A rezsicsökkentés vége

Írj nekünk!

Várjuk a véleményeket, beszámolókat, extrém magas számlákat a rezsinöveléssel kapcsolatban!
[email protected]

A beküldött rezsiszámlákkal kapcsolatos adatvédelmi tájékoztatónkat itt tudod elolvasni.

Így ért csúfos véget a rezsicsökkentés

Nem sokkal a katatörvény botrányos módosítása után a Fidesz újabb csapást mért az emberekre: bejelentették, hogy ősztől az átlag feletti energiafogyasztásért a korábbi ár 2-7-szeresét kell fizetni.

Mi a probléma a rezsicsökkentés felszámolásával?

A várható hatások.

Szociális katasztrófa közeleg: családok százezrei lesznek képtelenek kifizetni szeptembertől a megnövekedett rezsiszámláikat.

Az érzéketlenség.

Orbán Viktor szájából elhangzott, hogy aki átlag felett fogyaszt, az keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni a többszörösére növekvő számlákat.

A fejetlen kapkodás.

Az ijesztő bejelentés után heteken át össze-vissza beszéltek arról, mi számít átlagfogyasztásnak, illetve mennyivel fog emelkedni az ár.

A javaslatok kigúnyolása.

A kormány eddig a spórolás egyetlen, üdvözítő módjának állította be a rezsicsökkentést, és kifigurázott mindent, amit a szakértők, a “baloldal” vagy éppen “Brüsszel” javasolt.

Az ész nélküli osztogatás.

Miközben lehetett tudni, hogy a rezsicsökkentés egy időzített bomba, a Fidesz a választási kampány alatt elképesztő mennyiségű pénzt szórt el hatalmának megtartására.

A tétlenség.

Az előbb-utóbb katasztrófát okozó árstop helyett számos más intézkedéssel is lehetett volna javítani az energiahelyzeten, de a kormány éveken át nem lépett semmit.

A hazudozás.

A választási kampányban a Fidesz végig azt hazudta, hogy az ellenzék felszámolná a rezsicsökkentést, ők viszont semmiképp sem fogják. A valóság ezzel szemben az, hogy most mégis megszüntették ezt.

Javaslataink

A Momentum szerint minél előbb egy 3+1 elemből álló rezsi mentőcsomagra van szükség.

1. ÁFA-csökkentést a fűtési szezonra!

Magyarországon van a világon a legmagasabb ÁFA. A fűtési szezonra csökkenteni kell a gáz és az áram ÁFÁ-ját az átlagfogyasztáson felüli részre, 27%-ról 5%-ra, azoknál a fogyasztóknál, akik a túlfogyasztók közül az alsó 50%-ba tartoznak.

2. Csökkentse a kormány a rendszerhasználati díjat!

Nemrég emelték a rendszerhasználati díjat, ami gáznál a számla több mint a negyedét (27,62%), áramnál pedig közel felét adja ki (44,26%), miközben az összes energiaszolgáltató cég kormányközeli strómanok kezében van.

3. Vezessék be a rezsikupont!

Azonnali, célzott segítséget kell nyújtani az energetikailag elavult házakban élőknek, mert az áremelés őket fogja a legsúlyosabban érinteni. Nekik közvetlenül juttasson rezsikupont a kormány, hogy ki tudják fizetni a hirtelen megnövekedő költségeket.

+1 Családi Energiahatékonysági Kedvezmény – CSEK

Aki vállalja, hogy a jövőben energetikai korszerűsítést hajt végre, előre kapjon állami támogatást a most megemelkedő rezsiösszegek kifizetésére. A már létező, energetikai korszerűsítésre is felvehető otthonfelújítási támogatást gyermektelenek is vehessék fel.

Támogasd a javaslatainkat!

Írd alá a mentőcsomagról szóló petíciónkat!

Hogyan spórolj a rezsivel?

Állítsd alacsonyabbra a bojler hőmérsékletét! Egy pár fokos csökkentés nem fogja befolyásolni a zuhanyzás hatékonyságát, és a komfortérzetet sem, viszont akár 8% megtakarítás is elérhető vele.

Tartsd a fűtést-hűtést észszerű keretek között! Nem feltétlenül kell télen 25 fok a lakásban, inkább legyen 20 fok körüli a hőmérséklet, és ha fázol, vegyél fel még egy pulóvert. Nyáron sem ajánlott 25 °C-nál hidegebbre állítani a légkondikat – már csak egészségügyi okokból sem.

Ne engedd kiszökni a meleget! Ha nincs dupla üveg az ablakban, egy vastagabb függöny vagy a szigetelőpárnák is segítenek. 10 perc kereszthuzat télen hatékonyabban szellőztet, mint a bukóra állított ablakok.

Ezekre figyelj a mosógépnél!

Ha nem piszkosak nagyon a ruhák, akkor nem kell előmosás.

A mosógép lehetőleg legyen tele, hogy kevesebbszer kelljen használni.

Nyáron a szárító funkció helyett a teregetés egészen biztosan alternatívát jelent. (Szerintünk télen is…)

Ma már olyan hatékonyak a mosószerek, hogy nem szükséges 40 foknál melegebb vízben mosni, sőt: 30 fokkal is elérhető az utcai ruhák kívánt tisztasága.

Így spórolj a világítással!

Kapcsold le a villanyt, ha kimész a szobából, kapcsold ki az elektromos eszközöket, ha nem használod őket.

Használj helyi világítást, és cseréld LED-es izzókra a régi körtéket.

Legyél mindig képben!

Mi egy olyan országért dolgozunk, ahol a politikusok vannak az emberekért, és nem fordítva. Kövesd a híreinket a Facebookon és a honlapunkon, iratkozz fel a hírlevelünkre!