PETÍCIÓ A SAJÓ FOLYÓ MEGMENTÉSÉÉRT

Több mint három hónapja tart az ökológiai katasztrófa a Sajón. Az alsósajói Siderit állami bányából naponta 1 500 000 liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kg arzént tartalmaz. Ez pedig már akkora mértékű szennyezés, hogy a folyó élővilága óriási károkat szenvedett. Annak ellenére, hogy az első vízvizsgálatok riasztó eredményei már februárban ismertek voltak, a felelős szervek azóta sem tettek semmit a pusztítás megállításáért.

Tiltakozunk mind a magyar, mind a szlovák kormány tétlensége ellen!

Mert nem csak arról van szó, hogy egy folyó kipusztul. Ezzel együtt sok magyar és szlovák egészsége is veszélyben van: a szlovák szakaszon a nehézfémek és az arzén mennyisége már sokszázszorosa az egészségügyi határértéknek.

A Sajó mentén élők ezért több ízben is felszólították a szlovák környezetvédelmi minisztert, hogy cselekedjen, de sajnos hiába. Egyetlen, május eleji ígérgetésen kívül semmi nem történt, és az is csak azért, mert a környezetvédelmi minisztérium elé locsoltak 1000 liter szennyezett vizet.

A magyar kormány sem tett semmit az ügyben. Sem a harcos környezetvédő (és nagy horgász) Áder János, sem a környezetvédelemmel elvileg foglalkozó Nagy István agrárminiszter, de még a mindenkinek odamondogató Szijjártó Péter külügyminiszter sem mozdult meg a Sajó szennyezése miatt nehéz helyzetbe került gömöriek, és a potenciális veszélynek kitett borsodiak érdekében.

Felszólítjuk Magyarország Kormányát, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel kényszerítse ki a helyzet megoldását a Szlovák Köztársaság Kormányától!

Támogasd te is aláírásoddal a követelésünket!

ÍRD ALÁ A PETÍCIÓNKAT!

Felszólítom Magyarország és Szlovákia kormányát, hogy tétlenség helyett állítsák meg az ökológiai katasztrófát, tegyenek azonnali lépéseket az ipari szennyezés ellen, keressék meg, és büntessék meg a felelősöket! Csakis közösen menthetjük meg a Sajót!
Momentum logó

Maradjunk kapcsolatban!

Csatlakozz
hozzánk!

Lépj velünk kapcsolatba!

Copyright 2022 © Momentum Mozgalom
Minden jog fenntartva

 

Momentum Mozgalom
1053 Budapest, Múzeum körút 13. I./2.
1365 Budapest, Pf. 684.
[email protected]

X