Szakemberek döntsenek a vakcinák engedélyezéséről, ne a kormány

Szerző: | jan 29, 2021 | Közlemények, Magyarország

Az ellenzéki választási szövetség pártjai arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza a 19/2021. kormányrendeletet, és az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül ne lehessen vakcinát engedélyezni Magyarországon. A vakcinák engedélyezése nem lehet politikai kérdés, így az oltóanyagok felhasználhatóságáról nem politikusoknak, hanem szakembereknek kell dönteniük.

Ha az engedélyeztetés során alkalmazott szigorú szabályokon könnyítenek, azzal az egész bizonyítékokon alapuló orvoslást hazudtolják meg és növelik a tudománnyal és a védőoltással szembeni bizalmatlanságot.

A hosszú évek során kialakult protokollokat gyorsítani lehet, de annak megkerülése, kiiktatása komoly kockázatokkal járhat, ezért az ellenzéki pártok határozottan elítélik akár a COVID elleni vakcinának, akár bármilyen egyéb gyógyszernek az ilyen módon történő engedélyezését.

Az ellenzék garanciákat vár arra is, hogy a szabad vakcinaválasztás valóban megvalósul, és ez már alapvetően részét képezi az – eddig csak prioritási listának nevezhető – oltási tervnek. Erre azért is kiemelt szükség van, mert a kormányzat orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatos kommunikációs zűrzavara csökkenti az orosz, kínai vakcinák lakossági elfogadottságát.

Az ellenzéki pártok emellett arra kérnek mindenkit, hogy bízzanak a tudományban, bízzanak a tudósokban, és továbbra is tartsák be a maszkviselési és távolságtartási szabályokat.

DK
Jobbik
LMP
Momentum
MSZP
Párbeszéd

Ez AZ a Budapest