

A Momentum – a teljesség igénye nélkül – a következő javaslatokkal tudná elképzelni a tanárok helyzetének javítását:

  • Talán a legelső és semmibe nem kerülő dolog, amit helyre kellene állítani az a sztrájkjog. Ezzel lenne biztosítva a tanárok méltósága, hisz a többi foglalkozáshoz hasonlóan a tanároknak is lehetnek, és jelen esetben vannak is olyan szükségleteik, igényeik, amik  sajnos nincsenek kielégítve. Ahhoz, hogy ezeket hathatós módon ki tudják nyilvánítani, csupán ugyanaz, az egyébként az alaptörvény által is biztosított, jog szükséges, amivel mindenki más is rendelkezik.
  • A pedagógusi bértábla által rögzített fizetések egységes megemelése elkerülhetetlen. 50 %-os béremelést tartunk szükségesnek, és ahhoz, hogy ezt a béremelést tartóssá tegyük a béreket az átlagbérhez, mint vetítési alaphoz, kell kötni.
  • Továbbá szükségesenek látjuk a kötelező kontakt órákon felüli munkaterhek beépítését a pedagógusok munkakörébe.
  • Az oktatásnak önálló minisztériumot kell kapnia a belügyminisztérium helyett, hogy egy minden igényt kielégíteni képes,  szakmai vezetése legyen ennek a területnek, ahogy egyébként az EU-ban mindenhol máshol láthatjuk.

Ezeket a követeléseinket az október 3-án a kezdeményezésünkre összehívott parlamenti oktatási vitanapon is képviseltük. A megélhetési válságból hosszú távon csak egy új, modern oktatási rendszer jelenthet kiutat, ami versenyképesebb tudással és szakmákkal bíró fiatalokat képez. 

Ahogy Orosz Anna is kifejtette, elfogadhatatlan, hogy az ismert nehézségek miatt tüntető tanárokat a hatalom elbocsájtással bünteti! 

A parlamenten kívül is támogatjuk a tanárok törekvéseit és a tiltakozók által 9 pontban összefoglalt követeléseket, ezért is vettem részt többször is a különböző tüntetéseken és a kedves olvasót is erre bíztatom!

Álljunk ki most a tanárainkért, hogy továbbra is helytállhassanak a gyermekeink érdekében!

Olvassa el egy vidéki tanár levelét is Orbán Viktorhoz! 

Lőcsei Lajos, országgyűlési képviselő

 

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest