Renew Europe logó

HOLNAP MAGYARORSZÁGA KONFERENCIÁK

Reményteli fiatalkor –

megfizethető lakhatás, európai élet

Donáth Anna és a Momentum tervei a fiatalok lakhatási válságának kezelésére

2023.09.20. 16:00-19:00
La Vida Rendezvényközpont
1138 Budapest, Dunavirág utca 2.

#kollégium

#albérlet

#csok/babaváró

#lakásvásárlás

{

Rengeteg magyar fiatal van kilátástalan helyzetben az egekben lévő albérlet és lakás árak miatt, sokuknak szinte lehetetlen elköltözni otthonról. 

Mindannyiunk érdeke, hogy megfizethető és jó minőségű lakásokban kezdhessék meg az önálló életüket.

Donáth Anna

{

Rengeteg magyar fiatal van kilátástalan helyzetben az egekben lévő albérletárak miatt, sokuknak szinte lehetetlen elköltözni otthonról. 

Mindannyiunk érdeke, hogy megfizethető és jó minőségű lakásokban kezdhessék meg az önálló életüket.

Donáth Anna

A húszas évek sok magyar fiatalnak a kilátástalanságról, a perspektíva hiányáról, az anyagi függetlenség elérhetetlenségéről szólnak. Az szülői háttértől független önálló életkezdés olyan komoly kihívás, melyet egy jól működő államnak kötelessége segíteni. Ma Magyarországon azonban az állam csak a fiatalok egy kiválasztott csoportját támogatja, de még őket sem arra ösztönzi, hogy független felnőttekké váljanak, hanem arra, hogy szülői függőségüket az államtól való függésre cseréljék. Ráadásul a világszinten magas alapkamat és a hibásan megválasztott családpolitikai eszközök miatt a ma fiatal felnőttjei jelentősen nehezebb helyzetben vannak a lakás- vagy albérletpiacon, mint a tíz, öt vagy akár egy évvel ezelőtti társaik. A szomorú következmény: sok százezer külföldre költözött magyar fiatal, akik nem láttak perspektívát a mai Magyarországon.

Messze a legnagyobb kihívást a lakhatás megoldása és a lakásvásárlás jelenti ma a fiataloknak. Az állam ennek ellenére szinte teljes mértékben kivonult a megfizethető lakhatás területéről. Pusztán önkormányzati szintről remélhető segítség lakhatási támogatás és szociális bérlakások formájában, azonban az erőforrások ezen a szinten csekélyek a probléma méretéhez képest. Lakásvásárlás támogatására elérhető (volt) több program is, például a CSOK, azonban ezek se nem igazságosak se nem hatékonyak.

A CSOK és a Babaváró hitelek látszólag segítséget jelentettek a lakásvásárláshoz, de valójában sok szempontból csak súlyosbították a problémát. Ez a két támogatási forma ugyanis hozzájárult ahhoz, hogy elképesztő mértékben megdráguljanak a lakások Magyarországon az elmúlt években. Drágulásban tényleg Európa-bajnokok vagyunk: 2015 óta 2,5-szeresére nőttek a lakásárak, míg az EU-átlag nem éri el a másfélszeres emelkedést.

Ezek az állami programok, így lényegében lehetetlen helyzetbe hozták azokat, akik nem feleltek meg a kritériumoknak, vagy a felnőtt életük elején még nem találták meg a párjukat, esetleg nem tudták biztosan, hány gyermeket szeretnének, és mikor fognak készen állni a gyermekvállalásra. És persze azok is hasonló nehéz helyzetbe kerültek, akik nem terveznek gyermeket. Ezek a programok, ugyanis a támogatást a házasság intézményéhez és gyermekvállaláshoz kötötték, amivel arra kényszerítették a fiatalokat, hogy megalapozott családtervezés helyett az állami hitelek kívánalmaihoz igazítsák párválasztási és gyermekvállalási terveiket. A programokat ráadásul jellemzően azok vették igénybe nagyobb arányban, akik már alapvetően is a társadalom felső rétegeihez tartoztak, esetleg már rendelkeztek saját ingatlannal.

Ráadásul hamarosan még tovább szűkítik a jogosultak körét: a Babaváró kölcsönt csak a 30 év alatti nők vehetik igénybe, míg a CSOK-ot csak az 5000 fő alatti települések lakói. Így a most felnőttkorba lépők jelentősen rosszabb helyzetben vannak az albérleti vagy lakásvásárlási piacon, mintha ezek soha nem is lettek volna. Mindeközben az egyetlen, korábban kedvezményes lakáscélú megtakarítási forma, a Lakástakarék-pénztárak állami támogatását is megszüntették. Ezzel teljesen kihúzták a széket a saját megtakarításra építő fiatalok alól. Az eredmény: a magyar fiatalok egyre később hagyják el a családi otthont, és egyre nehezebben kezdenek önálló életet.

Mik a Momentum javaslatai?

N

Jelentősen bővíteni kell a jó minőségű kollégiumi férőhelyek számát és átlátható módon kell azokat elosztani

N

Fokozatosan növelni kell az önkormányzati bérlakások állományát, amelyen keresztül pályakezdő fiatalok is megfizethető albérletekhez juthatnak

N

Állami garanciát kell biztosítani minden 35 év alatti fiatal első lakásvásárlásához

N

Vissza kell vezetni az adókedvezményt a lakástakarék-pénztárak rendszerére

N

Ösztönözni kell a társasház építő cégeket, hogy az újonnan épített lakások meghatározott részét átadják az önkormányzatnak fiatalok kedvezményes lakhatása céljából.

N

Ösztönzőket kell bevezetni, hogy az üresen álló lakások kiadásra kerüljenek

Előadók és a panelbeszélgetések résztvevői

Pikó András

Pikó András

Józsefváros polgármestere

Nyirati Klára

Nyirati Klára

Baja polgármestere

Molnár György

Molnár György

közgazdász, a C8 Civilek Józsefvárosért szervezet tagja

Hegedüs József

Hegedüs József

közgazdász, szociológus, a Városkutatás Kft igazgatója

Krivácsy Balázs

Krivácsy Balázs

Utcáról Lakásba Egyesület

Program

Beszédet mond Donáth Anna, Európai Parlamenti képviselő, a Holnap Magyarországa Egyesület elnöke, a Momentum EP-listavezetője

Beszédet mond Pikó András, Józsefváros polgármestere

Molnár György (közgazdász, az MTA tudományos főmunkatársa, a C8 Civilek Józsefvárosért szervezet tagja) – reflektál a Momentum programjára és megosztja javaslatait

SZÜNET

Hegedüs József (közgazdász, szociológus, a Városkutatás Kft igazgatója) – helyzetértékelő előadást tart a lakhatási problémáról európai kitekintéssel, és sikeresnek mondható közpolitikai javaslatokról

Nyirati Klára (Baja Megyei Jogú Város polgármestere) – bemutatja a fiatalok lakhatásával foglalkozó megvalósult programokat és intézkedéseket Baján

Krivácsy Balázs (Utcáról Lakásba Egyesület program koordinátora) – bemutatja az egyesület által üzemeltetett szociális lakásügynökség működését és tanulságait

Praktikus információk és regisztráció

A konferencia a Renew Europe, a Holnap Magyarországa Egyesület és a Momentum Mozgalom közös szervezésében valósul meg.

A konferencián való részvétel díjmentes, de regisztrációköteles.

Regisztrálni az alábbi gomb megnyomásával elérhető regisztrációs űrlap kitöltésével lehet.

Kérünk mindenkit, hogy a konferenciára 15 perccel a 16:00 órás kezdés előtt érkezzen, segítve ezzel a rendezvény pontos kezdését.

REMÉNYTELI FIATALKOR

A KIHÍVÁS

A húszas évei sok magyar fiatalnak a kilátástalanságról, a perspektíva hiányáról, az anyagi függetlenség elérhetetlenségéről szólnak. Az önálló életkezdés olyan komoly kihívás, melyet egy jól működő államnak kötelessége segíteni. Ma Magyarországon azonban az állam csak a fiatalok egy kiválasztott részét támogatja. De őket sem arra ösztönzi, hogy önálló, független felnőttekké váljanak, hanem arra, hogy szülői függőségüket az államtól való függésre cseréljék. A szomorú következmény: sok százezer külföldre költözött magyar fiatal, akik nem láttak perspektívát a mai Magyarországon.

Messze a legnagyobb kihívást a lakhatás és a saját lakáshoz való jutás jelenti ma a fiataloknak. A CSOK és a Babaváró hitelek látszólag segítséget jelentenek, de valójában csak súlyosbították a problémát. Ezek a programok ugyanis gyermekvállaláshoz kötöttek. Ezzel arra kényszerítik a fiatalokat, hogy reális és érzelmi megalapozottságú családtervezés helyett az állami hitelek kívánalmaihoz igazítsák gyermekvállalási terveiket. Sokan úgy vesznek fel három gyermek után járó támogatást, hogy még az első sem született meg, jelentős bizonytalanságot vállalva az elkövetkező évekre.

 

A MEGOLDÁS

Az állam feladata nem az, hogy függővé tegye a fiatalokat, és belekényszerítse őket egy valaki által helyesnek gondolt életútba. Ehelyett pont a szülőktől való függetlenedés, az önálló anyagi egzisztencia és a saját életükről való önálló döntéshozatal támogatása lenne a feladat.

A fiatalok első lakáshoz való jutására kell koncentrálni, hiszen onnantól kezdve az ingatlan tőkéje sokkal könnyebbé teszi a költözést. A támogatást nem szabad gyermekvállaláshoz kötni, mert úgy zár ki sokakat a rendszerből, hogy közben bizonyítottan nem növeli a gyermekvállalási kedvet.

Nem lehet cél a fiatalok súlyos eladósítása sem, ezért vissza kell vezetni a lakáscélú megtakarítások állami ösztönzését. Az önálló megtakarítást az albérletek megfizethető tételével is segíteni kell. Ehhez működő nyugat-európai modelleket lehet alapul venni, ahol a fiatalok kedvezményes önkormányzati bérlakásokban lakhatnak, esélyt adva nekik a saját lakáshoz szükséges tőke összegyűjtésére.

Kollégium

A KIHÍVÁS

Ma Magyarországon hiány van kollégiumokban, a hallgatók mindössze 20%-ára jut férőhely, a túljelentkezés pedig 40-50%-os. Pedig a kollégium a legmegfizethetőbb lakhatási mód továbbtanulás alatt, enélkül sokan teljes egészében elesnek a felsőoktatásban való részvételtől. További problémát jelent, hogy a felvételi rendszer nehezen átlátható és nem egységes, a körülmények pedig gyakran alacsony színvonalúak. Az államnak kötelessége sokkal több jó minőségű és jobban elosztott kollégiumi férőhelyet biztosítania.

A MEGOLDÁS

Jelentősen bővíteni kell a jó minőségű kollégiumi férőhelyek számát és átlátható módon kell azokat elosztani. A Momentum mindent megtesz azért, hogy megépüljön a több tízezer diáknak otthont adó Diákváros és országszerte csökkenjen a kollégiumi férőhely hiány. Addig is van még mit tenni; Szeged Momentumos körzetében például felújított garzon lakásokat adnak ki fiataloknak rendkívül kedvező bérleti díjjal.

Albérlet

A KIHÍVÁS

Ma a fiatalok a fizetésük magasabb arányát kell, hogy albérletre költsék mint 5-10 évvel ezelőtt. 2015 óta közel kétszeresére növekedtek az albérleti díjak, ráadásul az elmúlt években a kínálat is csökkent. Egyre több az üres lakás, Budapesten például a lakásállomány 17,7%-a. A magyar állam azonban teljes mértékben kivonult a támogatott lakhatás területéről, az önkormányzati bérlakás állomány a rendszerváltás óta összességében tizedére csökken. 

A MEGOLDÁS

Növelné a megfizethető lakásállományt ha például stadionok helyett önkormányzati bérházépítést támogatna a kormány a központi költségvetésből. A Momentumos vezetésű Terézvárosban például kerületi költségvetésből újítottak fel önkormányzati bérlakásokat, hogy megfizethető áron adhassák bérbe azokat diákoknak, a munkaerőpiacon kezdő fiataloknak és fiatal családoknak. Ezen felül az albérlethiány mérséklésére ösztönzőket kell bevezetni, hogy az üresen álló lakások kiadásra kerüljenek.

CSOK és Babaváró hitel

A KIHÍVÁS

A kormány jelentős mértékű megszorítása miatt januártól a CSOK kizárólag 5000 fő alatti településeken vehető igénybe. Ezzel tulajdonképpen sokkal rosszabb helyzetbe hozták a saját lakással nem rendelkező fiatalokat, mintha a program soha nem is létezett volna. A CSOK felverte a keresletet és beépült a lakás árakba, ennek is köszönhető az európában is kiemelkedően magas lakásár emelkedés az elmúlt 5-10 évben. Mindezt pedig rendkívül igazságtalan módon tette, egyrészt a konstrukció elsősorban a magasabb jövedelműeket segítette, másrészt egyes csoportok, például az egyedülállók mindebből ki voltak zárva.

A MEGOLDÁS

A Momentumnál a hosszú távon stabil, hatékony és igazságos szakpolitikai programokban hiszünk. Ezért párkapcsolati státusztól függetlenül minden 35 év alatti fiatalnak állami garanciát és ezen keresztül kedvezményes hitelt biztosítanánk az első lakás vásárláshoz, amennyiben megtakarításra kerül a lakás árának 10%-a.

Lakásvásárlás

A KIHÍVÁS

2010-2020 között a lakásárak megduplázódtak, a fiataloknak immár szülői segítség nélkül szinte lehetetlen saját lakásra szert tenni a nagyvárosokban. Az állam beruházásai elvonták az építőipar kapacitásait, nem épült elég új lakás, a CSOK pedig beépült az árakba. A rendkívül népszerű lakástakarékpénztárak állami támogatását a kormány 2018-ban kivezette, pedig ez hatékonyan ösztönözte a megtakarítást. A CSOK pedig 2023 januártól kezdve kizárólag 5000 fő alatti településeken vehető igénybe.

A MEGOLDÁS

A lakásvásárlás támogatását úgy kell megvalósítani, hogy ne torzítsa a piacot, ösztönözze a megtakarításokat és azoknak is nyújtson érdemi segítséget, akik nem remélhetnek a családjuktól súlyos milliókat. Ezért a fent említett első lakásra lehívható állami garancián kívül vissza kell vezetni az adókedvezményt is a lakástakarék-pénztárak rendszerére, ösztönözve a hosszú távú lakáscélú megtakarításokat. A Momentumos vezetésű Baján például egy 35 év alatti fiataloknak szánt bérlakás programot azzal egészítettek ki, hogy a bérlőknek havi 15 ezer forintot félre kell rakniuk egy lakás előtakarékossági számlára, mely teljesítésekor az önkormányzat 90 százalékos lakbér támogatást nyújt a bérlőnek.

Olvasd el a Holnap Magyarországa Tervet!

Renew Europe