A ferencvárosi kiserdő nem alku tárgya szlogen

A Samsung SDI gödi üzemének megnövekedett vízhasználati igénye miatt régóta esedékessé vált a régió vízközműrendszerének bővítése. A Különleges Gazdasági Övezet kialakításával a fejlesztések feletti felügyelet Pest Megye Önkormányzatára és a Kormányzatra szállt. A nyertes kivitelező, Mészáros és Mészáros Kft. szeptemberben bemutatta az előzetes terveit, ami alapján a Samsung gödi üzemének ipari szennyvizét Neveleken keresztül Vácra fogják vezetni, és a meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet létesítenek, hogy ezen keresztül juttassák majd a Dunába.

A Samsung növekvő iparivíz igényének kielégítésére pedig egy új felszíni vízkivételi mű épül a Dunánál. Sajnálatosan a térség ivóvíz igényét is az innen származó nyersvíz tovább tisztításával kívánják biztosítani ahelyett, hogy megfelelő helyen új parti szűrésű kutakat nyitnának, vagy hogy a fővárosi kitűnő vízbázisok felé építenének összekötő vezetékeket. Arra, hogy felszíni vízkivétel révén miért egy drágábban működtethető, és a parti szűrésűnél instabilabb vízminőséget nyújtó megoldással bővítik az ivóvíz kapacitásokat, egyetlen választ tudunk: a beruházás meghatározó szempontja a Samsung sürgető igénye a lakosság szükségletei helyett!

Nem fogadjuk el, hogy egy vállalat kénye kedve szerint dönthet fölöttünk, érintettek lakosok feje fölött, a beleszólásunk nélkül!

Mit várunk el a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft-től és az általuk kiírt, „Gödi ipari-innovációs fejlesztési terület víziközmű hálózatok infrastruktúrafejlesztése” projekt résztvevőitől:

  • Mutassák be, hogy a Samsung SDI ipari szennyvize hogyan keletkezik, és mi az összetétele!
  • A nyomvonalakról minden érintett településen tartsanak közmeghallgatást, ezek nélkül ne kaphassanak engedélyt a tervek!
  • Garantálják, hogy az ivóvíz minősége nem romlik a jelenlegihez képest, a felszíni vízkivétel miatt nem lesz szükség a víz mostaninál nagyobb mértékű klórozására!
  • Mutassák be, hogy milyen alternatív megoldással készülnek arra az esetre, ha a fokozott vízkivétel miatt a Chinoin által elszennyezett kutakból olyan mennyiségű aromás szénhidrogén kerül az ipari vízbe, amelynek hűtővízként való elpárolgása toxikus levegőszennyezést okoz Gödön!
  • Mutassák be, hogy a DMRV új szennyvízkezelő telepén milyen havária megoldásokkal készülnek annak megakadályozására, hogy Samsung előkezelő üzemzavara esetén nehézfémek kerüljenek a Dunába!
  • Magyarázzák meg, hogy az új ipari szennyvíztisztító építésére miért épp egy Natura 2000 területen van szükség!
  • Olyan monitoring rendszer kiépítését követeljük, amely folyamatos rálátást biztosít nem csak a Samsung előkezelőből kilépő ipari szennyvíz paramétereire, hanem az előkezelés előtti ipari szennyvíz, az ottani kommunális szennyvíz, valamint az elvezetett csapadékvíz minőségére is.
  • Azonnali magyarázatot várunk arra, hogy milyen további ipart készülnek a gödi Különleges Gazdasági Övezetbe telepíteni, miért napi 3000 m3-es ívóvíz kapacitást építenek ki oda, noha a Samsung maximális igénye is csak 1000 m3 naponta!
  • Haladéktalanul hozzák nyilvánosságra a gödi Különleges Gazdasági Övezet infrastruktúra-fejlesztésének terveit, azt közérthető módon mutassák be az érintett lakosoknak és önkormányzatoknak, adjanak érdemi és folyamatos tájékoztatást, beleszólási lehetőséget számukra! Az ivóvíz-, ipari víz, szennyvíz-, elektromos- és útfejlesztések egyaránt nagy mértékben befolyásolják az itt lakó emberek életét, nem dönthetnek titokban, a fejünk felett!

Írd alá a petíciónkat, ha Te is ragaszkodsz a tiszta vízhez!

Momentum logó

Maradjunk kapcsolatban!

Csatlakozz
hozzánk!

Lépj velünk kapcsolatba!

Copyright 2021 © Momentum Mozgalom
Minden jog fenntartva

 

Momentum Mozgalom
1053 Budapest, Múzeum körút 13. I./2.
1365 Budapest, Pf. 684.
[email protected]

X